Rahsia Telur Masin Homemade Tahan Berbulan-Bulan & Tak Mudah Busuk.

Share

Bila nak dekat puasa ni, ramai yang suka buat makanan yang menaikkan selera masa berbuka. Salah satunya ialah telur masin. Kalau nak tahu, untuk memastikan telur masin ni tahan lama, tidak mudah busuk dan rosak, ada petua yang boleh dicuba tau.

 

CARA BUAT TELUR ITIK MASIN YANG TAHAN LAMA & TIDAK MUDAH ROSAK

 

1. Masak sebungkus garam kasar sehingga larut dan air mendidih. Bila agak air dah cukup masak, matikan api dan sejukkan air garam. ( Air biar masin sikit kerana jika kurang garam, telur lambat nak masin)

2. Basuh telur itik bersih-bersih supaya segala kotoran yang melekat hilang.

3. Kemudian jemur telur di tengah panas selama 2-3 jam. Ia bertujuan supaya telur masin menjadi gebu. Barulah ia susah nak busuk dan tahan berbulan-bulan.

4. Susun telur di dalam balang, tuang air garam dan tutup rapat. Tulis tarikh di balang supaya senang nak tahu jangka masa telur diasinkan.

5. Telur akan diasin sempurna dalam tempoh 14 hari. Jadi bolehlah direbus dan dinikmati.

 

Kredit petua: Ikan Bilis IkanMasin Terengganu

IKLAN