
Durian memang sinonim dengan citarasa asia. Sebelum ini viral dengan aiskrim durian tetapi rupanya kita boleh buat sendiri puree durian dan makan dengan rasa puas hati.
PUREE DURIAN
- 1kg isi durian
- 800ml air
- 400gm Gula pasir**
- 50gm Tepung jagung
- 250ml Air
- Sedikit pewarna lemon yellow
- Sedikit perisa durian – jika perlu
CARA MENYEDIAKAN:
- Blender isi durian dan air hingga halus.
- Tuangkan dalam kuali/non stick pan atas api sederhana dan kacau.
- Letakkan gula dan terus kacau hingga sebati.
- Bila agak likat campurkan bancuhan air dan tepung jagung kacau lagi lebih kurang 10 minit atau hingga pekat.
- Masa proses ni puree akan meletup letup kecil. (Perlu berhati-hati takut melecur)
- Tutup api dan tuangkan dalam bekas kedap udara.
- Sudah sejuk boleh simpan dalam peti ais.
**gula boleh dikurangkan jika isi durian yang digunakan jenis bagus dan manis.
Kredit: Sharmila Abu Samah
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tiga Resipi Kuih Tradisi Orang Pahang Yang Memang Rare Dan Super Sedap. Ni Bulan Puasa Je Selalu Ada.

Kuih-kuih tradisional di Pahang kian pupus kerana generasi kini sudah tidak ambil peduli tentang pembuatan kuih-kuih tradisional ini. Tetapi di Chenor Pahang , kuih-kuih tradisional ini masih wujud apabila lahirnya usahawan-usahawan kecil yg terdiri daripada surirumah yang menjual kuih-kuih tradisional ini di pekan-pekan sehari dan pasar tani di sini.
KUIH PENA
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepong pulut(untuk bintang)
- 1 cawan tepung beras
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan Gula
- 6 cawan santan
- 2 biji telor
- 3 helai daun pandan (dimesin dgn kelapa)
- sedikat garam
Cara-caranya :-
- Kelapa, daun pandan dan telur di mesin dan perah untuk mendapatkan 6 cawan santan.
- Campurkan tepung ,gula dan garam.Masukkan santan kacau untuk melarutkan gula.
- Tepung pulut dibancuh dengan sedikit air untuk menjadi doh dan dibentukkan bintang.
- Daun pisang disapu minyak dan kukus bintang terlebih dahulu selama 3 minit setelah itu tuangkan adunan hijau dan kukus selama 5 minit.
- Setelah masak angkat dan bolehlah dimakan.
KUIH BADAK BERKUBANG
BAHAN-BAHAN:-
- 1/2 kampit tepung pulut
- 1/2 kampit tepung pulut hitam
CARA MEMBUAT:
- Satukan kedua-dua tepung diatas, bancuh dengan air sehingga menjadi doh.
- Bulat-bulatkan isi inti kelapa seperti buah melaka
BAHAN PUTIH:
- 1 cawan tepung beras
- 4 cawan santan
- sedikit garam
CARA MEMBUAT:
- Satukan semua bahan dan kacau rata. Ketepikan seketika
- Kemudian kukus dahulu tepung hitam berinti kepala dahulu sehingga agak masak. Kemudian tuangkan bancuhan bahagian putih .
- Kukus sekejap dan bila sudah masak bolehlah diangkat ‘
KUIH MAHBOB PAHANG / KUIH TAHI MINYAK
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji telur ayam
- 1 cawan santan pekat
- 1 cawan gula putih
- 3 sudu tepung beras
- 1 cawan ai
- Sedikit pewarna kuning
- 1 helai daun pandan
Sedikit mentega untuk disapukan kepada loyang.
Bahan untuk tahi minyak
- 1 cawan santan pekat
- Sedikit garam
Cara membuat tahi minyak. Masak santan pekat dengan sedikit garam sehingga keluar tahi minyak berwarna coklat2 sikit. Sejukkan & tapis tahi minyak sebelum di tabur di atas kuih.
CARA MEMBUAT:
- 1. Sapu loyang bulat berukuran 8 in diameter dengan mentega.
2. Masak gula, daun pandan & secawan air tadi hingga hancur kemudian sejukkan.
3. Goreng tepung beras hingga kuning dan sejukkan.
4. Panaskan periuk kukusan. Bila air gula dan tepung dah sejuk, pecahkan telur dalam mangkuk ( jangan lupa basuh dulu telur & buang tali pusatnya) masukkan santan pekat dan air gula, kacau rata.
5. Masukkan tepung dan kacau lagi perlahan hingga sebati. Akhir sekali masukkan pewarna kuning kacau untuk ratakan.
6. Tapiskan adunan kedalam loyang dan kukus selama 20 hingga 25 minit.
7. Setelah masak angkat dan sejukkan. Setelah potong hiaskan tahi minyak yang digoreng dengan sedikit garam diatasnya.
Kek 2 Minit Lembut Macam Kek Kukus! Hidangan Cepat Dan Sedap Lepas Terawih…

Sekali tengok rupa macam kek kukus, rupanya salah sangkaan tu. Tak perlu guna mixer, pengukus atau oven pembakar, hanya guna microwave sahaja. Teksturnya lembap dan lembut, tidak kering seperti sesetengah kek lain. Curah pulak dengan sos coklat, memang penambah rasa lemak. Sangat mudah dan cepat disediakan.
RESIPI KEK 2 MINIT
BAHAN-BAHAN:
- 3 sudu makan tepung gandum
- 3 sudu makan serbuk koko/serbuk coklat
- 3 sudu makan minyak masak
- 4 sudu makan susu cair
- 2 sudu makan gula icing
- 2 sudu makan susu pekat
- 1 biji telur
- Secubit baking powder*
- Secubit soda bikarbonat*
Bahan yang bertanda (*) , sila rujuk gambar
CARA MEMASAK:

- Masukkan je semua dalam mangkuk.
- Kacau sampai semua bahan sebati.

- Masukkan dalam bekas yang tahan microwave (Rina letak dalam tupperware putih tu je)
- Panaskan dalam microwave selama 1 minit 30 saat. Jika kek masih basah, tambahkan masa lagi 15 saat.
- Bila kek da regang dari tupperware, maksudnya dah masak. Nak lagi pasti, cucuk dengan garfu atu cungkil gigi.
** Masa bergantung pada besar bekas yang dipakai. Pastikan bekas tinggi sedikit supaya adunan tak terkeluar masa pemanasan sedang berlaku.
RESIPI SOS COKLAT

BAHAN-BAHAN:
- 1/2 cawan susu pekat
- 1/2 cawan serbuk koko / serbuk coklat
- 1/4 cawan susu cair
- 2 tbsp mentega
CARA MEMASAK:
- Satukan semua bahan dalam periuk dan panaskan dengan api yang kecil.
- Kacau semua bahan sehingga nampak kilat dan pekat. Tutup api.
rujukan: Blog cikmatahariku
Kongsi resipi: Arina Rashid
https://www.facebook.com/arinarashid/videos/10216525080579443/
Jala Mas, Manisan Tradisi Kelantan Yang Jarang-Jarang Orang Pandai Buat

Kuih dengan rona kuning keemasan diberi nama kuih Jala Mas dan popular di Terengganu dan Kelantan. Penghasilan ialah daripada kuning telur dengan proses yang agak cerewet. Bentuknya seperti mee malah lebih lebih halus dan lembut yang diurai ke dalam air gula yang panas. Kuih ini sering menjadi hantaran perkahwinan Melayu. Nak tahu cara buatnya lihat perkongsian resipi oleh Anie Kue.
JALA MAS
BAHAN-BAHAN:
- 30 biji kuning telur | ditapis
- 1kg gula
- 1kg air
- Daun pandan
- Pewarna kuning
- Kuali seeloknya guna kuali tembaga. Jika tiada, guna mana-mana kuali yang tebal.
- Acuan untuk jala mas (boleh juga guna acuan roti jala)
CARA MEMASAK:
- Masukkan air, daun pandan, gula dan pewarna kuning ke dalam periuk. Masak hingga didih dan air gula kelihatan agak pekat. Pada waktu ini, daun pandan bolehlah dibuang.
- Kemudian kirai kuning telur yang telah ditapis ek dalam air gula tadi. Guna acuan yang bermuncung halus.
- Untuk proses mengirai ni, kirai sikit-sikit, kemudian angkat. Boleh juga menambah sedikit air kerana air gula akan menjadi bertambah pekat. Ulang hingga habis adunan.
- Jala mas yang siap dihasilkan, boleh dinikmati begitu sahaja atau dijadikan pelengkap hidangan puding raja.
Nota: Pewarna tidak boleh dimasukkan ke dalam adunan kuning telur kerana ianya tidak larut dan menjejaskan kualiti Jala Mas.
Resipi perkongsian :Anie Kue