
Enak berlemak gabungan pisang, pulut dan santan yang terbaik. Hidangan ini enak dihidangkan panas atau sejuk, terpulang pada cita rasa anda.
BAHAN-BAHAN:
- 2 mangkuk pulut masak
- 3 biji pisang berangan
- 1 helai daun pandan
- 3 mangkuk santan pekat
- 4 sudu makan gula
- Secubit garam
CARA MEMASAK:
- Masukkan santan dalam periuk bersama pisang dan daun pandan.
- Masak atas api sederhana, Sentiasa kacau supaya santan tidak pecah.
- Setelah pisang empuk, masukkan gula dan secubit garam sebagai penambah rasa. Apabila secukup rasa. Matikan api.
- Untuk menghidangkannya, skopkan pulut tawar ke dalam mangkuk.
- Kemudian tuangkan santan pisang tadi.
- Pulut pisang sedia dihidangkan.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kreatif Lelaki Ni, Olah Roti Jadi Biskut Kering Bergula Yang Sangat Best

Roti sandwic yang hampir luput tarikh boleh diolah jadi biskut. Lelaki yang menggunakan akaun facebook Faizol Azrul Hamzah sangat kreatif menunjukkan cara-cara membuat biskut kering bergula yang amat sedap. Caranya pun simple sahaja.
BISKUT KERING BERGULA
BAHAN-BAHAN
Roti gardenia
Marjerin
Gula
CARA MEMBUAT
1. Sekeping roti sandwic dipotong empat.
2. Sapukan marjerin.
3. Tabur gula.
4. Bakar dalam oven pada suhu 170 darjah selama 20 minit.
5. Keluarkan dan biarkan sejuk. Simpan dalam bekas.
Resipi oleh Faizol Azrul Hamzah
Link: https://www.facebook.com/faizol.azrulhamzah/posts/534887490743556
Karipap Ikan Makan Panas-Panas Gerenti Tak Cukup Satu

Isi Kandungan
ToggleKaripap Ikan ni memang sesuai buat minum petang. Goreng garing-garing memang best.
Adunan ini dapatlah dalam 40 biji.Sebahagian boleh buat frozen dan simpan dalam peti ais.Bila nak makan atau tetamu datang ke rumah boleh hidangkan panas-panas.
Karipap Ikan
A. Inti Ikan
20 ekor ikan sardin(direbus asingkan tulang,dihancurkan isi ikan)
1 kotak kecil santan
8 biji bawang merah(dihiris nipis)
2 inci halia (dihiris nipis-nipis)
1 sudu besar halba
Air rebusan ikan
Garam,gula dan perasa
Cara memasak:

1.Mula-mula masukkan ikan dan sedikit air rebusan ikan kacau.Bila hampir kering masukkan santan.Bawang merah dan halba,kacau lagi masukkan garam, gula dan perasa puladan semua bahan dimasak bersama hingga kering atau lembap-lembap sikit. Siap.
B.Kulit karipap
4 cawan tepung gandum
4 sudu besar tepung beras( optional- tujuannya untuk bagi lagi rangup kulit)
1/2 cawan minyak masak
3 sudu besar marjerin
1 cawan air + ais
Garam secukup rasa
Cara membuat:
1.Untuk kulitnya panaskan marjerin dengan minyak dan ketepikan. Campurkan tepung gandum dan tepung beras.Gaul rata.
2.Masukkan marjerin yang kita cairkan tadi.Gaul-gaul dan masukkan air ais batu.Sedikit demi sedikit hingga menjadi doh dan tidak melekat di jari. Doh jangan terlalu keras atau lembik.Biarkan doh rehat dalam 40 minit(boleh masukkan dalam plastik beg atau tutup bekas dengan kain untuk elak doh kering).

3.Kemudian uli balik doh tu sampai jadi licin.Biarkan doh dalam 10 minit.
4.Kemudian bentukkan doh jadi kecil-kecil( dalam 28g++ sebiji) kemudian boleh uli
5.Masukkan inti dan bentukkan jadi karipap. Goreng dengan api kecil bila kekuning- kuningan, tutup api.Siap.
Kredit: Muliadi Ramli
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Mushroom Chicken Pie Mudah, Tanpa Uli. Hanya Guna Pastri Segera
Resipi Kuih Bom Bijan Yang Sedap, Lembut & Tak Liat Walau Dah Sejuk
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Talam Keladi Berlauk Ala Cina VS Talam Keladi Melayu.

Kuih talam keladi ada dua versi, Satu talam dua lapis yang popular di kalangan masyarakat Melayu dan satu lagi talam keladi berlauk yang juga terkenal di kalangan Cina. Talam keladi berlauk dikenali juga sebagai Woo Tau Goo atau Taro Cake yang bermaksud kek keladi.
Talam keladi berlauk ada tambahan udang kering, minyak bijan dan juga kacang tumbuk yang membuatkan talam ini sungguh istimewa. Ada macam-macam versi kuih talam berlauk ni, ada juga yang meletakkan kicap dan menambahkanan daging cincang atau ayam cincang di samping udang kering.
Resipi talam keladi berlauk ala Cina ni adalah olahan semula oleh Fatimah Jasmin dalam lamannya patsykitchen.blogspot.com dari resipi asal hanieliza.blogspot.com
Ikut citarasa masing-masing, cubalah….
1. TALAM KELADI BERLAUK (Ala Cina)

BAHAN-BAHAN :
Bahan A:
- 2 cawan tepung beras
- 2 sudu besar tepung ubi
- 2 sudu besar tepung gandum
- 6 cawan santan | 1 biji kelapa
- 1sudu kecil garam
Bahan B
- 2 cawan ubi keladi | potong dadu, rebus dan toskan
- 2 sudu besar udang kering
- 4 tangkai cili merah cincang
- 1 pokok daun bawang]
- 1 pokok daun sup | diracik
- 2 sudu besar bawang goreng
Bahan C [hiasan]:
- 3 tangkai cili merah | dicincang
- 1/2 cawan bawang goreng
- 1 pokok daun sup dan daun bawang | diracik
- 2 sudu makan kacang tumbuk | digoreng tanpa minyak sebelum tumbuk
- 2 sudu makan udang kering |goreng garing dan dikisar halus (jika suka ala Cina)
- Beberapa titik minyak bijan | jika suka ala Cina
CARA MEMASAK :
1. Panaskan pengukus dan sapukan minyak pada loyang 10 x 10 inci.
2. Campurkan semua bahan A dan tapiskan dalam mangkuk.
3. Masukkan bahan B dalam mangkuk dan gaulkan rata.
4. Tuangkan adunan perlahan-lahan dalam loyang yg telah diletakkan dalam kukusan.
5. Kukuskan adunan selama 30 minit.
6. Bila dah masak sejukkan beberapa jam.
7. Potong kueh dan taburkan bahan hiasan.
8. Hidangkan.
Info : Udang kering direndam dahulu sebelum digoreng tanpa minyak dan ditumbuk.
2. TALAM KELADI MELAYU
Sumber resipi : Chef Asma

Resipi dari dapur yatie , sumber asal Chef Asma.
BAHAN-BAHAN :
Bahan Lapisan Bawah :
- 220 gm tepung beras @ 2 cawan
- 40 gm tepung ubi @ 3 sudu besar
- 1 1/2 sudu teh garam
- 5 sudu besar gula pasir
- 300 ml santan pekat
- 700 ml air
- 250 gm keladi |* lebih sikit pun tak apa – buang kulit, basuh, basuh dgn air garam untuk tidak hitam potong kiub dan kukus selama 5 minit. kukus baru timbang
CARA MEMASAK :
1.Bancuh semua bahan A hingga rata dan sebati kecuali keladi
2.Tapis ke dalam periuk . Masak sehingga naik wap dan masukkan keladi
3. Kacau sebentar dan tuang ke dalam loyang 10″ x 10″ x 3″
4. Kukus selama 25 minit
Bahan-Bahan Lapisan Atas
- 150-180 gm tepung gandum @ 1 ½ cawan
- 250 gm gula halus
- 3-5 biji telur
- 250 ml santan
- 500 ml air
- Beberapa titik pewarna ungu
CARA MEMASAK :
1. Bancuh semua bahan bahan diatas, tapis ke dalam periuk
2. Masak sehingga naik wap. Tuang ke atas lapisan bawah
3. Kukus selama 30 minit.(Lap 5 minit sekali)
Info tambahan :
Kat bawah ni cara bagaimana Norazlita Aziz seperti yang dikongsikan dari lamannya norazlita.blogspot.com mewarnakan keladi.
Keladi yang telah kita potong kiub tu ita gaulkan dengan pewarna unggu. Kemudian ita gaulkan dengan tepung ubi, gaul rata-rata kemudian ayak.
Semburkan dengan air dan kemudian ulang balik langkah tadi iaitu gaul semula dengan tepung ubi lebihan ayak tadi. Kemudian rebus hingga empuk. Masa merebus tu kacau supaya ia tak melekat.
Selepas keladi empuk toskan dan rendam dalam air ais. Siap untuk di letakkan dalam talam.