
Kandungan kolesterol yang tinggi dalam darah bukan semata-mata boleh berlaku pada mereka yang berbadan gemuk atau berisi.Tak hairan sebenarnya jika mereka yang bertubuh kurus pun tinggi kolesterol.
Meskipun ia bukan dianggap penyakit, jumlah yang tinggi tetap mengundang bahaya pada tubuh. Ia boleh memberi komplikasi lain sehingga mampu meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular dan strok.
Sementara masih boleh diturunkan, cubalah usahakan dengan amalan pemakanan yang boleh membantu anda mengawalnya.
Perkongsian Lin Zalikha ini mudah saja. Wanita ini menjadikan jus minuman ini sebagai amalan harian untuk menurunkan paras kolesterol.
“Kawan saya Cina, bekas cikgu sekolah satu kelas pagi dengan saya. Dia bagi saya tip hanya guna dua bahan sahaja.” Katanya dalam status facebooknya.
Bahan-bahan:
- 30 ulas Bawang Putih – yang besar-besar
- 5 biji lemon – dipotong sekali dengan kulit
Cara-cara:
- Kisar semua bawang putih dan lemon dengan 1 liter air.
- Masak sampai mendidih.
- Simpan dalam peti sejuk.
Amalkan Sebelum Sarapan
- Setiap pagi ambil 10 atau 15 ml (lebih kurang 1 penutup plastik) dan minum.
- Pada yang tak boleh minum, boleh campurkan dengan sedikit madu.
Nota
Bagi yang kolesterolnya tinggi boleh minum pada sebelah pagi dan malam sebelum tidur.
Sumber: FB Lin Zalikha
CUBA JUGA PETUA INI:
Jamu Homemade! Ekstrak Peria Katak Boleh Kawal Kencing Manis.
http://www.rasa.my/4-kali-je-minum-air-nie-dengkur-saya-dah-hilang-wanita-ini-kongsi-petua-mudah/
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ini Cara Paling Senang Buat Muffin Untuk Korang Yang Tak Pro.

Ramai menggemari muffin dan sangat sedap dan sangat comel bila disediakan dalam acuan atau cawan kertas yang cantik dan pelbagai bentuk dan sesuai sebagai kudapan. Cukup dengan mengambil sebiji muffin bersama secawan kopi sarapan atau minum petang korang menjadi sempurna. Sebenarnya untuk menyediakan muffin juga sangat mudah. Ini ada lima tip perlu korang perhatikan semasa membuat muffin bagi mengelakkannya dari bantat atau tidak menjadi sempurna.
SUKAT BAHAN DENGAN BETUL
Salah satu punca muffin tak menjadi adalah sukatan bahan tidak sama dengan resipi. Oleh itu, korang perlu sukat bahan dengan betul ikut resipi. Jika menggunakan ukuran cawan, sebaliknya korang gunakan pisau untuk meratakan permukaan cawan yang berisi bahan.
ASINGKAN BAHAN KERING DAN BASAH
Walaupun akhirnya semua bahan muffin akan dicampurkan, tapi sebelum mengadun korang perlu asingkan bahan kering dan basah dalam bekas berbeza. Mencampurkan semua bahan dari awal akan menyebabkan muffin bantat. Oleh itu, adaun bahan basah dahulu, kemudian campurkan sedikit demi sedikit bahan kering dan adun hingga sebati.
ELAKKAN MENCAMPUR BAHAN TERLALU LAMA
Memang betul anda perlu pastikan semua bahan adunan diadun sebati tetapi bukan bermakna korang boleh mengadunnya terlalu lama, kerana cara ini juga boleh mengundang muffin korang bantat. Sebenarnya, cara mengadun bahan muffin yang betul ialah, asalkan semua bahan bercampur rata saja sudah memadai untuk terus dibakar.
MASUKKAN BAHAN TAMBAHAN LAIN SETELAH BAHAN DIADUN
Jika korang nak tambah bahan lain seperti kekacang, choco chips, parutan keju atau kismis, pastikan korang masukkan selepas adunan muffin siap, Gaulkan sekejap asalkan bahan campuran rata dalam adunan sudah memadai dan adunan sedia dimasukkan dalam acuan.
SAPUKAN MENTEGA PADA ACUAN
Agar Muffin tidak melekat, sebaiknya korang sapukan acuannya dengan mentega. Jika menggunakan cup atau cawan kertas sebaiknya lapiskan cawan kertas itu menjadi dua untuk memastikan bentuk cawan kertas tidak kembang dan muffin lebih cantik. Bila sudah masak, boleh tanggalkan lapisan luarnya itu.
MASUKKAN ADUNAN 3/4 ACUAN SAJA
Sebaiknya isikan adunan muffin dalam acuan pada paras 3/4 saja kerana muffin akan berkembang cantik dan merekah sempurna. Untuk memastikan setiap isian sama, korang boleh gunakan sudu atau skop aiskrim semasa memasukkan adunan ke dalam aduan. Jangan sesekali mengisi adunan sehingga penuh acuan, ia akan menadikan muffin keras dan bantat.
CHOCOLATE CHIPS MUFFIN
BAHAN-BAHAN:
- 125 gm tepung gandum
- 7 gm baking powder
- 75 gm mentega yang telah dicairkan
- 75 gm susu sega
- 75 gm gula caster
- 1 biji telur B
- 1/2 sudu teh vanila
Sedikit chocolate chips | tabur
CARA MEMASAK:
- Kacau sebati mentega yang dicairkan bersama susu, gula, telur dan vanilla.
- Kemudian masukkan sedikit demi sedikit tepung yang telah diayak bersama baking powder.
- Kacau sebati dengan menggunakan spatula sehingga tidak bergentel.
- Seterusnya masukkan chocolate chips di dalamnya dan gaul asal rata.
- Masukkan ke dalam paper cup sebanyak 3/4 penuh.
- Tabur chocolate chips di atasnya.
- Bakar pada suhu 160C selama 30 minit atau sehingga masak.
Banyak Angin Dalam Badan? Susah Buang Air Besar? Amalkan Petua Ini In Sha Allah Berkesan!

Kadang-kala apabila pemakanan tidak teratur, mula lah timbul masalah angin dalam badan, mahupun masalah susah membuang air besar atau sembelit. Jangan risau! Amalkan petua ini, In Sha Allah badan anda akan terasa lebih ringan dan tiada lagi masalah pencernaan.
Bahan-Bahan
- Halba
- Serai
- Halia
- Air secukupnya
- Asam Jawa
Cara Penyediaan
Potong serai 2 batang kemudian ketuk-ketuk. Halia dalam 5 atau 6 hiris dan halba 1 sudu besar.
https://www.facebook.com/awekklate.nasir.1/videos/331894993933509/
Masukkan air agak-agak untuk sekali minum dan muat untuk diletakkan ke dalam cawan.
https://www.facebook.com/awekklate.nasir.1/videos/331895010600174/
Apabila air rebusan sudah tapis dalam cawan, masukkan asam jawa sedikit untuk bagi rasa masam-masam. Minum ketika masih suam.
Kredit: Nasir Nasir
Delima, Buah Hebat Kaya Khasiat. Mari Cuba Resipi Super Sedap Ini.

Siapa sangka di sebalik kecantikan bentuk yang membulat dan warna merah bak kristal, buah delima memiliki khasiat yang sangat luar biasa. Tidak dapat dinafikan bahawa terdapat bukti yang menyatakan buah delima bagus untuk diamalkan.
Buah delima merupakan antara makanan kegemaran Rasulullah SAW. Buah delima kaya dengan pelbagai khasiat dan menjadi penawar kepada banyak jenis penyakit. Malah, kebaikan buah delima ini juga terlalu banyak untuk kesihatan dan kecantikan.
Firman Allah di dalam al Quran, yang bermaksud:
“Di dalam kedua-duanya (syurga) juga terdapat buah-buahan serta pohon kurma dan delima”. [Surah al Rahman ayat 68]. Allah menyebut buah delima (rumman) sebanyak 3 kali di dalam ayatNya untuk menunjukkan betapa hebat penciptaan Allah itu dan ia juga disebut sebagai buahan daripada syurga.
Buah delima diperkaya dengan pelbagai vitamin dan mineral yang membantu dalam menghasilkan kulit yang cantik. Sumber asid folat dan antioksidan pada buah delima dapat merangsang, membuang toksik dan meningkatkan kecantikan kulit secara semula jadi. Kandungan gula dalam buah delima pula mampu bertindak sebagai skrub untuk menyingkirkan sel kulit mati. Kekayaan antioksidan dalam buah delima adalah tiga kali lebih tinggi berbanding anggur merah, beri biru, kranberi, dan oren. Antioksidan ini berfungsi untuk melawan radikal bebas yang boleh merosakkan sel dalam tubuh.
Justeru, ia layak digelar ’superfruit’ kerana kandungan antioksidan yang diterajui oleh asid ellagik berupaya melindungi kalenjar prostat, payu dara, organ paru-paru dan jantung atau sistem kardiovaskular.
Berikut antara khasiat tersembunyi buah delima:
- Melambatkan proses penuaan
Pemakanan buah delima boleh mengelakkan anda daripada hyper pigmentation, bintik-bintik penuaan, bintik-bintik hitam, kedutan dan wrinkles yang biasanya disebabkan oleh pendedahan yang terlalu banyak kepada cahaya matahari.
- Merawat masalah pada wajah
Sapukan perahan buah delima pada permukaan kulit yang terjejas boleh mengurangkan perbentukan serum dan mengawal perbentukan jerawat. Tambahan lagi, buah ini juga boleh mengurangkan kesan parut disebabkan jerawat.
- Menyembuhkan Anemia
Buah delima terbukti mampu merawat penyakit sel darah merah rendah atau anemia. Nutrisinya mempunyai kadar zat besi yang tinggi yang mampu meningkatkan kandungan hemoglobin dalam darah serta meransang pembiakan sel darah merah.
- Baik untuk sistem penghadaman
Buah delima membantu sistem badan mengeluarkan enzim dengan sifat anti-bakteria yang boleb membantu sistem penghadaman dan melawan pelbagai penyakit makanan yang dimakan. Buah delima juga boleh merawat sembelit.
Sabda Nabi Muhammad S.A.W yang bermaksud: “Makanlah delima dengan kulitnya kerana sesungguhnya buah delima baik untuk penghadaman perut (Diriwayatkan Ahmad, Baihaqi dan Ibnu Sunni)”
Amalan makan buah delima atau minum jus delima asli setiap hari akan mengurangkan risiko penyakit yang berbahaya. Pabila mengambil jus delima, pastikan tiada tambahan gula, pengawet, penstabil, pewarna dan perasa tiruan. Ketika memilih buah delima, pastikan memilih buah yang berat dan berkulit bersih. Jangan pilih jika kulit buah delima sudah merekah. Buah delima tahan sehingga enam bulan jika disimpan di dalam peti sejuk.
RESIPI
LAICI PANNA COTTA DENGAN DELIMA
BAHAN A
- 200ml minuman laici
- 1000ml susu segar penuh krim
- 200ml whipping cream/heavy cream
- 250gm gula
- 1 tin buah laici
- 1 paket serbuk agar-agar
BAHAN B
- 1 kotak besar minuman laici
- 2 biji buah delima
- 1 paket serbuk agar-agar
- 2 sudu makan gula
CARA MEMASAK
- Kemudian kisar buah laici dengan minuman laici dan tapis.
- Campurkan air tapisan laici tadi dengan susu segar penuh krim, whipping cream, gula dan serbuk agar-agar ke dalam kuali.
- Kacau dan masak sehingga mendidih.
- Biarkan suam sedikit dan tuangkan ke dalam bekas sehingga penuh. Ketepikan.
- Campurkan semua bahan B dalam periuk dan masak sehingga mendidih.
- Biarkan suam sedikit dan tapis untuk asingkan biji delima.
- Tuang sehingga separuh bekas yang anda gunakan. Biarkan sejuk.
- Masukkan kembali panna cotta ke dalam peti ais dan biarkan sejuk.
- Hias dengan buah delima.
Info chef: Jika tidak ada air kotak laici, anda boleh kisar laici dalam tin bersama airnya dan tapis.
Saiz hidangan: 4-6 cawan
Tempoh memasak: 20 minit
Jenis hidangan : Barat
Keistimewaan : kaya rasa delima dan laici
Cara memasak : Didih
Anggaran kos: RM25
MUFFIN DELIMA OATMEAL
BAHAN-BAHAN
- 1 3/4 cawan tepung serbaguna
- 3/4 cawan gula
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 1/2 sudu teh baking soda
- 1/2 sudu teh garam
- 1/2 sudu teh kayu manis
- 3 biji telur gred A | dipukul perlahan
- 1/2 cawan minyak sayur-sayuran
- 1/3 cawan jus delima (seratus peratus)
- 1 cawan delima | asingkan isi
- 1/2 cawan oat
BAHAN TOPPING
- 2 sudu besar mentega | dicairkan
- 1/2 cawan light brown sugar
- 1/3 cawan tepung serbaguna
- 1 sudu teh kayu manis
- 1/4 cawan oat
- 1/4 cawan delima | asingkan isi
CARA MEMASAK
- Panaskan ketuhar pada 350C.
- Dalam mangkuk besar ayakkan tepung, gula, serbuk penaik, baking soda, garam dan kayu manis.
- Masukkan telur, minyak sayuran dan jus buah delima. Kacau sehingga sebati.
- Kemudian, masukkan buah delima dan oat. Kacau sebati.
- Tuangkan 1/3 adunan ke dalam setiap bekas muffin.
CARA MEMBUAT TOPPING
- Dalam mangkuk sederhana kacau mentega, gula perang, tepung, kayu manis, oat dan buah delima hingga rata.
- Taburkan sedikit buah delima di atas permukaan muffin.
- Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan selama 22 hingga 27 minit atau masak.
- Sejuk di atas redai dan sedia dihidangkan.
Info chef: Jika anda mahu muffin yang lebih manis, boleh tambah sukatan gula dalam bahan.
Saiz hidangan:14 biji
Tempoh memasak: 60 minit
Jenis hidangan : Barat
Keistimewaan : Muffin sihat dengan oat dan delima
Cara memasak : Bakar
Anggaran kos: RM30