Bahagian tubuh yang sering menjadi perhatian ialah bahagian perut dan paha. Bahagian tersebut memang paling mudah terkumpul lemak. Walaupun masalah ini dianggap kecil atau remeh, tetapi bagi segelintir individu terutamanya wanita, perut yang buncit atau paha yang terlalu besar akan menjejaskan penampilan serta sekaligus mengurangkan tahap keyakinan mereka. 

Salah satu punca perut buncit dan paha besar adalah dari corak pemakanan yang tidak betul. Kandungan lemak yang ada pada makanan yang di ambil tidak boleh dicerna dengan baik sehingga tersimpan menjadi lemak pada tubuh badan. Jadi, jom lihat tips pemakanan ini! 

Tips Pemakanan Untuk Mengecilkan Perut & Peha

Kurangkan Pengambilan Makanan Berlemak

Nak Kecilkan Perut & Paha? Amalkan 5 Tips Cara Pemakanan Ini!

Anda haruslah mengurangkan pengambilan makanan yang berlemak kerana makanan berlemak merupakan faktor utama paha yang besar. Gantikan dengan makanan yang lebih sihat dan mempunyai khasiat yang baik untuk badan anda.

Hadkan Jumlah Pengambilan Makanan Dengan Kandungan Gula Yang Tinggi 

Nak Kecilkan Perut & Paha? Amalkan 5 Tips Cara Pemakanan Ini!

IKLAN

Ada dua kandungan gula pada makanan iaitu glukosa serta fruktosa. Fruktosa hanya boleh dimetabolisme dalam hati dalam saiz tertentu. Sekiranya anda sering mengambil makanan atau minuman yang mengandung gula yang tinggi jika hati anda tidak dapat memtabolisme semua fruktosa, ia akan menjadi lemak yang dapat terkumpul di dalam perut anda. Oleh itu, adalah perlu untuk menghadkan makanan dan minuman yang mempunyai kandungan gula seperti kek, ais krim, coklat dan sebagainya.

Perbanyak Pengambilan Buah-Buahan & Sayur-Sayuran 

Nak Kecilkan Perut & Paha? Amalkan 5 Tips Cara Pemakanan Ini!

Dengan penggunaan buah-buahan dan sayur- sayuran yang rendah lemak dengan sedikit kalori dan kandungan serat yang tinggi, akan membantu mengikat air untuk pencernaan dapat berjalan dengan lebih baik juga dapat membubarkan lemak. Kajian meneliti bahawa penggunaan 14 gram serat setiap hari boleh mengurangkan penggunaan kalori sebanyak 10%, boleh mengurangkan berat badan 2 kg dalam 4 bulan, dan mengurangkan 4% lemak dalam perut.

Tidak Makan Sebelum Tidur 

IKLAN

Nak Kecilkan Perut & Paha? Amalkan 5 Tips Cara Pemakanan Ini!

Bagi anda yang ingin mengecilkan perut buncit sila ambil perhatian. Anda mesti mengelakkan dari mempunyai tabiat makan sebelum tidur. Hal ini kerana pencernaan makanan dalam perut memerlukan waktu 2 jam untuk diproses dan dimetabolisme dalam saluran pencernaan berikutnya.

Amalkan Oatmeal Dalam Harian 

Nak Kecilkan Perut & Paha? Amalkan 5 Tips Cara Pemakanan Ini!

IKLAN

Makanan oatmeal sangat popular dikalangan para pelaku diet kerana ianya bersifat kenyang. Oatmeal efektif mengurangi lemak yang berlebihan pada bahagian perut. Makanan ini juga dapat membantu menjaga kadar gula, kandungan seratnya sangat baik bagi pencernaan. Anda boleh menambah menu lain kedalam oatmeal seperti pisang sebagai menu di waktu sarapan pagi bagi mengurangi lemak perut dan paha di samping sekaligus dapat menurunkan berat badan.

Kredit: Hariz 

 

 

 

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI