
Melalui facebook Yasmin Fami, dikongsikan resipi untuk individu yang sibuk. Dengan resipi ini, korang boleh menyediakan mihun goreng dengan cepat dan tetap sedap.
MIHUN GORENG EKSPRES
.
BAHAN-BAHAN
Sedikit minyak masak
3 peket perencah mihun
2 peket bebola ikan
1 peket mihun | rendam air panas
Segenggam tauge
CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak masak. Masukkan perencah.
2. Masukkan bebola ikan. Kacau sebati.
3. Masukkan pula mihun dan tauge. Gaul lagi.
4. Masak sehingga kering. Boleh matikan api dan angkat.
5. Kalau nak pedas, buat sambal kicap dan perahkan limau.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Satu Adunan Boleh Jadi Donut, Cakoi, Dan Pau! Mudahkan? Jom Cuba!

Admin faham sangat kalau jadi mak tu, pening betul nak fikir menu apa nak buat untuk keluarga. Kalau boleh tu satu adunan boleh buat pelbagai menu contoh macam resipi yang dikongsikan oleh Nitaharry di Facebook ni, satu adunan boleh buat tiga menu terus macam donut, cakoi, dan pau. Boleh dapat 3 menu terus untuk 3 hari punya menu minum petang. Korang pun mesti excited nak tahu macam mana nak buat adunan ni kan? Haa jomlah cuba resipi ni nanti.
RESIPI ADUNAN DONUT, CAKOI, DAN PAU
BAHAN-BAHAN:
400gm tepung gandum
1 cawan air
1 sudu besar marjerin
1 sudu kecil garam
2 sudu besar gula
2 sudu besar susu pekat manis/susu tepung
2 sudu kecik yis mauripan
1/2 sudu kecik soda bikarbonat
1 sudu kecik baking powder
1 biji telur
DAPATKAN KHIND MULTIFUNCTION ELECTRIC SKILLET DENGAN HARGA ISTIMEWA MENGGUNAKAN CODE RASGSP5 DISINI !!
CARA PENYEDIAAN:
Kalau guna breadmaker masuk je semua bahan.
Untuk uli tangan macam biasa air, gula, yis, susu pekat, dan telur
Bancuh dan biarkan kembang selepas itu, boleh uli macam biasa.
SELAMAT MENCUBA!
Kredit: Nitaharry
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Jangan Tertipu! Ini 13 Tips Kalau Nak Beli Durian Yang Isi Bagus.
Resipi Nasi Briyani Asli Dari Pakistan Lain Dari Resipi Nasi Briyani Di Malaysia
Resipi Talam Nyonya Cukup Lemak Manis Rasanya Pasti Menjadi!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi Ayam Kukus Kicap, Mudah Sangat Nak Masak

Pernah cuba sajian Ayam Kukus Kicap? Resipi perkongsian dari saudari Dani J Tang ni nampak sangat mudah dan sedap. Memang senang sahaja cara memasaknya. Bagi anda yang sukakan lauk pauk yang lebih sihat, resipi ini tentunya boleh dicuba. Sesuaikan sahaja dengan cita rasa. Anda pasti makan dengan penuh selera.
CARA MASAK AYAM KUKUS KICAP, MUDAH & SEDAP
BAHAN-BAHAN (kuantiti bahan ikut jumlah ayam yang digunakan):
Ayam bahagian peha penuh (whole leg)
Halia – hiris
Bawang putih – hiris
Sedikit minyak masak
Garam
Kicap manis – beli online disini
Sos tiram – beli online disini
Minyak bijan – beli online disini
Lada hitam – beli online disini
Chicken seasoning / serbuk perasa ayam – beli online disini
Sedikit kicap masin – jika suka – beli online disini
Cili padi
Limau kasturi
CARA MEMASAK:
1. Cuci bersih ayam dan buang tulangnya. Toskan.
2. Hiris halia dan bawang putih.
3. Panaskan kuali dengan sedikit minyak, tumis bawang putih dan halia sampai naik bau dan keperangan. Angkat dan ketepikan.
4. Masukkan ayam tadi ke dalam minyak tumisan tadi. Biar dalam 1-2 minit.
5. Kemudian terbalikkan ayam, masak sisi satu lagi selama 1-2 minit biar masak sempurna. Guna api besar, tutup penutup kerana ayam akan meletup-letup. Jangan masak lama nanti ayam hangus.
NOTA: nak terus kukus ayam pun boleh, tapi empunya resipi suka masak seketika sebab suka aroma tumis.
4. Sediakan mangkuk, masukkan garam, kicap manis, sos tiram (jika suka), minyak bijan, lada hitam dan chicken seasoning.
5. Kacau sebati dan perap ayam sekurang-kurangnya 30 minit. Nak letak sedikit kicap masin pun boleh. Sesuaikan ikut selera.
6. Panaskan air kukusan, kukus ayam sehingga masak.
7. Bila ayam sudah masak, angkat dan hiris ayam menjadi kepingan.
8. Tuang sedikit kicap manis diatasnya.
9. Hiris cili padi dan limau kasturi kemudian tabur atas ayam.
10. Ayam Kukus Kicap sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Dani J Tang
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Ayam Bakar Mayones Sukatan 1/2 Ekor, Sedap Menjilat Jari
5 Resipi Stok Sambal Homemade Paling Sedap & Petua Supaya Tahan Lama Tak Berkulat
Buat Sendiri Sosej Sedap Tanpa Pengawet. Lebih Bersih & Dijamin Halal
https://www.rasa.my/petua-buat-kuih-kole-kacang-sedap-cepat-masak-resipi-guna-cawan-je/
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Roti Pelangi & Roti Blueberi Brioche, Cantiknya…

Tengah merancang nak ‘meroti’, ni dua resipi roti istimewa yang pasti memikat selera. Roti blueberi brioche dan roti sandwich pelangi, bukan sekadar rupa menawan tetapi kegebuan dan kelembutannya memang tak boleh bawa bincang.
.
Jom semak resipi hebat dari tenaga pengajar di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Peretak Selangor.
1. ROTI BLUEBERI BRIOCHE
.
BAHAN-BAHAN:
- 20gm yis
- 100ml susu segar atau UHT
- 600gm tepung roti
- 100gm gula kastor
- 5 biji telur
- ½ sudu teh parutan kulit lemon
- 2 sudu makan esen vanila
- 200gm mentega
- Garam secukup rasa
- Inti blueberi secukupnya | segar atau ada dijual dalam tin di pasaraya
CARA MEMASAK :
1. Adunkan semua bahan kering seperti gula, tepung roti, yis dan kulit lemon yang telah diparut menggunakan mesin pengadun sehingga sebati.
2. Masukkan susu segar, esen vanila dan telur.
3. Masukkan mentega dan gaul sehingga sebati sehingga doh menjadi elastik dan tidak melekat di keliling mangkuk pengadun.
4. Rehatkan doh 20 minit
5. Bahagikan doh kepada 30gm, masukkan inti blueberi di tengah dan bulatkan. Masukkan dalam acuan.
5. Sapu mentega dalam acuan untuk mengelakkan doh melekat.
6. Rehatkan 45 minit atau naik sekali ganda
7. Sapukan dengan telur.
8. Bakar selama 20 minit pada suhu 180C
9. Sejukkan dan paipkan blueberry filling di atas roti
Saiz hidangan : 20 ketul
Masa memasak : 30 minit
Jenis masakan : Roti
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Roti gebu dan lembut, enak dengan inti bluberi
Anggaran kos : RM20
INFO CHEF : Kulit lemon parut memberi aroma citrus yang wangi kepada brioche.
2. ROTI SANDWICH PELANGI
.
BAHAN-BAHAN:
- 500 gm tepung roti
- 8gm garam halus
- 15gm yis segera
- 30gm gula kastor
- 20gm susu tepung
- 40gm lelemak sayuran
- 310gm air sejuk | dari peti sejuk
- 5gm pelembut roti
- Beberapa titik pewarna merah, hijau, biru dan kuning
CARA MEMASAK :
1. Campurkan tepung, garam, yis , gula, susu tepung, pelembut roti dan lelemak dan gaul sekata
2. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sebati sehingga menjadi doh.
3. Bahagikan doh kepada 4 bahagian.
4. Campurkan 1 pewarna pada 1 bahagian doh.
5. Rehatkan doh selama 5 minit pada suhu bilik.
6. Canai doh satu persatu.Lapiskan doh satu persatu dengan setiap doh berwarna.
7. Gulungkan doh tersebut.
9. Bahagikan doh kepada 400 gram
10.Susun di atas tin pembakar roti yang digris dengan lelemak.
11.Biarkan doh naik selama 30 – 40 minit atau mengembang sekali ganda
12.Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200 °C selama 25 minit.
13.Sejukkan dan hidangkan.
Saiz hidangan : 3 buku roti
Masa memasak : 25 minit
Jenis masakan : Roti
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Roti berwarna warni yang pasti menceriakan hari
Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF : Pastikan adunan naik sepenuhnya untuk mendapatkan bentuk segiempat tepat
FOTO : TUAN AZMAN TUAN MUDA
RESIPI : MOHD NOOR ALFAHIZAM BERAHIM, MOHD FAIRUZ A. GHAFFAR 7 AZAENN MOHD AZIZ
TERIMA KASIH : Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN),Jalan Ampang Pechah, Kampung Ampang Pechah,Kuala Kubu Baru, Selangor.
MAKLUMAT LANJUT :FB : Institut Kemahiran Belia Negara Peretak
Ni dia tawaran hebat untuk anda yang suka membeli secara online shoppe, jom klik ni . Dapatkan free shipping deals.
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :