
Terasa nak masak mi, asyik menggoreng aje jom buat mi berkuah, mi kari ala Cina yang sungguh special ni. Cuba check kat dapur ada tak bahannya, yang penting masa goreng perencah tu biar sampai terbit minyak dan wangi satu dapur. Barulah lebih sedap.

Jom kita follow resipi daripada Ahmad Shukri Shukor ni Via Masak Apa Hari Ini. Tengok bahan-bahannya pun dah tau sedap. Yang penting senang dibuat kan.
MI KARI STAIL CINA
BAHAN-BAHAN :
- 100gm cili kering – rebus dan kisar
- 3 biji bawang besar- dikisar
- 3 ulas bawamgg putih – dikisar
- 2 batang serai – diketuk
- 3 sudu besar serbuk kari ayam/daging
- 1/2 ekor ayam (potong kecil)
- 1 kotak kecil santan
- Tauhu apung
- Fish cake
Bahan Hiasan:
- Telur rebus
- Taugeh – celur
- Sawi – celur
- Sambal
- Limau Nipis (potong separuh)
Bahan Sambal:
- 300gm cili kering – rebus
- 4 biji bwg besar
- 3 ulas bwg putih
* Rebus cili kering.. Bila dh masak, blend bersama bwg besar & bwg putih
* Goreng hingga wangi.. Perisakn dgn garam & gula
CARA MEMASAK :
1 Panaskn minyak dan goreng serai sebentar
2 Kisar cili kering, bawang besar, bawang putih. Masukkan bahan kisar ke dalam kuali. Masak hingga terbit minyak
3 Masukkan serbuk kari dan masak sebentar. Kemudian masukkan ayam dan kacau sebati sehingga ayam separuh masak
4 Masukkn santan sekotak kecik dan air (sukatan air agak2 saje.. ikut selera nk kuah pekat atau cair)
5 Biar kuah mendidih.. Perisakan dgn garam.
6.Tambahkn tauhu apong dan fishcake. Biar hingga mendidih dan kuah menyerap ke dlm tauhu apong

Kredit resepi : Ahmad Shukri Shukor via masak apa hari ni
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Ayam Serai Bercili Yang Kaw Kaw Sedap. Wajib Cuba.

Masakan ini sedap kalau banyak cili digunakan. Namun jika anak-anak mahu menikmatinya janganlah keterlaluan meletakkan cili. Sesuaikan dengan cita rasa mereka. Ayamnya empuk dan lebih enak jika dibiar lama agar rasanya mesra.
Ayam Serai Bercili
1 ekor ayam -cuci bersih dan lumuri dengan air limau nipis
Bahan yang dikisar kasar
21 cili kering
4 cili hijau
5 lembar daun limau purut
13 bawang putih
21 bawang merah
5 biji buah keras
1 inci belacan
3cm kunyit
3cm halia
3 batang serai-ambil bahagian putihnya saja
5 biji tomato merah -dikisar
3 biji tomato hijau -dikisar
Cara memasak:
1.Tumis bahan yang sudah dikisar kasar dengan minyak.
2.Masukkan lima lembar daun limau purut- dibuang tulangnya
3.Tunggu bahan tadi masak baru masukkan ayam.
4.Tambahkan 600ml air.
5.Perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa.Gaul rata.
6.Masukkan tomato.
7.Biarkan sehingga bahan mesra dan sesekali di balik-balikkan ayamnya.
*Cili, gula dan garam sesuaikan mengikut cita rasa masing-masing.
Kredit: @umi_halim
MENCARI AIR FRYER, KLIK DI SINI.
https://www.rasa.my/menu-masakan-kampung-buat-berselera-waktu-berbuka/
Buat Rendang Ayam Resipi Turun-Temurun, Menu Ini Habis Dulu

Menjelang Hari Raya, pastinya tak lengkap menu hidangan tanpa rendang. Enak dimakan dengan nasi impit, ketupat, mahupun lemang. Rendang ayam antara yang sering menjadi tumpuan.
Setiap keluarga ada resipi mereka yang tersendiri dalam menyediakan rendang. Begitu juga dengan keluarga Norzy Yusuff. Resipi rendang ayam ini turun-temurun daripada bondanya. Rendang ayam yang enak ini juga dikatakan menu kegemaran keluarga besar mereka dan paling cepat habis apabila mereka mengadakan jamuan rumah terbuka. Pasti sedap.
Apa tunggu lagi? Jom kita ikuti perkongsian resipi rendang ayam turun-temurun daripada Norzy Yusuff ini. Selamat mencuba.
BAHAN-BAHAN:
2 ekor ayam
(BAHAN A)
15 ulas bawang kecil*
2 labu bawang putih* – Boleh beli onlline di sini
6 inci halia* – Boleh beli online di sini
15 batang serai* (8 batang dihiris/ 7 batang dititik)
*Bahan bertanda (*) semuanya dihiris.
(BAHAN B)
3 ketul kunyit hidup**
1 ½ genggam cili api** – Boleh beli onlline di sini
*Bahan bertanda (**) semua dikisar hancur.
1 mangkuk minyak
1 ½ kilo santan
5 senduk cili kisar – Boleh beli onlline di sini
4 sudu rempah kari ayam
4 sudu kerisik – Boleh beli onlline di sini
2 sudu garam (sudu penuh)
2 sudu gula
3 helai daun kunyit
1 keping asam keping – Boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
Panaskan semangkuk minyak di dalam kuali.
Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia. Kacau sehingga naik bau dan agak layu.
Masukkan serai yang telah dititik.
Masukkan pula cili kisar dan tumis hingga cili masak.
Kemudian, masukkan cili api dan kunyit yang telah dikisar.
Masukkan gula. Kacau rata.
Setelah itu, bolehlah dimasukkan ayam. Keringkan air ayam seketika.
Kemudian, boleh masukkan santan. Kacau rata.
Masukkan rempah kari ayam. Biarkan mendidih.
Masukkan kerisik, diikuti dengan daun kunyit dan asam keping.
Perasakan dengan garam secukupnya.
Akhir sekali, taburkan hirisan daun kunyit.
Tunggu hingga kuah sedikit kering dan dah siap ayam rendang resipi turun-temurun.
NOTA: Rendang ini masih basah dan berkuah. Saya belum keringkan betul-betul. Esok pagi akan dipanaskan dan akan dikeringkan sedikit lagi.
Selamat mencuba.
Kredit: Norzy Yusuff
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
12 Biskut Gerenti Rangup & Sedap dari Nor Shahidah. Gerenti Laku Sangat Ni…

Biskut pelbagai rasa dan rupa yang menarik ni memang sedap dinikamati bila-bila masa pun. Ambil sebalang kunyah sambal menonton tv tau-tau licin aje balang tu. Yang pasti hiasan dan corak biskut tu boleh membangkit selera sesiapa jua.
Nah ni 12 aneka biskut@cookies dari Nor Shahidah Mohd Mahayadin, Yummilicios Cakes n Cookies sudi berkongsi 12 resipi biskut bersama RASA. Laku keras ni kalau buat jualan lagi pulak secara online.
1. CEREAL & SUNFLOWER SEED COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 85 gm mentega
- 85 gm gula kastor
- ½ biji telur
- ½ sudu teh esen vanilla
- 142 gm tepung gandum | diayak
- 1 sudu teh serbuk penaik | diayak
- 30 gm biji bunga matahari
- 30 gm campuran ceri hijau dan merah
Bahan hiasan :
- Serbuk nestum secukupnya
- Biji bunga matahari panggang secukupnya
CARA MEMASAK :
- Pukul mentega dengan gula hingga kembang.
- Masukkan esen vanilla, telur, pukul rata
- Masukkan tepung gandum,dan baking powder.
- Masukkan biji bunga mata dan ceri.
- Gaul rata hingga terbentuk doh.
- Jemput sedikit dan salut dengan serbuk nestum, dan hiaskan kuaci di atasnya.
- Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius, bakar sehingga perang keemasan.
INFO CHEF : Anda boleh juga menggunakan kuaci atau biji labu
2. MELTING MOMENTS COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 85 gm mentega
- 85 gm gula kastor
- 1/2 biji telur
- 1/2 sudu teh esen vanilla
- 142 gm tepung gandum | diayak
- 1 sudu teh serbuk penaik | diayak
- 30 gm corn flakes | dihancur
Bahan hiasan:
Cornflakes hancur secukupnya untuk hiasan.
CARA MEMASAK :
- Pukul mentega dan gula hingga kembang.
- Masukkan esen vanilla dan telur, pukul rata.
- Masukkan tepung gandum dan serbuk penaik, gaulkan.
- Masukkan cornflakes hancur, gaul rata hingga jadi doh
- Jemput sedikit doh dan golekkan ke dalam cornflakes hancur.
- Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius, bakar hingga perang keemasan.
INFO CHEF : Anda boleh juga memasukkan bahan campuran lain seperti biskut Marie hancur. Adunan ini sangat lembut.
3. PANDAN SNOW COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 85 gm mentega
- 85 gm gula kastor
- 1/2 biji telur
- 1/2 sudu teh esen vanilla
- 142 gm tepung gandum | diayak
- 1 sudu teh serbuk penaik | diayak
- 2 sudu teh perisa pandan
- Beberapa titik pewarna hijau
Bahan hiasan:
- Kelapa parut kering
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega dan gula hingga kembang.
- Masukkan esen perisa pandan, pewarna hijau dan telur, kemudian pukul rata.
- Masukkan tepung gandum dan serbuk penaik
- Kemudian masukkan doh ke dalam beg piping.
- Bentukkan ikut bentuk kegemaran, dan taburkan kelapa parut kering.
- Panaskan oven dan bakar sehingga perang keemasan.
INFO CHEF: Gunakan kelapa parut yang dijual dalam tin.
4. TRIPLE M & M COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 100 gm mentega
- 1 sudu makan susu tepung
- 50 gm gula aising
- ½ biji telur
- 1 sudu teh esen vanilla
- 230 gm tepung gandum | diayak
- 1 sudu teh serbuk penaik | diayak
Bahan hiasan :
- Coklat M & M secukupnya
CARA MEMASAK :
- Pukul mentega dengan gula aising hingga kembang.
- Masukkan telur, esen vanilla dan susu tepung, gaul rata.
- Masukkan tepung gandum, dan hingga membentuk doh.
- Simpankan sebentar di dalam peti ais lebih kurang 10 – 15 minit.
- Bentukkan bulat dan tekan dengan garfu.
- Susunkan coklat M & M diatasnya. Susun di atas dulang pembakar yang sudah digriskan dengan mentega.
- Panaskan oven dan bakar pada suhu 170 darjah celcius, bakar sehingga perang keemasan.
INFO CHEF : Susun biskut jarak jauh sedikit kerana ia akan mengembang. Dohnya agak lembut.
5. HAPPINESS SHIP COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 100 gm mentega
- 1 sudu makan susu tepung
- 50 gm gula aising
- ½ biji telur
- 1 sudu teh esen vanilla
- 230 gm tepung gandum gandum | diayak
- 30 gm badam | dihancurkan kasar
Bahan hiasan :
- Kacang badam, buah-buahan campuran dan coklat urai warna warni secukupnya
CARA MEMASAK :
- Pukul mentega dengan gula aising hingga kembang.
- Masukkan telur, esen vanilla dan susu tepung.
- Masukkan tepung gandum dan masukkan badam hingga menjadi doh.
- Simpankan doh sebentar di dalam peti ais selama 10 minit.
- Bentukkan dengan acuan bentuk kapal.
- Hiaskan dengan kacang badam, buah-buahan campuran dan taburkan coklat urai.
- Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius dan perang keemasan.
INFO CHEF : Coklat M & M ini juga boleh dimasukkan dalam adunan jika suka, anggaran 30 gm
6. MILKY ALIEN COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 125 mentega
- ½ tin susu pekat manis
- 400 gm tepung jagung | diayak
- 4 sudu makan susu tepung | diayak
Bahan hiasan :
- Cip coklat dan coklat urai
CARA MEMASAK :
- Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk adunan.
- Adunkan semua bahan hingga menjadi doh.
- Bentukkan menjadi seperti choc kiss.
- Hiaskan dengan cip coklat dan coklat urai.
- Panaskan oven pada suhu 170 darjah celcius, bakar api bawah sehingga 25 minit hingga di bawahnya perang keemasan.
INFO CHEF : Hanya dengan menggunakan empat bahan anda boleh membuat biskut alien yang sedap ini.
7. LEMON & CHERRY BUTTER COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 1 cawan mentega
- 1 ½ cawan gula kastor
- 2 biji telur
- 2/3 cawan jus lemon
- 4 cawan tepung naik sendiri | diayak
- ½ sudu teh garam halus
- 3 sudu makan parutan kulit lemon
- 1 sudu teh baking soda | diayak
Bahan hiasan :
- Ceri merah dan ceri hijau
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang.
2. Masukkan jus lemon dan telur, pukul rata
3. Masukkan tepung naik sendiri.
4. Masukkan garam halus dan baking soda
5. Akhir sekali masukkan kulit lemon, gaul dana adun hingga membentuk doh
6, Simpan adunan dalam peti sejuk dalam 10 minit.
7. Masukkan ke dalam piping beg, dan bentukkan serta hiaskan dengan buah ceri
8. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius hingga perang keemasan.
INFO CHEF : Kaya dengan rasa lemon yang masam dan manis. Biskut ini tidak muak dimakan.
8. TANGY ORANGE BUTTER COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 1 cawan mentega
- 1 ½ cawan gula kastor
- 2 biji telur
- 2/3 cawan jus oren
- 4 cawan tepung naik sendiri | diayak
- ½ sudu teh garam halus
- 1 sudu teh baking soda | diayak
- 2 sudu makan parutan kulit oren
Bahan hiasan :
- Parutan kulit oren secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang.
2. Masukkan jus oren dan telur dan pukul rata.
3. Masukkan tepung naik sendiri.
4. Masukkan garam halus dan baking soda
5. Akhir sekali masukkan parutan kulit oren
6. Simpan adunan dalam peti sejuk dalam 10 minit
7. Masukkan ke dalam piping beg, dan bentukkan serta hiaskan dengan kulit oren yang diparut
8. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius hingga perang keemasan.
INFO CHEF : Boleh tambah pewarna oren untuk warna lebih menyerlah. Gunakan oren Sunkist atau jenama berkualiti untuk rasa lebih sedap.
9. ROSE VELVET COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 200gm mentega
- 30gm shortening
- 220gm gula kastor
- 1 biji telur
- 1 sudu teh cuka makan
- 300gm tepung gandum | diayak
- 30gm tepung koko | diayak
- 50gm tepung jagung | diayak
- ¾ sudu teh serbuk penaik | diayak
- ¾ sudu teh baking soda | diayak
- ¼ sudu teh garam halus
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1sudu makan pewarna merah
Bahan hiasan :
- Biji manik warna perak saiz sederhana secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega danshortening dengan gula hingga kembang.
2. Masukkan cuka makan,vanilla,pewarna merah serta, telur, pukul rata
3. Masukkan tepung gandum,serbuk penaik,garam,tepung jagung dan tepung koko
4. Masukkan garam halus dan baking soda, gaul rata.
5. Masukkan adunan kedalam piping beg dengan nozzle bunga
6, Hiaskan dengan manik
7. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius bakar lebih kurang 15-20min.
INFO CHEF : Adunannya agak lembut, jadi ia lebih sesuai dibentukkan secara piping.
10. CAPPUCINO BUTTER COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 240gm mentega
- 4sudu teh pes serbuk kopi
- 80gm gula aising
- 220gm tepung naik sendiri | diayak
- 80gm tepung jagung | diayak
- 25gm serbuk badam
- 1 sudu teh esen vanilla
Bahan hiasan:
- Gula berbentuk hati warna merah secukupnya
CARA MEMASAK :
1.Pukul mentega, gula aising hingga kembang.
2.Masukkan pes kopi,vanilla dan telur, pukul rata
3.Masukkan tepung naik sendiri,tepung jagung dan serbuk badam
4.Masukkan kedalam piping beg, dan paipkan seperti semperit.
5. Hiaskan dengan gula hati warna merah
6. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius bakar sehingga perang keemasan.
INFO CHEF : Serbuk kopi dijadikan pes dengan mencampurkan dengan air secukupnya hingga menjadi pes.
11. COFFEE AND CEREAL COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 50 gm mentega
- 1 biji telur | kuning sahaja
- 20 gm gula aising
- 80 gm tepung naik sendiri | diayak
- 30 gm instant coffee | diayak
- ½ sudu teh esen vanilla
Bahan hiasan :
- Corn flakes hancur dan cip coklat putih, secukupnya
CARA MEMASAK :
- Pukul mentega dan gula aising hingga kembang.
- Masukkan vanilla dan kuning telur dan pukul rata.
- Masukkan tepung naik sendiri serta pes serbuk kopi segera.
- Adun menjadi doh hingga boleh diterap dengan acuan biskut @ cookie cutter
- Hiaskan dengan corn flakes hancur dan cip coklat putih.
- Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius, bakar sehingga perang keemasan.
INFO CHEF : Anda boleh memasukkan sedikit corn flakes untuk rasa yang lebih rangup
12. RAINBOW RING COOKIES
BAHAN-BAHAN:
- 200gm mentega
- 80gm gula aising
- 250gm tepung gandum | diayak
- 80gm gajus | dikisar
Bahan hiasan:
- Manik biji warna warni @ thousand sprinkles, secukupnya
CARA MEMASAK :
- Pukul mentega, gula icing hingga kembang.
- Masukkan gajus kisar dan tepung gandum
- Terapkan dengan acuan pemotong biskut
- Hiaskan dengan thousand sprinkles.
- Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius, bakar sehingga perang keemasan.
INFO CHEF : Anda boleh juga menggunakan jenis kacang yang lain seperti walnut dan pistachio.
RESEPI : NOR SHAHIDAH MOHD MAHAYADIN
Terima kasih : D’Kayangan , Seksyen 13, Shah Alam. Ig : shidamahayadin fb : Yummilicious cakes n cookies