
Resepi Masak Lemak Kuning Ikan Parang ni korang patut cuba sebab ianya cepat, mudah & supersedap!.Betul, cuma 15 minit je. Tapi ikan tu mestilah siap sedia dalam suhu bilik. InsyaAllah dalam masa 15 minit dah boleh siap tau.
Maka dalam masa 15 minit dah siap 1 lauk, dalam 30 minit dah boleh makan malam. Jom tengok resipi dari Norbawati Buang ini.
MASAK LEMAK KUNING IKAN PARANG

BAHAN-BAHAN :
Ikan parang 3 keping
Santan kotak 1/2 kotak
Bawang besar 1/2 biji
Bawang putih 3 ulas
Cili padi 15 biji
Asam keping 3 keping
Garam secukupnya
Serbuk Kunyit 2 sudu teh
Serai 2 batang dititik
Perasa (pilihan)
Daun selasih (pilihan)
Tomato (pilihan)
CARA MEMASAK :
1. Kisar halus cili, bawang besar, bawang putih dgn 1 cawan air.
2. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk. Masukkan serbuk kunyit, asam keping & serai. Masak dengan api sederhana hingga mendidih.
3. Masukkan ikan & tutup periuk dgn penutup. Kecikkan api. Ni nak pastikan ikan tu masak sempurna. Tunggu hingga mendidih.

4. Masukkan santan, tomato & daun selasih.

5. Perasakan dengan garam, perasa & klu suka gula 1/3 sudu teh. Sikiiitttt je.
Dah boleh hidang untuk keluarga, yang tengah berkumpul di rumah tu. Duduk rumah boleh lah masak untuk keluarga dan lebih masa bersama mereka.
Kredit: norbawati buang
FB : Resepi Aneka Lauk Pauk
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Cara-Cara Hasilkan Pes Segera Untuk Masak Nasi Ayam Yang Mudah & Sedap.

Nasi ayam semestinya menjadi kegemaran ramai. Namun agak renyah sebab kena tumis dan sebagainya. Nak lebih mudah? Ha..Ini ada resipi pes nasi ayam perkongsian saudara Paan Selamat yang anda boleh buat. Dengan pes ni, anda tak perlu lagi menumis bahan-bahan. Hanya perlu masukkan pes dan masak nasi seperti biasa. Sangat mudah & sedap! Rugi kalau tak cuba.
PES NASI AYAM HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- 4 biji bawang merah
- Halia ( anggaran panjang sejengkal)
- 15 ulas bawang putih
- 7 batang serai
- 5 sudu makan garam
- Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Kisar bahan-bahan diatas ( kecuali minyak) hingga halus.
2. Kemudian panaskan minyak masak. Masak bahan kisar tadi dan pastikan minyak masak menenggelamkan bahan-bahan tersebut.
3. Setelah terbit minyak, masukkan garam. Pes ini perlu masin kerana bila dicampur ke dalam nasi, anda sudah tidak perlu menambah garam.
4. Teruskan memasak pes tadi sehingga menggelegak dan airnya telah kering. Cara mengenal pes telah kering air ialah ia sudah tidak merecik dan minyak keluar dengan banyak.
5. Padamkan api dan sejukkan pes. Setelah sejuk, barulah dimasukkan ke dalam balang atau bekas yang bersih.
6. Simpan didalam peti sejuk dan boleh diguna pada bila-bila masa.

CARA MASAK NASI AYAM GUNA PES
1. Basuh bersih 3 pot beras dan masukkan 2 sudu makan pes nasi ayam segera ini. Jika pes anda kurang berminyak, masukkan 1 sudu makan marjerin.


2. Kemudian masukkan air mengikut kesesuaian beras yang akan ditanak. Gaulkan pes itu supaya sebati dengan beras. Masukkan juga potongan daun pandan yang dikerat 2 inchi.

3. Semasa air nasi hampir kering, anda kena kacau lagi sekali nasi itu agar kurang berketul dan rasa pes akan lebih sekata.


4. Apabila nasi yang ditanak telah masak, boleh padamkan suis periuk. Kita anda nak makan sedikit lewat, elakkan periuk berada dalam keadaan ‘keep warm’ kerana ia akan membuatkan bahagian bawah nasi menjadi sedikit hangus dan berwarna coklat. Kurang menarik nanti.

Nota: Minyak lebihan memasak pes tadi jangan dibuang. Ia boleh menjadikan masakan lebih enak dan berperisa jika digunakan untuk memasak masakan lain.
Kredit gambar & resipi: Paan Selamat
Homemade Kari Bebola Daging Yang Sedap & Senang, Sesuai Untuk Mak-Mak Sibuk.

Jom rajinkan diri di hujung minggu ni, kita buat sendiri bebola daging kemudian masak kari Ala India yang sedap menjilat jari. Rasa bebola daging yang berjus dengan limpahan kuah kari, memang sesuai dimakann dengan nasi putih dan dicicah dengan pelbagai roti. Anda yang ingin mencuba, berikut dikongsikan resipinya:-
KARI BEBOLA DAGING
BAHAN-BAHAN:
BEBOLA DAGING:
- 500gm daging kisar
- 2 biji bawang besar | dadu halus
- 3 ulas bawang putih | kisar
- 2cm halia | kisar
- 1 sudu makan garam masala | untuk campuran kofta
- 1 sudu makan sos tomato
- 3 sudu makan daun ketumbar | cincang halus
- Garam secukupnya
KUAH: - 2 sudu makan minyak masak
- 2cm halia | kisar halus
- 3 ulas bawang putih | kisar halus
- 1/2 cawan yogurt
- 2 sudu teh serbuk ketumbar
- 1/2 sudu teh serbuk jintan manis
- 1/2 sudu teh serbuk kunyit
- 1sudu teh serbuk cili
- 1sudu teh serbuk cili
- 1sudu teh garam masala
- 1biji tomato | potong dadu kecil
CARA MEMASAK:
1. Campurkan daging cincang semua bahan bebola daging dalam mangkuk, gaul rata dan sebati.
2. Bulat-bulatkan sebatian daging kisar dan ketepikan.
3. Panaskan minyak dalam kuali, kemudian goreng bebola daging hingga keperangan, kemudian tambahkan bawang putih dan halia kisar.
4. Terus goreng lebih kurang dua minit lagi.
5. Seterusnya, campurkan serbuk ketumbar, kunyit, jintan manis, cili dan garam masala, tambahkan sedikit air dan kacau rata. Ketepikan.
6. Sementara itu panaskan minyak, tumiskan pes masala yang siap dicampurkan tadi.
7. Tumis hingga pecah minyak, kemudian tambahkan dengan yogurt dan tomato yang telah dipotong dadu.
8. Tambahkan satu cawan air suam dan perasakan dengan garam secukupnya.
9. Akhir sekali masukkan bebola daging yang telah digoreng tadi, kecilkan api dan biarkan mereneh lebih kurang 3-5 minit.
10. Tutup api, kari bebola daging sedia dihidangkan bersama nasi putih atau roti.
Nak Roti Gebu & Macaron Cair Di Mulut, Zalynz Oven Kongsi Rahsia

Anda teringin nak minum petang dengan bakeri dan pastri yang enak, lima resipi bakeri dan pastri kali ini pasti memenuhi citarasa selera anda sekeluarga. Macaron yang cair di mulut dan roti bun yang panas dan segar dari oven mampu menceriakan ‘mood’ anda sekeluarga.

.
RASA menampilkan menu dari blogger dan pengajar masakan online, Zalina Zainal @ Zalynz Oven untuk dicuba.
ROTI KEJU GULA

.
BAHAN-BAHAN :
- 500gm tepung protein tinggi @ tepung roti
- 100gm gula kastor
- 100gm marjerin atau mentega
- 2 biji telur Gred B | (100gm)
- 210ml air suam kuku | untuk uli tangan
- 1 sudu teh garam halus
- 10gm atau 2 sudu teh susu tepung
- 1 sudu teh Bread Improver
- 1 peket yis kering
Bahan tabur permukaan:
- Parutan keju cheddar secukupnya
- Gula pasir secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
2. Sebelum itu bancuh air suam dan gula, selepas itu masukkan yis. Kacau dan biarkan ia berbuih..
3. Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi dan gaul rata.
4. Keluarkan doh dan uli atas permukaan rata atau tikar silikon. Ulit guna tangan lebih kurang lima belas minit atau sampai doh betul-betul licin.
5. Tutup doh dengan plastik, biarkan selama 30 minit.
6. Lepas 30 minit, doh pun dah kembang, tepuk-tepukkan untuk buang angin.
7.Timbang doh 25gram. Susun 6 biji doh di dalam bekas roti saiz 15sm (6 inci).
7.Biarkan doh kembang bercantum.
8. Sapu susu cair. Tabur keju cheddar yang telah diparut dan tabur sedikit gula pasir.
9. Bakar di dalam oven pada suhu 180 darjah Celsius selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
10. Selepas dibakar, boleh sapu roti dengan mentega atau marjerin untuk nampak berkilat.
Saiz hidangan : 21 ketul (25gm tiap satu)
Waktu memasak : 3jam
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Roti
Keistimewaan : Taburan keju dan gula menambahkan keenakan roti
Anggaran kos : RM 10
INFO CHEF : Pastikan keju cheddar tidak hangus bila dibakar.
ROTI TUNA KARIPAP

.
BAHAN-BAHAN :
- 500gm tepung protein tinggi @ tepung roti
- 100gm gula kastor
- 100gm marjerin atau mentega
- 2 biji telur gred B (100gram)
- 210ml air suam kuku | untuk uli tangan
- 1 sudu teh garam halus
- 2 sudu teh @10gram susu tepung
- 1 sudu teh Bread Improver
- 1 peket yis kering
Bahan inti tuna :
- 1 tin tuna
- 1 biji bawang besar didadu
- 1 sudu makan parsli kering
- 1 biji cili besar | dicincang kecil jika suka pedas
- 1 sudu kecil jus lemon
- * gaul semua bahan di atas dan masakkan sekejap dalam kuali hingga bawang layu.
CARA MEMASAK :
- Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
- Sebelum itu bancuh dahulu air suam dan gula. Kemudian baru masukkan yis, kacau dan biar hingga berbuih.
- Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi dan gaul rata.
- Keluarkan doh dan ulis di atas permukaan rata atau gunakan tikar silicon.
- Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau sampai doh betul-betul licin.
- Kemudian tutup dengan plastik dan biarkan selama 30 minit.
- Selepas 30 minit doh kembang, tepuk-tepukkan doh untuk buang angin.
- Timbang doh seberat 50gm satu, bulatkan doh dan rehatkan doh selama 15 minit.
- Gelek doh memanjang dengan penggelek. Sudukan inti tuna secukupnya. Tutup doh rapat dan picitkan bahagian tepi doh yang dicantum atau ditutupkan itu.
- Susun atas dulang pembakar yang telah disapu marjerin atau dialas dengan kertas parchment.
- Biarkan doh mengembang 2 kali ganda. Sapu susu cair. Gunting bahagian tepi doh membentuk seperti karipap. Paipkan mayonis di bahagian tengah dan tabur sedikit daun parsley kering.
- Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
- Selepas dibakar, boleh sapu roti dengan mentega atau marjerin untuk nampak berkilat.
Saiz hidangan : Satu adunan , 20 ketul
Waktu memasak : 3jam
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Roti
Keistimewaan : Rasa tuna berperisa yang enak
Anggaran kos : RM 12
INFO CHEF : Jika nak pendekkan waktu memasak boleh juga menggunakan tuna dalam tin yang sudah siap dimasak.
ROTI MINI NUGGET FROGGY

.
BAHAN-BAHAN :
- 500gm tepung protein @ tepung roti
- 100gm gula kastor
- 100gram Margerin Pelangi atau Butter
- 2 biji telur Gred B (100gram)
- 210gram Air suam kuku utk uli tangan
- 1 sudu kecik (5gram) Garam Halus
- 2 sudu kecik (10gram) Susu Tepung
- 1 sudu kecik Bread Improver
- 1 peket yis kering
- 1 sudu kecik pewarna hijau.
- Kepingan nugget secukupnya
CARA MEMASAK :
- Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
- Sebelum itu bancuh dahulu air suam dan gula. Kemudian baru masukkan yis, kacau dan biar hingga berbuih.
- Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi dan gaul rata.
- Keluarkan doh dan uli di atas permukaan rata atau gunakan tikar silicon.
- Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau sampai doh betul-betul licin.
- Kemudian tutup dengan plastik dan biarkan selama 30 minit.
- Selepas 30 minit doh kembang, tepuk-tepukan doh untuk buang angin.
- Timbang doh seberat 25gram setiap satu.Bulatkan doh dan terus susun doh atas dulang pembakar yang telah disapu margerin atau dialas dengan parchement paper.
- Timbang juga doh 2gm untuk mata. Bulatkan doh.Biarkan doh mengembang berasingan.
- Biarkan doh mengembang 2 kali ganda. Tekan sedikit bahagian atas doh menggunakan tapak tangan. Sapu susu cair. Letakkan 2 biji doh 2gram untuk mata.
- Bakar di dalam oven pada suhu 180 darjah Celsius selama 12 hingga 15 minit sehingga cukup perang.
- Selepas dibakar, sejukkan roti. Kemudian boleh dipotong bahagian tengah dan diletakkan nugget. Paipkan sos dan mayonis.
- Lekat candy mata menggunakan coklat putih yang telah dicairkan.
Saiz hidangan : 29 ketul, anggaran 25gm setiap satu
Waktu memasak : 3jam
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Roti
Keistimewaan : Sungguh mengenyangkan dengan inti nugget yang sedap
Anggaran kos : RM 12
INFO CHEF : Nugget juga boleh digantikan dengan daging burger saiz mini atau homemade patty.
BISKUT MACARON

.
BAHAN-BAHAN :
100gm putih telur
50gm gula kastor
100gm serbuk badam
180gm gula aising
20gm tepung jagung
Bahan inti di lapisan tengah
Mentega kacang atau krim coklat spread secukupnya
CARA MEMASAK :
- Pukul putih telur hingga berbuih.
- Masukkan gula kastor, pukul lagi pada kelajuan tinggi hingga meringue bertanduk. Diterbalikkan bekas, meringue tak jatuh.
- Masukkan gula aising yang telah diayak.
- Masukkan serbuk badam dan tepung jagung.
- Kacau perlahan semua bahan menggunakan spatula kaedah kaup balik.
- Masukkan pewarna kesukaan, kacau lagi sehingga adunan licin dan bertali.
- Sediakan dulang pembakar, Alaskan dengan kertas parchment berwarna putih.
- Masukkan adunan ke dalam beg piping yang telah dimasukkan nozzle bulat terlebih dahulu.
- Paipkan adunan mengikut garisan bulat yang telah dilukis di atas kertas parchment(contoh duit 20 sen) kemudian diterbalikkan . Atau ikut saiz yang dikehendaki.
- Hentak dulang sebanyak dua kali, cucuk dengan pencungkil gigi sekiranya terdapat lubang udara pada macaron.
- Rehatkan macaron dan keringkan di bawah kipas lebih kurang sejam atau sehingga disentuh dengan jari permukaan macaron tidak melekit.
- Panaskan oven selama 15 minit, bakar pada suhu 150 darjah Celsius atau mengikut kesesuaian oven masing-masing.
- Bakar selama 15 hingga 20 minit atau sehingga permukaan bawah macaron nampak sedikit perang.
- Selepas siap dibakar, biarkan macaron sejuk selama 10 minit, kemudian baru ditanggalkan dari kertas parchment.
- Boleh paipkan inti coklat atau mentega kacang di tengah macaron.
Saiz hidangan : 4-5 orang
Waktu memasak : 3jam
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Rasa macaron yang manis , cair di mulut dengan rasa lemak badam
Anggaran kos : RM 10
INFO CHEF : Pastikan bahan-bahan dalam keadaan kering sebelum mula membuat macaron. Macaron perlu direhatkan dan dikeringkan di bawah kipas angin sebelum membakarnya.
RED VELVET CHEESE BROWNIE

.
BAHAN-BAHAN :
- 120m mentega | salted
- 200gm gula kastor
- 100gm tepung gandum
- 20gm serbuk koko
- ½ sudu kecil garam halus
- 2 biji telur gred B
- 1 sudu teh esen vanila
- 3/4 sudu kecil cuka masakan
- 1 sudu teh pewarna merah
Bahan adunan Cream Cheese :
- 250gm keju krim
- 30gm mentega (berkrim)
- 60gram gula kastor
- 1 biji telur B
- 1/2 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK:
Cara penyediaan krim keju :
- Pukul krim keju hingga lembut, masukkan mentega dan gula kastor. Pukul rata.
- Kemudian masukkan telur dan esen vanilla
- Pukul rata dan kemudian masukkan adunan ke dalam beg piping.
Cara penyediaan brownies :
- Gaul tepung gandum, serbuk koko dan garam halus , gunakan whisk.
- Cairkan mentega secara keadaan ‘double boil’ atau boleh panaskan dalam microwave.
- Mentega yang dicairkan masih suam tadi dicampurkan dengan gula kastor, kacau guna whisk.
- Kacau perlahan mentega dan gula, kemudian masukkan telur, kacau lagi dan masukkan esen vanilla.
- Masukkan campuran tepung gandum, serbuk koko dan garam halus tadi dan kacau guna spatula sehingga sebati.
- Akhir sekali masukkan pewarna merah dan cuka. Gaul rata.
- Asingkan sedikit adunan ke dalam beg piping dan baki adunan masukkan ke dalam loyang bersaiz 20sm x 20sm ( 8inci x 8inci).
- Paipkan creamcheese dan ratakan.
- Paipkan adunan red velvet yang kita asingkan tadi dan lorekkan guna pencungkil gigi. Bakar pada suhu 180 darjah Celsius selaa 40 minit atau mengikut kesesuaian oven.
Saiz hidangan : 4-5 orang
Waktu memasak : 1jam
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Brownie dengan rasa berkeju dan lembab padat
Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF : Untuk membakar selepas dimasukkan lapisan keju, gunakan api bawah sahaja apabila permukaan keju mula menampakkan warna keperangan.
RESIPI : ZALINA ZAINAL, Blogger ZALYNZ OVEN

