Makaroni Bakar Cheese Meleleh Dapat Sepotong, Kenyang Hingga Tengah Hari

Share

Hidangan sarapan apa yang mahu anda hidangkan buat keluarga? Sesekali buat menu yang mewah dengan limpahan keju pasti anak-anak pun suka. Buat makaroni bakar cheese ni memang kenyang hingga tengah hari.

MAKARONI BAKAR CHEESE MELELEH

Bahan-bahan:

2 cawan makaroni * rebus

1 tin sos spageti prego (perisa tradisional)

Lada hitam ajishio-beli online di sini

1 labu bawang besar – cincang

3 ulas bawang putih – cincang –beli online di sini

1/2 mince meat(nak guna semua pun boleh)

1/2 tin cendawan -potong dadu

1 biji carrot kecil- potong dadu

1/2 biji capsicum- potong dadu

(Olive kalau tak ada tak payah letak)

Cheddar cheese parut

Cara memasak:

1.Panaskan tiga sudu minyak,masukkan bawang dan bawang putih cincang, layukan.

2.Masukkan carrot dan daging. Kacau-kacau letak sedikit air untuk empukkan daging dan carrot masak dalam tiga minit.

3.Masukkan cendawan, capsicum, olive(kalau ada) kacau sekejap.

4.Masukkan sos prego kacau dan masukkan makaroni yang dah rebus.

5.Perisakan dengan sedikit garam dan serbuk lada hitam. Garam letak sikit dulu sebab sos prego dan lada hitam dah ada rasa garam.

6.Boleh masuk dalam bekas alumunium saiz 7×7 dapat 2 bekas. Kalau tak ada, boleh guna loyang masak kek size 9×9

Bahan-bahan sos putih:

2 cawan susu segar

2 sudu besar tepung gandum

4 sudu besar butter

Sedikit garam

Cara memasak:

1.Masak dalam periuk hingga creamy lebih kurang 5 minit.

2.Tuangkan dan ratakan sos putih di atas makaroni.

3.Parutkan cheddar cheese(optional) kalau suka cheese yang banyak.

4.Lapis dengan cheddar slice atasnya.

5.Bakar dalam oven dengan suhu 160 darjah selama 20 minit.

Kredit: Jija Mycomel

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:  

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

IKLAN