Jom cuba resipi Mi Kuning homemade ni. Sangat sesuai bagi anda yang suka mementingkan kualiti hidangan. Bahan-bahan yang digunakan sangat mudah dan asli. Istimewa, tiada asid borik, kapur atau pewarna tiruan digunakan dalam pembuatan mi ini. Memang bagus untuk kesihatan. Jom cuba.
RESIPI MI KUNING HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
140ml-150ml bahan cecair ( terdiri dari: 1 biji telur + sedikit garam + serbuk kunyit + air biasa = timbang 140ml-150ml. Kacau rata.)
CARA MEMBUAT:
1. Masukkan tepung dan air bancuhan tadi sedikitdemi sedikit sehingga menjadi doh yang tak melekat di tangan. Caranya sama macam nak adun donat.
2. Bila dah siap uli, ambil sedikit doh dan canai. Leperkan dan gelek atas papan pencanai hingga nipis.
3. Kemudian ambil pisau dan potong halus. Boleh juga potong lebar. Ikut citarasa. Untuk elak tepung melekat, tabur sedikit tepung pada pisau dan papan pencanai.
4. Didihkan air dalam periuk dan masukkan sedikit minyak. Rebus mi tadi hingga masak.
5. Angkat dan toskan. Lumur sedikit minyak pada mi bagi elak ia melekat. Jika nak goreng terus, tidak perlu gaul dengan minyak.
6. Sedia untuk dimasak mengikut resipi & cita rasa anda.
Laksa Johor adalah sajian istimewa yang menjadi kebanggaan rakyat Johor dan merupakan sajian wajib cuba bila berkunjung ke sana. Berbanding dengan laksa negeri lain yang menggunakan laksa beras dan mi, hidangan ini menggunakan spageti. Unik tapi sedap. Nak cuba buat sendiri sajian ni? Saudari Nuryusra Ibrahim Kutty ada kongsikan resipinya. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MASAK LAKSA JOHOR SEDAP
BAHAN-BAHAN:
2 bungkus spageti – rebus lembut & sanggulkan
2 batang serai – ketuk
4 senduk cili kisar
4 sudu makan rempah kari ikan – bancuh dengan sedikit air supaya jadi pes
4 sudu makan kerisik
2 kotak santan
4 keping asam gelugur
1 kuntum bunga kantan
2-3 tangkai daun kesum
BAHAN KISAR:
2 biji bawang besar
6 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
Sedikit halia
Sedikit lengkuas
Sedikit kunyit
BAHAN RENCAH IKAN:
4-5 ekor ikan kembung/selar/selayang/parang
5-6 ekor udang
Udang kering – kisar
Ikan masin kurau – kisar
BAHAN SAMPINGAN:
Timun
Kacang panjang
Daun kesum/daun selasih
Bunga kantan
Bawang holland
Limau Kasturi
Sambal belacan
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan ikan, rebus, buang tulang dan kisar isi guna air rebusan ikan. Tuang dalam mangkuk.
2. Masukkan tulang ikan ke dalam pengisar. Tuang air dan kisar halus. Tapis dan ambil air kisarannya untuk dimasukkan ke dalam kuah nanti.
3. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan kisar bersama serai hingga keluar minyak.
4. Masukkan pes rempah kari dan cili kisar.
5. Masukkan kisaran isi ikan dan tulang, udang, udang kering dan ikan masin yang telah dikisar. Biarkan seketika hingga mendidih.
6. Kemudian masukkan bunga kantan dan daun kesum.
7. Masukkan juga asam gelugur, kerisik dan juga santan.
8. Akhir sekali, perasakan kuah dengan garam dan gula perang / gula melaka dengan secukupnya.
9. Sedia untuk dinikmati bersama spageti dan bahan-bahan sampingan.
Lasagna daging cheese ini memang layan habis. Padu cheese tariknya. Daging cincangnya berjus, tak kering. Mozzarella cheese dan kepingan cheddar cheese buat rasanya lebih mantap.
Penggemar lasagna pasti sukakan resipi mudah ini. Ikuti resipi lasagna daging cheese tertarik memang padu daripada Ariana Sofia Ahmad.
Mula-mula, tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga kekuningan.
Masukkan cili giling dan tumis sehingga pecah minyak.
Kemudian, masukkan pula daging cincang.
Tumis sehingga daging bertukar warna.
Masukkan pula sos pasta tomato dan kacau sebati.
Kemudian, masukkan oregano dan kacau sebati.
Masukkan gula dan kacau sebati.
Masukkan pula garam dan kacau sebati.
Masukkan Cukup Rasa dan kacau sebati.
Akhir sekali, masukkan air.
Kacau sehingga kuah sedikit pekat serta daging masak. Ketepikan.
Dalam kuali lain, cairkan butter dan masukkan tepung gandum. Kacau hingga sebati dan tak berketul.
Masukkan pula susu full cream dan gula. Kacau sebati.
Masukkan kepingan cheese dan kacau sehingga pekat.
Jangan terlampau pekat, nanti bila sos putih dah sejuk, sos akan bertambah pekat.
Dalam bekas, masukkan sos tomato puri dan minyak masak. Kacau sebati. Boleh guna bekas kaca 9 inci, bakar terus di dalam oven.
Rebus lasagna dulu sehingga lembut.
Bila dah lembut, toskan. Pastikan susun elok supaya tak melekat dengan yang lain.
Susun lasagna dalam bekas tadi.
Letak inti daging dan ratakan.
Letak sos putih pula.
Taburkan mozzarella cheese dan daun basil. Nak gunakan oregano atau yang lain pun boleh.
Ulang semula dengan letak kepingan lasagna, daging, sos putih, dan cheese sehingga ke lapisan teratas. Buat 3 lapisan. Pastikan bahagian atas sekali, tabur dengan oregano.
Dah siap, balut dengan aluminium foil dan bakar suhu 170°c selama 50 minit. Boleh kurangkan masa atau suhu bergantung pada oven masing-masing.
Lasagna dah siap dimasak. Nak nampak perang bahagian atas, buka aluminium foil dan bakar 5 minit lagi.
Lasagna dah boleh dipotong dan sedia dihidangkan. Cheesenya tertarik menarik. Selamat mencuba.
Masalah lalat banyak di dapur memang merimaskan. Bimbang makanan yang terdedah di sini, dicemari dengan kotoran dari haiwan ini.Cuma masalahnya nak guna penyembur dah...