Jika sebut tentang Sup Utara, pasti sinonim dengan sambal merahnya dan bihun celurnya yang berwarna kuning. Makan pula dengan ayam yang dicarik-carik, lobak masin dan bawang goreng serta tauhu goreng. Tak sah kalau tak berulang makan. Sedap sangat.
Nak membuatnya pun mudah sahaja. Ikuti resipi hasil perkongsian daripada Nurul Safra Saleh ini. Memang ternyata mengundang selera. Jom kita buat.
Kisarkan bawang besar, bawang merah, bawang putih dan halia.
Setelah itu, panaskan minyak dan tumis bahan kisar tadi sehingga agak garing.
Masukkan serbuk rempah sup yang telah dibancuh dengan air dan tumis sehingga pecah minyak.
Kemudian, masukkan tumisan tadi ke dalam periuk yang berisi ayam yang telah dibelah 4 atau 6. (Saya buat 2 ekor ayam untuk 3 bungkus bihun.)
Masukkan air mengikut kadar kuah yang diingini.
Masukkan juga sup bunjut.
Setelah mendidih, angkat dan toskan ayam yang telah dimasak.
Masukkan kiub pati ayam dan garam kasar. (Saya suka guna garam kasar jika masak kuantiti yang banyak kerana rasanya tak pahit.)
Kemudian, di akhir nanti baru sesuaikan rasanya dengan serbuk garam buluh yang mudah larut dan berkhasiat.
Akhir sekali, masukkan daun sup yang telah dipotong.
Goreng sebentar ayam yang telah dimasak tadi. Carik isi ayamnya dan masukkan semula tulangnya ke dalam sup tadi.
Kemudian, goreng tauhu yang telah dibelah dua dan digaul dengan garam dan serbuk kunyit.
Celur bihun bersama sedikit serbuk kunyit dan toskan.
Sup dah siap. Hidangkan bihun bersama tauhu goreng, isi ayam yang dicarik, daun bawang, daun sup, hirisan cili merah, lobak masin, bawang goreng, sambal merah dan sambal kicap.
Apabila terasa bosan dengan kuetiau goreng, apa kita cuba buat kuetiau ladna. Hidangan ini sedikit berkuah dan cukup lengkap dengan protein dan juga sayur-sayuran.
Jom kita lihat langkah demi langkah untuk membuat kuetiau ladna ini.
LANGKAH DEMI LANGKAH CARA MEMBUAT
1. Panaskan sedikit minyak masak. Masukkan sebungkus kuetiau yang jenis halus.
2. Letak kicap anggaran 5 sudu besar. Gaulkan sebati. Angkat dan ketepikan.
3. Panaskan minyak masak. Tumis 4 ulas bawang putih yang dicencang halus sampai naik bau.
4. Masukkan isi ayam.
5. Letak sedikit lada sulah. Ini untuk hilangkan bau hanyir ayam.
6. Masuk udang. Boleh juga guna sotong.
7. Masukkan cili padi. Jumlah cili padi bergantung kepada tahap pedas yang anda suka.
8. Masuk lobak merah dan batang pak choy. Kacau lagi.
9. Letak 2 atau 3 sudu besar sos tiram.
10. Masukkan 4 cawan air.
11. Masukkan kiub ayam.
12. Masukkan cili merah dan cili benggala hijau.
13. Perasakan dengan garam ikut cita rasa.
14. Bancuh 1 sudu besar tepung jagung dengan sedikit air.
15. Pecah 2 biji telur ayam. Masuk dalam kuali. Kacau sikit-sikit je.
16. Masukkan sayur.
17. Siap.
18. Cara penyediaan, tuang kuah atas kuetiau yang telah disiapkan tadi.
Peminat mi goreng basah menyukai kerana seakan rasa berkuah tapi tidak terlalu cair. Mi goreng basah kalau tidak kena dengan cara dan bahan boleh dapat hasil yang tawar serta mi yang kembang.
MI GORENG BASAH
BAHAN-BAHAN:
BAHAN-BAHAN TUMBUK
Tumbuk bagi pecah ataupun sampai lumat
CARA MEMASAK:
1.Panaskan kuali, masukkan minyak 2 sudu besar.
2. Tumiskan cili kisar dengan bahan-bahan tumbuk tadi sampai garing sedikit.
3. Masukkan Sos cili, sos tiram, sos ikan, kicap pekat, kicap manis, kicap mi, dan masukkan sotong dan fish ball.
4. Masukkan air 1 cawan kecil.
5. Masak dan kacau sehingga sebati. Masukkan sayur dan kacau lagi.
6. Selepas itu masukkan mi kuning dan tomato. Kacau bagi sebati dan masak. Siap.