
Pengisar atau ‘blender’ ni banyak jasanya. Dalam sehari, banyak kali kita duk pakai dia buat mesin bahan masak kan? Bila asyik pakai, pastinya lama kelamaan mata blender ni akan jadi tumpul. Itu yang jadinya dekat lima minit kisar bawang tak halus-halus tu.
Kalau jadi macam ni, puan-puan kena bawak bersabar ya. Jangan anda buang pula. Masih boleh guna lagi blender tu. Ni cara mudah nak tajamkan mata pisau blender dengan cepat dan berkesan. Selamat mencuba!
PETUA TAJAMKAN MATA BLENDER DENGAN MUDAH
BAHAN-BAHAN:
- 1 mangkuk garam kasar( pastikan garam kering dan tidak berair)
CARA-CARA:
- Masukkan garam kasar ke dalam blender dan kisar sehingga halus.
- Keluarkan garam dan bersihkan blender.
- Hasilnya mata blender akan jadi lebih tajam dari biasa.
Info: Lakukan kaedah ini dua kali dalam sebulan. Hasilnya, pisau blender anda akan semakin tajam dan makanan yang dikisar akan cepat halus tidak seperti sebelumnya. Selamat mencuba!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Simpan Lengkuas Supaya Kekal Segar & Mudah Dipotong

Isi Kandungan
TogglePetua simpan lengkuas ni memang menjadi. Lengkuas kalau simpan dalam peti sejuk beku, memang kalau nak potong jadi keras macam batu. Kalau simpan dalam simpanan sayur di bahagian bawah, jadi kering & kecut pulak. Lengkuas ni pun bukan tiap hari kita guna dalam masakan. Cuba cara min share ni. Tahan lama & kondisi tip top. Barulah mudah nak masak. Caranya mudah sahaja. Antara bahan-bahan yang diperlukan ialah;
PETUA MUDAH SIMPAN LENGKUAS AGAR TAHAN LAMA
BAHAN-BAHAN:
- Lengkuas
- Balang kaca
- Air
CARA-CARA:
1. Bersihkan lengkuas dari kesan pasir dan kotoran. Jika saiz besar, potong menjadi saiz yang muat untuk diletak dalam balang kaca.
2. Masukkan lengkuas tadi ke dalam balang dan isikan air seperti dalam gambar. Sebaiknya guna balang kaca ( boleh guna balang sos spageti)
3. Tutup balang dengan penutup dan simpan balang tadi dalam peti sejuk dan keluarkan bila nak guna. Pastikan air dalam balang juga sentiasa ditukar sekurang-kurangnya seminggu sekali.
4. Hasilnya lengkuas yang disimpan akan kekal segar dan tidak kecut walaupun disimpan berbulan-bulan lamanya.
Kredit petua & foto: Suria Ismail
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah & sedap di laman web RASA:
Resipi Dumpling Goreng Homemade Guna Isi Ayam. Mudah & Tak Guna Banyak Bahan
Cara Buat Sos Siakap Mangga Paling Sedap & Mudah Secara Homemade
Cara Buat Kuih Cakoi & Kuah Pandan Yang Mudah, Sedap & Confirm Jadi
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Cara Cuci Ikan Keli Supaya Tak Hanyir & Tip Goreng Tak Meletup Serta Rangup

Ramai yang suka makan ikan keli tapi tak ramai yang mahu masak di rumah. Sebabnya kalau tak bersihkan betul-betul akan ada bau hanyir kemudian bila nak goreng meletup-letup pulak. Itu yang tak sanggup.
Sememangnya untuk siang atau bersihkan ikan keli ada caranya untuk elak bau hanyir. Bagi yang nak cuba masak atau goreng sendiri ikan keli ini boleh ikut tip yang dikongsi oleh Afy Al Habibi. Beliau juga turut berkingsi tip supaya ikan keli goreng jadi rangup dan tak meletup-letup waktu digoreng.
Tip bersih ikan keli supaya tak hanyir, goreng tak meletup & rangup
Tip untuk peminat ikan keli. Cikgu nak beri tip kepada yang belum tahu. Masalah utama ikan keli ni ada satu bau yang kuat. Hanyir sangat. Jadi cikgu nak kongsikan cara hilangkan bau tersebut.
Cikgu juga ada bagi resepi mudah untuk goreng ikan keli supaya menjadi rangup. Rupa ikan keli pun elok lurus je badannya. Takda yang patah pinggang. Paling penting masa gorengnya tak meletup-letup.
Okay jom mula. Tengok betul-betul dekat gambar.
1. Selepas bersihkan lemak dan darah beku di tengahnya, masih ada lagi bahagian yang menyembunyikan darah beku. Dekat dengan jari cikgu tunjukkan. Gunting sedikit pada bahagian tersebut. Buat kiri dan kanan bahagian ikan.
Darah inilah punca sebenarnya ikan keli berbau kuat walaupun selepas dibersihkan. Tak ramai sebenarnya kalau kita makan kat luar, bahagian tersebut akan dibuang. Kenapa cikgu kata begitu? Sebab dah banyak kali terkena. Nampak kan? Kedua-dua belah tu kena korek keluar.
2. Langkah seterusnya basuh ikan keli tadi dua hingga tiga kali bagi menghilangkan darah sebersihnya.
3. Kemudian tips untuk menghilangkan bau hanyir ikan keli secara keseluruhannya ialah masukkan dua sudu besar tepung gandum. Kemudian barulah dicuci bersih sekali lagi. Inilah rupa ikan keli yang telah siap dibasuh.
4. Untuk rahsia isi ikan keli menjadi rangup, kelar ikan keli rapat-rapat.Kemudian, lumur ikan keli dengan bahan tumbuk di bawah:
-1 ulas bawang putih
-Sehiris nipis halia
-Serbuk kunyit
-Garam
-Secukup rasa
5.Tip seterusnya untuk mengurangkan ikan keli meletup-letup semasa menggoreng, lumur nipis dengan sedikit tepung gandum. Goreng guna tips ini juga buat ikan tak melekat. Malah ikan keli juga lebih rangup.
6.Gorenglah ikan keli dalam minyak yang banyak dan panas. Sebelum digoreng masukkan dua keping asam. Kemudian masukkan ikan. Tutup dengan tudung periuk.
Selepas sebelah ikan garing elok, terbalikkan arah tersebut. Kemudian tos dan bolehlah diangkat.
Siap!
Selamat mencuba.
Sumber: Afy Al Habibi
Penuh Khasiat! Minyak Bawang Putih Boleh Jadikan Masakan Sedap Melampau!

Sejenis yang memang suka gila dengan bawang putih dan memang wajib ada stok minyak bawang putih goreng kat dapur rumah. Minyak dia, kalau nak goreng sayur ke, buat sup ke, perghhh.. memang sedap melampau! Bawang putih goreng tu pulak letak dalam makanan bersup/bergoreng, macam mee, bihun, kueyteaw semua, nak letak kat sayur goreng pun sedap! Makan dengan moi dan megi. Aroma dia pergh lg sedap dr bawang yg br nak tumis atau bawang goreng kt kedai tu tau..
Cara dia mudah je, boleh tahan 3 bulan sekali buat..
Bahan-bahan:
- Bawang putih ikut nak banyak mana…
- Skrg bawang putih mahal ..kalu buat mcm ni boleh jimat
- Minyak masak atau olive oil ya, sukatan dia bagi tenggelam bawang tu shj.
- Kupas bawang putih pastu basuh cuci2 tau
- Mayang halus2
- Masukan minyak dengan api yg paling perlahan…
Pastu masuk la bawang putih
- Dah nk kuning tu haa sila la angkat letak dlm bekas ok…kalu biar dlm tu hangussss nanti!
Khasiat bawang putih
- Bawang putih membantu saluran darah untuk mengembang dan seterusnya mengawal tekanan darah dengan baik bagi mengelakkan risiko darah tinggi dan strok kerana ia akan merangsang penghasilan nitric oxide pada dinding saluran darah.
- Bawang putih kaya dengan bahan antioksida seperti Selenium yang membantu mengurangkan radikal bebas di dalam darah yang akan membantu mengurangkan risiko mendapat kanser.
- Bawang putih mengandungi Allicin yang bertindak sebagai antivirus dan antibakteria dalam memusnahkan beberapa mikrob dan berfungsi untuk mengatasi masalah jangkitan perut, jangkitan influenza dan sebagainya.
- Bawang putih mempunyai bahan anti inflammatory (anti keradangan) yang dapat membantu mengurangkan penyakit asma, mengurangkan keradangan pada artritis sendi seperti rheumatoid atau pun osteoarthritis.
- Bawang putih amat baik untuk pesakit yang menghidap masalah tiroid kerana bawang putih mempunyai kandungan iodin yang tinggi.
- Bawang putih membantu proses pencernaan di dalam saluran makanan kerana ia akan merembeskan asid gastrik pada lapisan perut.
- Pengambilan bawang putih sebanyak 2 hingga 3 biji sehari selama tiga minggu akan meningkatkan sistem pertahanan badan (immune system) kerana aktiviti sel darah putih akan meningkat untuk melawan jangkitan dan tumor.
- Bawang putih dapat membantu menurunkan kolesterol di dalam saluran darah dan seterusnya mengurangkan risiko penyakit jantung.
Hebat kan bawang putih ni? Tapi awas, pengambilan bawang putih yang banyak boleh menghasilkan bau badan yang kurang enak.
Kongsi Resipi: Cik Mil Neena & Mingguan Wanita
Lagi resipi untuk memudahkan kerja-kerja memasak yang berbaloi untuk di cuba!
6 Resipi Pes Ni Pastinya Akan Mudahkan Kerja-Kerja Memasak Anda. Berbaloi Cuba!