Khao Mok Gai atau dikenali sebagai Nasi Komok. Ia merupakan nasi briyani siam. Memang enak dan cukup rasa dan dinikmati bersama lauk ayam. Bagi yang belum pernah cuba, menu ini wajib anda nikmati walau sekali dalam hidup. Best!

IKLAN
IKLAN
IKLAN
BAHAN-BAHAN:
  • 1kg beras basmathi
  • 1 liter air
  • 200ml susu cair
  • 1 ekor ayam |dipotong kecil
  • 2 sudu makan rempah komok |boleh didapati di pasaran
  • 4 sudu minyak sapi
  • 5 biji bawang merah | dikisar
  • 3 biji bawang putih | dikisar
  • 2sm halia | dikisar
  • 5gm kulit kayu manis
  • 5gm bunga lawang
  • 5gm bunga cengkih
  • 5gm buah pelaga
  • Sedikit daun ketumbar dan bawang goreng secukupnya
  • Garam dan gula secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga bersama bahan kisar hingga naik baunya.
2. Masukkan rempah komok dan biarkan masak sehingga garing. Kacau sentiasa.
3. Masukkan ayam dan biarkan masak seketika.
4. Asingkan ayam bersama kuahnya dan goreng sehingga garing. Ketepikan.
5. Masukkan kuah yang ditumis ke dalam periuk nasi dan tuangkan susu cair. Biarkan masak seketika.
6. Masukkan beras dan air secukupnya. Kacau rata dan biarkan nasi masak.
7. Apabila separuh masak, kacau rata nasi dan taburkan daun ketumbar bersama bawang goreng.
8. Biarkan masak seketika dan tutup apinya.
9. Hidangkan nasi komok bersama ayam yang digoreng.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI