Kek Karamel Pelangi Basah Basah Lembut Memang Tak Cukup Satu

Share

Mungkin ada masih rasa sangsi nak membakar kek, takut menjadi ke sebaliknya. Resipi kek karamel pelangi kukus memberi anda idea untuk menghasilkan kek secara kukus. Hasilnya gebu dan lembut.

Bahan-bahan:

2 sudu besar gula kasar. (Taburkan dalam loyang bagi rata dan bakar dalam oven lebih kurang empat minit atau sehingga gula cair dan perang. Jangan bagi hangus. Ketepikan.

Bahan-bahan untuk karamel:
1 tin susu cair
1/3 cawan susu pekat. Kalau suka manis boleh tambah lagi
2 sudu besar tepung kastard
3 biji telur
2 biji kuning telur sahaja
Sedikit esen vanila

1. Kisar semua ni bagi sebati dan berbuih-buih.

2.Masukkan dalam loyang yang berisi gula hangus tadi. Kukus selama 20 atau 25 minit.( Jangan lama sangat)

Bahan-bahan untuk kek:
2 cawan @ 250gram tepung self raising (guna jenama mfm)
5 biji telur gred A
2 sudu besar gula kastor-BELI ONLINE DI SINI
1 cawan susu pekat-BELI ONLINE DI SINI
1 cawan minyak masak
(apa-apa minyak masak pun boleh, minyak jagung lagi elok)
Esen vanila sikit -BELI ONLINE DI SINI


Pewarna ikut nak letak warna apa -BELI ONLINE DI SINI

Cara memasak:

1. Campurkan semua sekali dan kisar sampai putih dan gebu.

2.Kemudian boleh bahagikan apa saja warna yang korang nak.

 

3.Cucukkan dulu permukaan karamel yang sudah suam-suam kuku tadi. Jangan letak semasa kek karamel panas-panas nanti terbantut kek korang.

4.Letak selang seli warna itu sampai habis.
5.Kemudian kukus selama satu jam kalau korang guna loyang 8 inci atau 9 inci.

6.Kalau loyang 5 inci boleh bahagi 6 atau 5. Loyang 6 inci dapat 4.Kukus selama setengah jam.

*satu pesanan terpenting. Api kukus jangan kuat. Steamer trio tak sesuai. Nanti kek korang terbantut tumbesarannya.

Kredit : Teratai Putih

ADA YANG NAK SHOPPING BARANGAN RUMAH, BOLEH LIHAT DI SINI 

LIHAT JUGA RESIPI BERIKUT:

IKLAN