
Jika ada banyak kunyit hidup di rumah boleh gunakan cara ini untuk memastikan ia tahan lama. Taklah terbiar kecut dan membazir.
Memang boleh buat serbuk kunyit tapi renyah sikit. Cara yang dikongsi oleh Linda Mokhtar lebih mudah.
Katanya untuk pastikan kunyit ini tahan lama ia cuma perlu dikisar halus. Kunyit kisar boleh tahan lebih daripada 3 bulan.

Ia boleh digunakan dalam pelbagai masakan yang menggunakan kunyit. Warna kunyit lebih cantik dan kalau digunakan untuk menggoreng ayam, ikan dan sebagai ia lebih wangi dan sedap.
Tapi untuk kisar kunyit ini ada caranya, boleh ikut cara yang dikongsi oleh beliau.
1. Basuh kunyit hidup dan kikis kulitnya. Kemudian potong kecil-kecil.
2. Masukkan dalam pengisar dan tuang sedikit air dan kisar hingga lumat.
3. Masukkan kunyit kisar dalam balang dan letak sekal beberapa asam keping bersama sedikit garam di dalamnya. Bahan inilah yang akan memastikan kunyit kisar tahan lama.

4. Kemudian boleh simpan dalam peti sejuk ruang biasa, bukan bahagian frozen ya. Kunyit ini boleh bertahan lebih 3 bulan dalam peti sejuk.
5. Bila nak guna untuk masakan cuma ceduk saja. Walau pun dah dikisar warna dan baunya kekal asli. Kalau guna untuk masakan goreng memang lebih sedap dan wangi.

Sumber: Linda Mokhtar
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!










kredit foto: realsimple.com
kredit foto: spiceography.com




Mengandungi zink dan vitamin B untuk membantu mengatasi keinginan gula.

Mengandungi serat larut yang juga boleh membantu anda merasa kenyang lebih lama.

Rendah kalori tetapi mengandungi serat tinggi.
Serat yang tinggi dan membantu mengatasi selera makan.
Mengandungi 9-oxo-ODA dan Ia juga mengandungi lycopene dan beta-karoten yang membantu mengurangkan lemak perut yang degil.
Mengandungi pektin yang menghadkan jumlah lemak yang diserap oleh badan anda.
Boleh melawan penyakit keradangan dan termasuk obesiti.
Membantu meningkatkan metabolisma, mempercepat penukaran tenaga lemak perut.
Jumlah serat larut yang tinggi yang membantu memperlahankan pencernaan
Membantu penghadaman dan mengawal tahap glukosa darah.
Satu sudu meja boleh membantu mengawal gula darah.
Mengandungi rangkaian asid amino, kaya protein, dan jumlah serat yang tinggi.
Rendah kalori dan lemak, mengandungi kalium untuk tekanan darah yang bertambah baik.
Mengandungi lemak yang sihat dan kolesterol yang baik, sumber protein yang baik yang dapat membantu membakar lemak sepanjang hari.
Berkualiti tinggi protein yang boleh membantu anda membina otot tanpa lemak.
Mengandungi lebih banyak protein dan kurang gula daripada yogurt biasa.
Rendah kalori tetapi tinggi nutrien dan serat.
