
Pada zaman sekarang, agak susah kalau nak kita nak mengacau dodol. Kecuali bagi mereka yang duduk di kawasan kampung. Atas sebab wabak Covid-19, ramai pula warga kota yang tak berpeluang balik kampung.
Jadi, macam mana bagi warga kota nak menikmati dodol homemade? Jangan sedih. Jomlah kita buat dodol cair. Walau mungkin tak sama macam dodol yang dimasak atas api dapur kayu di kampung, sekurangnya dapatlah kita rasa dodol homemade.
DODOL CAIR
BAHAN-BAHAN:
- 5 cawan santan
- 2 cawan tepung pulut
- 3 cawan air gula merah
- 1 cawan gula
CARA MEMASAK:
- Masukkan semua bahan dan kacau sampai tepung tidak berketul.
- Hidupkan api.
- Masukkan dalam kuali dan kacau selama 2 jam.
- Kalau nak lebih pekat sedikit, kacau lagi sehingga 3 jam.
Sedap makan begitu sahaja atau dengan roti dan biskut.
Kongsi resipi: Siti Nailah AlFarafisha Roslan
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Buat Kuih Tepung Bungkus Kampung Yang Sedap

Kuih Tepung Bungkus ni memang sedap dan disukai ramai. Kalau di bandar, agak susah nak jumpa peniaga yang jual kuih ni. Kalau ada, mungkin kurang kena dengan selera. Jadi kalau nak cuba buat sendiri kuih yang ada rasa ‘kampung‘, resipi perkongsian saudari Norfazleen Azliana ni antara yang terbaik. Mudah rupanya nak buat kuih ni. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI KUIH TEPUNG BUNGKUS
BAHAN TEPUNG:
- 3 cawan santan pekat
- Sedikit gara,
- 2 cawan tepung beras
CARA MEMASAK:
Masukkan santan dan garam ke dalam kuali. Kacau sebati tanpa api.
Masukkan tepung beras. Kacau sampai sebati dan tidak berketul.
Buka api sederhana dan masak bancuhan tepung dan santan tadi. Kacau hingga mendapat tekstur berketul sebegini.
Untuk membuat tepung bungkus, sudukan adunan tepung ke atas daun pisang. Lubangkan sedikit untuk letak inti. Sudukan inti kelapa secukupnya.
Bungkus dengan kemas dan sedia untuk dikukus selama 20 minit.
BAHAN INTI KELAPA:
- 1 biji kelapa – ambil bahagian putih sahaja
- 1 keping gula kerek / gula melaka/nisan/manisan
- 2 cawan air
- 3 sudu makan gula
- Gula merah secukupnya – ikut citarasa. Tujuan untuk dapatkan warna inti yang cantik.
- 2 sudu teh tepung pulut
- Daun pandan secukupnya
CARA MEMASAK:
- Masak air bersama gula kerek, gula makan dan gula merah. Masukkan daun pandan dan kacau hingga gula larut.
- Kemudian masukkan tepung. Masak lagi hingga inti kering.
- Angkat dan sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam adunan kuih.
INFO: Jika suka, inti boleh dibulatkan dan golekkan ke dalam tepung pulut sebelum dimasukkan ke dalam adunan kuih. Ia bertujuan untuk hasilkan kuih tepung bungkus yang cantik.
Kredit resipi & foto: Norfazleen Azliana
BOLEH CUBA JUGA RESIPI-RESIPI NI:
Kuih Badak Berendam Cara Mudah Mommy Yoi

Isi Kandungan
ToggleKuih badak berendam ini caranya mudah. Ia telah dikongsikan oleh Mommy Yoi. Yang sukakan kuih ini, bolehlah cuba buat sendiri di rumah.
Lagi puas hati berbanding beli di bazar Ramadhan. Bukan apa, takut kecewa bila tak mencapai jangkaan kita. Betul tak?
Kuih Badak Berendam
Bahan-bahan:
2 cawan Tepung Pulut – boleh beli online di sini
1 sudu besar tepung gandum ( supaya adunan tak lembek) – boleh beli online di sini
Air
Bahan Inti Kelapa:
Kelapa parut putih (anggaran RM4)
4 keping gula gerek @ 2 keping besar nise kerek
1/2 sudu teh garam – boleh beli online di sini
4 sudu besar tepung pulut – boleh beli online di sini
2 helai daun pandan
Air
Bahan Kuah Santan:
2 kotak santan – boleh beli online di sini
6 kotak air
1 sudu teh garam- boleh beli online di sini
1 sudu besar gula – boleh beli online di sini
6 sudu tepung beras @ tepung gandum bancuh dengan secawan air ( tapiskan).
Cara Memasak:
Mula-mula, untuk membuat inti kelapa, cairkan gula nise bersama satu setengah cawan air. Bila dah cair masukkan kelapa. Kacau rata bagi kering dan tambah tepung pulut terus kacau bagi tata elok.
Bila dah nampak tekstur elok, tutup api dan biar sejuk supaya mudah nak bentukkan bulat-bulat. Ketepikan.
Untuk mermbuat kuah santan, masukkan semua bahan ke dalam kuali. Kacau hingga agak Kental elok santannya. Kalau belum, boleh tambah lagi tepung. Bancuh dan tapis ya. Pekat Berkrim elok. Kalau masih kurang lemak masin tambah sikit lagi garam. Ketepikan.
Untuk membuat doh kulit luarnya, satukan tepung pulut dan air. Kena pandai agak-agak air sampai boleh bentukkan doh bulat-bulat. Kalau terlajak lembek tambah gandum sikit. Terlajak keras, tambah air sikit. Kalau nak letak pewarna, silakan.
Dalam masa yang sama, jerang air dulu hingga mendidih. Leperkan doh dan bubuh inti kelapa di tengahnya dan tutup dan bentukkan ia bulat.
Kemudian terus masukkan ke dalam air mendidih. Bila timbul, jangan terus angkat. Biar lama sikit supaya masak elok.
Gunakan penapis kaut dan masukkan ke dalam air sejuk ais. Setelah itu, masukkan ke dalam kuah santan dan biarkan berendam di dalamnya. Siap
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Cara Buat Samosa Potato Pinwheels, Inti Padat & Mengenyangkan

Biasa makan samosa dengan bentuk segi tiga. Jom ubah selera dengan membuat samosa pinwheel yang sihat. Kentang pinwheels adalah variasi menarik makanan ringan popular di India. Samosa pinwheels ini menggunakan tepung gandum. Cubalah resipi kudapan ringan ini untuk seisi keluarga nikmati.
SAMOSA POTATO PINWHEELS
Bahan-bahan doh:
1 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar minyak
Secubit garam
Gaul rata, masukkan air secukupnya hingga dapat doh yang lembut. Rehatkan 30minit
Bahan-bahan inti kentang:
4 biji kentang(rebus dan lecek)
Isi ayam (rebus)
Daun sup
Cili padi
Lada hitam
Garam
Mushroom seasoning (optional)
Oregano (optional)
Bawang merah cincang @ bawang goreng
Sedikit serbuk cili @ serbuk kari
Gaulkan semua bahan-bahan ini( tak perlu dimasak lagi)
Cara membuat:
1. Canaikan doh
2. Letakkan inti.
3. Gulungkan bahagian hujung letak sedikit air supaya doh melekat.
4. Potongkan doh.
5. Masukkan 1/4 cawan tepung gandum, 1/2 cawan air, secubit garam. Sebatikan. Celupkan doh tadi.
6. Goreng hingga masak.
7. Hidangkan bersama sos cili
Kredit : Nana Ereena