Jom Belajar Masak Singgang Ayam Sayur Bendi. Makan Pula Dengan Nasi Putih & Jangan Lupa Budu Potong Cili Padi

Share

Selalunya kita hanya pernah mendengar singgang ikan dan sebenarnya ayam pun boleh masak singgang. Resipi ini sesuai untuk ibu yang sedang berpantang.

SINGGANG AYAM

BAHAN-BAHAN:

  • 1 ekor ayam- dipotong & cuci bersih
  • kunyit-dihiris
  • lengkuas-dihiris
  • halia-dihiris
  • bawang putih-dihiris
  • serai-diketuk
  • bawang merah-dihiris
  • cili besar/cili padi- belah tengah
  • bendi

 

CARA MEMASAK:

1. Masukkan ayam sudah dicuci bersih kedalam periuk.

 

2. Masukkan lengkuas, halia, serai, kunyit, bawang putih, bawang merah

 

3. Masukkan air sehingga ayam tenggelam.

 

4. Letakkan periuk diatas dapur dan biar hingga mendidih.

 

5. Bila kuah mula mendidih boleh masukkan bendi dan cili merah atau cili padi.

 

6. Masukkan asam keping. Jika suka lebih masam boleh lebihkan dan sebaliknya.

 

7. Perasakan dengan sedikit garam mengikut citarasa anda.

 

8. Boleh tutup api bila semua bahan sudah masak dan cukup rasa.

 

INFO: Kalau suka boleh letak sedikit budu kedalam masakan tapi harus seimbangkan dengan garam sebab budu ada rasa masin.

 

KREDIT GAMBAR & RESIPI: Popeye Rasta

 

ANDA MUNGKIN MENYUKAI RESIPI INI:

http://www.rasa.my/step-by-step-ikan-kerisi-masak-pindang-simple-pedas-menyengat/

 

IKLAN