Jujube atau di panggil Kurma Cina atau Kurma Merah ini mempunyai banyak khasiat terutama untuk kaum wanita. Ia dikatakan sungguh baik untuk wanita ketika datang haid atau period kerana ia akan melancarkan pengeluaran darah tersebut. Jika darah haid tidak keluar dengan lancar ia boleh menyebabkan kita mengalami senggugut. Hasil perkongsian saudari Dila Min yang mengamalkan minum air rebusan kurma cina merah ini yang di pelajari dari keluarga mentuanya yang berbangsa cina. Menurut Dila ia juga sesuai ketika berpantang untuk manambah darah. Berita baik juga untuk ibu yang memberi susu badan kerana ia juga boleh menjadi milk booster (menambahkan susu badan) dan boleh tambahkan goji berry atau black goji yang sama fungsinya.
Kurma Merah mempunyai kandungan sodium yang sangat rendah serta sumber penting serat pemakanan dan kalium. Kurma merah juga menyediakan nutrien penting dalam diet seperti Vitamin A, Vitamin C, Vitamin E, Vitamin K, Vitamin B6, Thiamin, Niacin, Riboflavin dan Zat besi.
Ads
Jom kita belajar cara untuk buat air rebusan kurma cina merah ini:
Ads
Cara minumnya pelbagai. Boleh rebus atau rendam dalam air panas. Kalau hendak manis campurkan gula batu dan renehkan sekali.
Boleh belah-belahkan buah itu dulu pun boleh. Terpulang pada selera masing-masing.
Nak masukkan dalam masakan pun boleh. Campurkan ke sup sayur, sup ayam, bubur nasi atau apa-apa yang sesuai. Kalau hendak masukkan dalam masakan pastikan buang biji terlebih dahulu. Senang terus boleh makan dan telan.
Cara yang paling mudah hanya tambah air panas dan tambah sedikit gula perang. Wangi baunya.
Ads
Info: Nisbah air bergantung pada saiz buah. Lima biji bersamaan satu cawan air.
2. Kemudian, hirislah bawang tu nipis-nipis. Saya potong manual je ye sebab tak ada benda untuk hiris tu. 3. Lepas hiris, cuci bawang bersih-bersih dan toskan sampai bawang betul-betul kering.
4. Lepas dah kering, bolehlah panaskan minyak dalam kuali. Minyak kena betul-betul panas, baru masukkan bawang. Kemudian, rajin-rajinlah gaul supaya bawang tu masak sekata.
5. Bila dah kekuningan garing, bolehlah angkat dan toskan minyak. Tunggu sejuk baru masukkan dalam bekas.
TIPS DARIPADA MAK:
*bila warna bawang dah mula kekuningan, bolehlah perlahankan api dapur supaya bawang tak hitam dan hangus. *Bahagian inilah biasanya orang terlepas pandang sebab bila hitam, bawang tu akan jadi pahit dan tak sedap. *sentiasa kacau bila dah perlahankan api. Kacau sampailah ia garing. Dah garing bolehlah angkat. *saya buat 2kg bawang dapatlah 1 bekas.
Kredit: Ahmad Salehuddin Amirwan
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Dapur, merupakan ruangan yang sentiasa digunakan dan paling penting dalam sesebuah rumah.
Dan apabila memasak, pastinya mak-mak di dapur perlu menggunakan barangan atau peralatan yang boleh memudahkan kerja.
Ini antara 20 barangan perlu ada bagi membantu menyenangkan wanita di dapur.
1. BOTOL PERASA DENGAN SUDU (CONDIMENT BOTTLE WITH SPOON)
Walaupun nampak kecil tapi fungsinya sangat membantu pada waktu kelam-kabut memasak di dapur. – beli online di sini
2. X-SHAPED MOP
Bila memasak, pastilah lantai dapur melekit dan berkecah kan. Jom gunakan mop yang sangat fleksibel ini. Tak kira ruang sempit atau tersorok, semuanya boleh masuk. – beli online di sini
3. MULTIPURPOSE SILICON WASH GLOVE
Walaupun sibuk di dapur, penjagaan tangan juga perlu dijaga. Bagi mereka yang ada masalah sensitif dengan sabun, bolehlah menggunakan sarung tangan ini. – beli online di sini
4. 12-IN-1 FOOD CHOPPER
Wah, ini memang sangat membantu! Semua jenis bentuk potongan ada. Tak perlu nak beli banyak jenis, hanya tukar mata sahaja. – beli online di sini
5. ASING TELUR (SEPARATE EGGS EASILY)
Paling leceh bila nak kena asingkan putih dan kuning telur. Anda boleh gunakan alat ini yang sangat membantu untuk kerja pengasingan. Dan kuning telur pun tak mudah pecah. – beli online di sini
6. SHRIMPS DEVEINER
Apabila nak masak lauk udang, pastinya yang paling tak suka nak buat ialah keluarkan saluran hitam yang halus di belakang badan udang. Nah, alat ini sangat berguna ye puan-puan. Nak tarik tanpa putus pun senang. – beli online di sini
7. BUTTER SPREADER STICK
Tak nak bagi tangan apabila menggunakan mentega untuk sapu pada roti? Anda boleh gunakan alat ini. Boleh dianggap seperti batang lipstick di dapur. Oh ya, alat ini pun kecil dan mudah disimpan dalam peti sejuk. – beli online di sini
8. WASHABLE TOWEL PAPER
Tak perlu lagi nak bazirkan beli banyak tisu dan membazir begitu saja. Tisu ini sangat berguna untuk membersihkan kotoran cairan yang susah nak dibersihkan. – beli online di sini
9. ELECTRONIC WEIGHING SPOON
Nah, lepas ni pastinya resipi kek atau kuih-muih menjadi. Apa taknya, dengan sudu sukatan elektronik ni, pasti anda tak salah menyukat bahan lagi. – beli online di sini
10. FOOD OIL ABSORBING PAPER
Lauk dah siap tapi alahai, kesan minyak banyak sangat di permukaan. Jangan risau, anda boleh gunakan kertas menyerap minyak makanan ini. Memang ada beza dan boleh makan tanpa was-was. – beli online di sini
11. MULTI-LAYER ROTATING KITCHEN RACK
Peralatan memasak seperti periuk, kuali mesti banyak di dapur tapi ruang penyimpanan pula tak membantu. Anda boleh gunakan rak multi-fungsi ini. – beli online di sini
12. DEFROST TRAY
Terlupa nak alihkan lauk basah dari tempat sejuk beku? Tambah pula nak kena siapkan masakan dengan cepat. Tak apa, anda boleh gunakan dulang nyah beku ini. Sekejap saja lauk basah yang beku tadi dah mencair. Jimat masa nak menunggu lama-lama. – beli online di sini
13. SAUCE PUMP
Bagi nak mengelakkan sos dituang terlalu banyak, bolehlah gunakan pam sos ini. Kalau ada anak-anak, lagi selamat tanpa perlu risau sos melimpah keluar. – beli online di sini
14. MULTI-FUNCTION FOOD TONGS
Elakkan tangan anda melecur apabila perlu mengambil atau mengalihkan makanan di dalam periuk mahupun kuali. – beli online di sini
15. EXPANDED KITCHEN ORGANISER
Jimatkan ruang penyimpanan dalam kabinet dapur. Malah pemandangan pun nampak kemas dan teratur kan. – beli online di sini
16. 2-in-1 EGG SLICER
Nak bagi telur yang dihiris atau dipotong nampak cantik dan sekata? Jom gunakan alat comel ini. Memang puas hati tengok bentuk hirisan yang sama saiz. – beli online di sini
17. LID & LADLE HOLDER
Jangan biarkan ruang tepi dapur memasak nampak semak dengan sudip, senduk diletak begitu saja. Gunakan alat pemegang ini bagi mengelakkan ia kotor. – beli online di sini
18. CABLE ORGANIZER
Pasti tak senang kan mata melihat wayar-wayar berselirat di dapur. Wayar periuk nasi, air fryer, microwave, peti sejuk dan lain-lain lagi pasti boleh membahayakan nyawa. Jadi, gunakan alat kemasan kabel ini. – beli online di sini
19. OIL FILTER LADLE SPOON
Nah, tak perlu risau lagi kalau nak ceduk sup tanpa minyak. – beli online di sini
20. FOLDABLE ANTI-OIL SPASH BOARD
Bila memasak sambal, pasti lepas tu nak kena lap bahagian dinding yang terkena percikan sambal. Selepas ini tak perlu lagi nak lap kerana anda boleh gunakan penghadang aluminium ini. – beli online di sini
21. MULTIFUNCTIONAL RICE FILTER SPOON
Lepas ni, bila basuh beras tu, anda tak perlu risau jika butiran beras jatuh. Anda boleh gunakan senduk ini dengan senang hati. – beli online di sini
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Rasanya hampir setiap masakan kita pasti akan menggunakan bawang merah. Rupanya ada pelbagai cara potongan bawang merah yang anda tak tahu dan ia juga sebenarnya mempengaruhi rasa masakan anda.
Bukan itu sahaja, sesetengah potongan juga mungkin tidak sesuai untuk sesetengah resipi. Nak tahu lebih lanjut, ayuh kita baca perkongsian Mohammad Faeez Harith di laman Twitter miliknya.
Jenis-jenis Potongan Bawang:
1. Potong Potong bermaksud bawang akan dipotong secara melintang. Bermula dari potong akan menghasilkan potongan gegelung dan mayang.
2. Gegelung Mula dari potong dan diulang-ulang mengikut ketebalan yang dikehendaki. Potongan begini biasanya sesuai untuk masak kicap dan masak merah.
3. Mayang Hirisan halus tetapi melintang. Kebiasaannya untuk membuat bawang goreng atau ditumis.
4. Belah Potongan secara menegak untuk menghasilkan potongan yang lainnya.
5. Baji Juga disebut sebagai ‘wedges’ dalam Bahasa Inggeris. Biasanya potongan ini digunakan untuk hiasan seperti di dalam sup atau kari dan sebagainya. Juga digunakan untuk kebab.
6. Hiris Potongan nipis, halus secara menegak yang berulang-ulang. Sesuai untuk menumis atau dibuat ulam, rencah sambal, budu, cencaluk dan sebagainya.
7. Dadu Biasanya untuk buat cekodok dan jemput-jemput bilis atau bawang.
8. Dadu Kecil atau Cincang Kasar untuk tumisan nasi goreng, mi goreng dan sebagainya.
9. Cincang Untuk perapan, tumisan dan sebagainya.
Penting ke potongan ini semua? Ia penting untuk sesetengah resipi kerana lain cara potongan boleh mempengaruhi rasa masakan dan tempoh memasak. Jadi, perlu teliti resipi terlebih dahulu sebelum mula memotong.
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...