Anda ingin membuat telur dadar nipis dan cantik? Tak kisah untuk tujuan hiasan atau baluran  atau sebagai bahan gulungan, ia tidak semudah yang dilihat. Memang semua orang boleh  buat telur dadar kerana nampak macam mudah, tetapi untuk mendapatkan telur dadar yang nipis dan tak koyak bila digulung, ini caranya:

Ini Caranya Buat Telur Dadar Nipis & Senang Gulung.

Gunakan Kuali  Tidak Melekat (Non Stick)

Membuat telur dadar menggunakan kuali non stick adalah pilihan terbaik, terutama anda yang jarang membuat telur dadar kerana kuali jenis ini menjadikan telur dadar tidak melekat  pada kuali, mudah diterbalikkan dan tidak terkoyak. Sebagai saranan  gunakan kuali yang tidak terlalu besar atau kecil seperti kuali dengan ukuran 22cm adalah lebih sesuai.

 

Gunakan Sekurang–Kurangnya Dua Biji Telur

Dengan dua biji telur ini, akan menjadikan kerja mendadar telur lebih mudah, ia tidak terlalu sedikit. Dengan dua  biji telur anda boleh buat tiga keping telur dadar yang nipis. Kalau guna satu biji ia terlalu sedikit .

IKLAN

Ini Caranya Buat Telur Dadar Nipis & Senang Gulung.

Oleskan Kuali Dengan Sedikit Minyak

Walaupun menggunakan kuali anti lekat, anda masih perlu oleskan sedikit minyak di seluruh permukaan dalam kuali, Gunakan lebih kurang satu sudu the minyak masak, kemudian ratakan dengan tisu dapur. Ia membantu telur dadar lebih mudah diterbalikan, Jika terlebih minyak boleh tekap dengan tisu dapur. Olesan minyak perlu dilakukan setiap kali menbuat telur dadar.

Ini Caranya Buat Telur Dadar Nipis & Senang Gulung.

Guna Api Kecil

IKLAN

Cara paling selamat untuk mendapatkan telur dadar nipis, tidak hangus dan masak sekata, anda perlu gunakan api. Telur dadar yang cantik berwarna kuning cerah.

Ukuran Untuk Sekeping Telur Dadar

Sangat penting anda tahu berapa banyak telur yang diperlukan untuk satu keping telur dadar nipis. Anda boleh gunakan senduk gulai bulat sebagai ukuran. Agar hasil telur dadar adalah sama.  Selepas itu, anda hanya perlu tuangkan telur dalam kuali kemudian perlahan-lahan layang ke kiri dan ke kanan kuali supaya telur merata nipis dengan cantik.

Goreng Sekejap

IKLAN

Selain menggunakan api perlahan, telur dadar juga mesti digoreng sekejap sahaja. Elak dari terlalu telur dadar menjadi terlalu garing kerana warnanya akan berubah  menjadi kuning keperangan.  Sebaiknya, bila kuali panas atas api perlahan masukkan telur, apabila cairan telur sudah kering terbaikkan sebelah lagi, selepas 30 saat angkat segera telur.

Ini Caranya Buat Telur Dadar Nipis & Senang Gulung.

Gulung Dan Hiris Nipis

Apabila telur dadar telah siap dan kurang panas, gulung telur dan hiris nipis-nipis seperti hirisan mi. Atau gunakan telur dadar sebagai wrap  makanan lain. Selain boleh digunakan sebagai hiasan, ia juga dijadikan lauk dimakan dengan pulut kuning, nasi goreng ata diratah begitu sahaja.

Senangkan?  Anda boleh mencubanya di rumah selepas ini.