Bergedel, sama ada dimakan terus sebagai kudapan atau sebagai tambahan dalam masakan lain seperti dalam soto, ramai orang menyukai makan yang diperbuat dari kentang ini. Namun masalah, bila berdel digoreng ia kerap hancur dan terlalu berminyak. Anda yang hadapi masalah ini jangan risau, berikut RASA kongsikan tip atau petua supaya bergedel yang anda goreng tidak hancur dan masak sempurna.
PETUA GORENG BERGEDEL YANG SEMPURNA
1. Campurkan Dengan Tepung Ubi Kayu.
Ads
Selain campuran kentang, isi ayam, hirisan sayuran dan perasa, anda juga perlu tambahkan telur dan tepung ubi atau tepung beras sebagai bahan pelekat yang menjadikan campuran bahan bergedil bersatu dan tidak berderai semasa digoreng. Contoh, jika anda menggunakan lebih kurang 1kg ketang anda boleh tambahkan dengan dua biji telur 3 sudu makan tepung ubi kayu. Gaul sebati dan bentukkan bulat dan leperkan seperti bergedel.
2. Masukkan Dalam Peti Sejuk
Bergedel yang siap dibentuk, masukkan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 30 minit, supaya adunan menjadi sebati dan tidak mudah hancur bila digoreng.
3. Celup Dalam Putih Telur
Untuk lebih kemas, celupkan bergedel dalam putih telur terlebuh dahulu sebelum sedia digoreng. Hal ini akan menjadikan bahagian luar bergedel lebih garing dan kemas serta tidak pecah berbanding anda memasukkan sekali kuning telur.
4. Pastikan Minyak Telah Panas
Ads
Semasa memanaskan minyak pastikan ia betul-betul panas baru masukkan bergedel. Kemudian laraskan pada api sederhana bila bergedel sudah dalam minyak panas. Pastikan juga bergedel terendam dalam minyak panas tersebut.
5. Balikkan Sekali Sahaja Bergedel Semasa Menggoreng
Elakkan dari sentiasa membalikkan bergedel berulang kali semasa menggoreng. Cukup sekali sahaja, bila bahagian bawah mula keperangan baru terbalikkan. Apabila keseluruhan permukaan bergedel berwarna kecoklatan, boleh angkat dan toskan.
Diharapkan selepas ini anda tidak ada masalah untuk menggoreng bergedel.
Ads
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Siapa sangka di sebalik kecantikan bentuk yang membulat dan warna merah bak kristal, buah delima memiliki khasiat yang sangat luar biasa. Tidak dapat dinafikan bahawa terdapat bukti yang menyatakan buah delima bagus untuk diamalkan.
Buah delima merupakan antara makanan kegemaran Rasulullah SAW. Buah delima kaya dengan pelbagai khasiat dan menjadi penawar kepada banyak jenis penyakit. Malah, kebaikan buah delima ini juga terlalu banyak untuk kesihatan dan kecantikan.
Firman Allah di dalam al Quran, yang bermaksud:
“Di dalam kedua-duanya (syurga) juga terdapat buah-buahan serta pohon kurma dan delima”. [Surah al Rahman ayat 68]. Allah menyebut buah delima (rumman) sebanyak 3 kali di dalam ayatNya untuk menunjukkan betapa hebat penciptaan Allah itu dan ia juga disebut sebagai buahan daripada syurga.
Buah delima diperkaya dengan pelbagai vitamin dan mineral yang membantu dalam menghasilkan kulit yang cantik. Sumber asid folat dan antioksidan pada buah delima dapat merangsang, membuang toksik dan meningkatkan kecantikan kulit secara semula jadi. Kandungan gula dalam buah delima pula mampu bertindak sebagai skrub untuk menyingkirkan sel kulit mati. Kekayaan antioksidan dalam buah delima adalah tiga kali lebih tinggi berbanding anggur merah, beri biru, kranberi, dan oren. Antioksidan ini berfungsi untuk melawan radikal bebas yang boleh merosakkan sel dalam tubuh.
Justeru, ia layak digelar ’superfruit’ kerana kandungan antioksidan yang diterajui oleh asid ellagik berupaya melindungi kalenjar prostat, payu dara, organ paru-paru dan jantung atau sistem kardiovaskular.
Berikut antara khasiat tersembunyi buah delima:
Melambatkan proses penuaan
Pemakanan buah delima boleh mengelakkan anda daripada hyper pigmentation, bintik-bintik penuaan, bintik-bintik hitam, kedutan dan wrinkles yang biasanya disebabkan oleh pendedahan yang terlalu banyak kepada cahaya matahari.
Merawat masalah pada wajah
Sapukan perahan buah delima pada permukaan kulit yang terjejas boleh mengurangkan perbentukan serum dan mengawal perbentukan jerawat. Tambahan lagi, buah ini juga boleh mengurangkan kesan parut disebabkan jerawat.
Menyembuhkan Anemia
Buah delima terbukti mampu merawat penyakit sel darah merah rendah atau anemia. Nutrisinya mempunyai kadar zat besi yang tinggi yang mampu meningkatkan kandungan hemoglobin dalam darah serta meransang pembiakan sel darah merah.
Baik untuk sistem penghadaman
Buah delima membantu sistem badan mengeluarkan enzim dengan sifat anti-bakteria yang boleb membantu sistem penghadaman dan melawan pelbagai penyakit makanan yang dimakan. Buah delima juga boleh merawat sembelit.
Sabda Nabi Muhammad S.A.W yang bermaksud: “Makanlah delima dengan kulitnya kerana sesungguhnya buah delima baik untuk penghadaman perut (Diriwayatkan Ahmad, Baihaqi dan Ibnu Sunni)”
Amalan makan buah delima atau minum jus delima asli setiap hari akan mengurangkan risiko penyakit yang berbahaya. Pabila mengambil jus delima, pastikan tiada tambahan gula, pengawet, penstabil, pewarna dan perasa tiruan. Ketika memilih buah delima, pastikan memilih buah yang berat dan berkulit bersih. Jangan pilih jika kulit buah delima sudah merekah. Buah delima tahan sehingga enam bulan jika disimpan di dalam peti sejuk.
RESIPI
LAICI PANNA COTTA DENGAN DELIMA
BAHAN A
200ml minuman laici
1000ml susu segar penuh krim
200ml whipping cream/heavy cream
250gm gula
1 tin buah laici
1 paket serbuk agar-agar
BAHAN B
1 kotak besar minuman laici
2 biji buah delima
1 paket serbuk agar-agar
2 sudu makan gula
CARA MEMASAK
Kemudian kisar buah laici dengan minuman laici dan tapis.
Campurkan air tapisan laici tadi dengan susu segar penuh krim, whipping cream, gula dan serbuk agar-agar ke dalam kuali.
Kacau dan masak sehingga mendidih.
Biarkan suam sedikit dan tuangkan ke dalam bekas sehingga penuh. Ketepikan.
Campurkan semua bahan B dalam periuk dan masak sehingga mendidih.
Biarkan suam sedikit dan tapis untuk asingkan biji delima.
Tuang sehingga separuh bekas yang anda gunakan. Biarkan sejuk.
Masukkan kembali panna cotta ke dalam peti ais dan biarkan sejuk.
Hias dengan buah delima.
Info chef: Jika tidak ada air kotak laici, anda boleh kisar laici dalam tin bersama airnya dan tapis. Saiz hidangan: 4-6 cawan
Tempoh memasak: 20 minit
Jenis hidangan : Barat
Keistimewaan : kaya rasa delima dan laici
Cara memasak : Didih
Anggaran kos: RM25
MUFFIN DELIMA OATMEAL
BAHAN-BAHAN
1 3/4 cawan tepung serbaguna
3/4 cawan gula
1 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh kayu manis
3 biji telur gred A | dipukul perlahan
1/2 cawan minyak sayur-sayuran
1/3 cawan jus delima (seratus peratus)
1 cawan delima | asingkan isi
1/2 cawan oat
BAHAN TOPPING
2 sudu besar mentega | dicairkan
1/2 cawan light brown sugar
1/3 cawan tepung serbaguna
1 sudu teh kayu manis
1/4 cawan oat
1/4 cawan delima | asingkan isi
CARA MEMASAK
Panaskan ketuhar pada 350C.
Dalam mangkuk besar ayakkan tepung, gula, serbuk penaik, baking soda, garam dan kayu manis.
Masukkan telur, minyak sayuran dan jus buah delima. Kacau sehingga sebati.
Kemudian, masukkan buah delima dan oat. Kacau sebati.
Tuangkan 1/3 adunan ke dalam setiap bekas muffin.
CARA MEMBUAT TOPPING
Dalam mangkuk sederhana kacau mentega, gula perang, tepung, kayu manis, oat dan buah delima hingga rata.
Taburkan sedikit buah delima di atas permukaan muffin.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan selama 22 hingga 27 minit atau masak.
Sejuk di atas redai dan sedia dihidangkan.
Info chef: Jika anda mahu muffin yang lebih manis, boleh tambah sukatan gula dalam bahan.
Masakan Melayu kaya dengan penggunaan bahan-bahan segar sebagai penambah rasa serta menyedapkan lagi hidangan. Malah sesetengah darinya adalah bahan penting dalam penghasilan kuih muih. Memang tak lengkap jika tidak menggunakannya.
Antara daun-daunan herba yang wajib ada ialah daun pandan, daun kesum, daun limau purut, daun selasih, daun salam, daun kari dan sebagainya. Sebab itulah orang tua dulu-dulu banyak tanam pokok-pokok ini di kawasan rumah.
Namun bagi golongan muda yang tinggal di bandar, agak susah nak bercucuk tanam lebih-lebih lagi jika kawasan yang ada tidak bersesuaian. Pilihan yang ada hanyalah dengan membeli herba-herba ini. Namun jika disimpan terlalu lama, daun-daun herba ini akan rosak dan menjadi kering.
Bagi memastikan daun-daun herba ni kekal segar dengan lebih lama, ada cara yang boleh dicuba. Petua yang anda boleh amalkan adalah:
Bersihkan daun-daun herba kemudian lap hingga kering.
Kemudian simpan di dalam bekas kedap udara dan letakkan di dalam peti sejuk beku.
Apabila hendak menggunakannya, barulah anda keluarkan dan masukkan ke dalam masakan anda.
Dengan cara ini, daun-daunan herba anda dapat disimpan lebih tahan lama malah rasanya tetap sama seperti yang segar. Selamat mencuba!
Dah makan ubat batuk tapi tapi tak baik baik lagi. Apa kata anda cuba membuat penawarnya sendiri dengan menggunakan bahan semulajadi iaitu daun pudina dengan gabungan dua bahan utama yang dipercayai boleh meredakan batuk.
Menurut perkongsian empunya resipi Abam (sejadah tebal murah), air rebusan daun pudina bersama gula batu dan madu baik untuk dicuba. Menurutnya ini adalah resipi yang diwarisinya dari arwah datuknya.
AIR REBUSAN DAUN PUDINA, GULA BATU & MADU
BAHAN-BAHAN:
10 helai daun pudina 1 biji gula batu 1 gelas air 2 sudu besar madu
Udang goreng sambal matah adalah antara resipi yang semakin popular kerana rasanya yang unik, gabungan tekstur rangup udang goreng dan kepedasan aromatik sambal matah dari Indonesia.