Sudah basuh tangan dengan sabun tapi bau bawang merah pada tangan lepas kupas dan hirisnya masih tak hilang. Jangan risau ada empat cara mudah boleh menangani bau bawang merah yang degil ini:-

Ini 4 Cara Mudah Hilangkan Bau Bawang Pada Tangan Yang Korang Boleh Cuba.

Cuka

Titiskan beberapa titis  cuka makan pada tangan dan ratakan  keseluruh tapak tangan , kemudian cuci dengan sabun seperti biasa. Ini kerana bau cuka yang tajam boleh menuteralkan bau bawang.

IKLAN

Ini 4 Cara Mudah Hilangkan Bau Bawang Pada Tangan Yang Korang Boleh Cuba.

Kopi

IKLAN

Serbuk kopi juga terkenal  mampu menghilangkan bermacam bau di dalam  rumah mahupun dalama kereta.  Sudah pasti, ia boleh juga menghilangkan bau bawang yang melekat pada tangan.  Ambil satu sudu makan serbuk kopi dan ratakan pada tangan, kemudian  bilas dengan air bersih  seperti biasa.  Gerenti bau bawang akan  hilang.

Ubat Gigi

IKLAN

Cara lain anda boleh gunakan ubat gigi yang mengangdungi florida untuk mencuci tangan  berbau bawang, kemudian cuci dengan air bersih.

Guna Peralatan Stainless

Jika bau bawang masih melekat pada tangan,  apa kata anda usapkan tangan pada perlatan dapur diperbuat dari stainless di bawah air mengalir eselama beberapa minit. Stainless dikatakan boleh menetralkan bau bawang yang kuat pada tangan.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI