Sedap dapat nikmati karipap pusing yang rangup. Makan satu pasti tak cukup. Bulan puasa ni kuih karipap memang disukai tidak kira sama inti daging dan kentang, sardin ataupun kentang sahaja. Untuk menjadikan karipap ini rangup, cara membuat doh mestilah betul dan goreng dengan api sederhana panas.

Flaky Sardine Puff

Bahan-bahan:-

Inti Sardin

1 labu bawang besar (dipotong dadu)
1 tangkai daun kari
1 sudu teh halba campur

2 sudu makan rempah kari ikan (jadikan pes)

1 tin sardin (230gm) (ambil isi sahaja)

2 biji kentang (dipotong dadu)

Daun sup (dihiris nipis)

Sedikit minyak untuk menumis

IKLAN

Cara memasak:-

1.Panaskan minyak didalam kuali

2.Saute bawang besar, daun kari, halba campur hingga naik bau

3.Masukkan pes kari & kacau hingga terbit minyak

4.Masukkan sardin, hancurkan & kacau rata

5.Masukkan ubi kentang dan kacau rata
6.Masukkan air setakat tenggelam kentang sahaja

7.Masak inti sehingga separuh kering

8.Masukkan garam secukup rasa & daun sup.

9.Tutup api & biarkan inti sejuk

Bahan-bahan untuk Puff

Doh A

300gm tepung gandum
1/4 cawan minyak dipanaskan
1 sudu teh garam )
120ml air ais )campurkan

Doh B
100gm tepung beras
50gm tepung gandum
100gm butter

Cara memasak:

Doh A

1.Sediakan bekas masukkan tepung gandum
2.Sementara itu panaskan minyak.
3.Tuangkan minyak panas ke atas adunan tepung & kacau dengan spatula
4.Setelah adunan sejuk adunkan sehingga adunan lembut dengan air garam
5.Rehatkan doh

Doh B

1.Uli adunan dengan butter sehingga sebati & lembut

SELAMAT MENCUBA!

Resipi Ikhlas dari Datin Shida Yusoff @missdessertparlour

Ayam Masak Ungkep, Juadah Sedap Untuk Buka Puasa