
Seperti yang dijanjikan chewah, haja nak share resipi cookies yang super duper sedap ni. Nak tahu sedap ke tak korang WAJIB la try.





Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kek Strawberi Pink Terlajak Gebu. Kalau Tak Cuba, Pasti Menyesal.

Kek yang gebu dan lembut semestinya menjadi idaman semua. Kek jenis ini tidak muak malah tidak jemu untuk dinikmati. Bagi yang tercari-cari resipi kek yang gebu, boleh cuba resipi perkongsian saudari Dura Good Tailor ni. Jika mahui lebih enak, boleh tuang krim keju dan parutan keju cheddar. Sedap!
BAHAN-BAHAN:
- 1 1/4 cawan tepung gandum | ayak bersama serbuk penaik
- 1 sudu kecil baking powder ( serbuk penaik) | tak guna pun tidak mengapa
- 3 biji telur gred C
- 3/4 cawan gula | kisar terlebih dahulu supaya halus
- 1 sudu besar ovalette
- 1/4 cawan minyak jagung
- 1/4 cawan santan kara
- 1 penutup perisa strawberi
- 1 penutup pewarna merah jambu
CARA MEMASAK:
- Pukul telur, gula, ovalette dan perisa strawberi selama 5 minit. Pukul menggunakan pemukul tangan ( mixer).
- Kemudian masukkan minyak, santan dan pewarna. Pukul lagi selama 5 minit.
- Akhir sekali masukkan bahan-bahan yang diayak tadi.
- Sapu loyang dengan sedikit marjerin atau minyak. Tuang adunan kek dan bakar pada suhu 160-180C selama 40-60 minit.
Nota: Waktu membakar kek adalah berbeza mengikut jenis ketuhar. Selalu lihat kondisi kek bagi mengelakkan kek anda hangus.
Kredit resipi & gambar: Dura Good Tailor
5 Idea Hebat Kek Tanpa Oven, Lembut & Lembab Dari Norbaini Rahwi

Idea kek kukus kali ini memang cukup istimewa. Tanpa membakar dalam ketuhar kek kekal lembut dan sedap. Malahan kek yang dikukus tanpa oven ini mempunyai tekstur yang lembab ‘moist’ yang cukup enak.
Pastikan periuk pengukus dididihkan terlebih dahulu airnya, dan tutup kek dengan aluminium foil agar tidak menitik di atas kek.Jom semak idea kreatif Norbaini Rahwi yang juga penulis dan pengajar resipi kek.
1. KEK KUKUS LOBAK
BAHAN-BAHAN :
Bahan A:
- 4 biji telur
- 200gm gula kastor
- 270gm minyak masak/jagung
- ½ sudu teh garam
- 1 sudu teh vanilla essen
Bahan B:
- 240gm tepung gandum | diayak
- 2 cawan lobak merah | disagat
- 1 ½ sudu teh serbuk kayu manis
- 1 sudu teh serbuk penaik
- ½ sudu teh baking soda
Bahan-bahan untuk filling dan topping:
- 600gm whipping cream/fresh cream
- 200gm krim keju
CARA MEMASAK :
Cara pembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan 2 loyang bersize 8 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul Bahan A hingga sebati
3. Masukkan Bahan B. Gaul hingga rata.
4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
5. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan kek selama 25 minit atau sehingga masak.
6. Setelah masak sejukkan kek.
Cara-cara pembuatan filling dan topping :
1. Pukul krim keju hingga lembut. Ketepikan.
2. Pukul whipping cream hingga kental.
3. Masukkan krim keju ke dalam whipping cream dan kacau sebati.
4. Sapukan krim di setiap lapisan.
5. Akhir sekali sapukan semua bahagian kek dengan krim dan hias mengikut citarasa masing-masing.
Saiz hidangan : 12 orang
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Kelazatannyasama seperti yang dibakar dengan aroma kayu manis yang harum
Jenis masakan : Kek
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Lobak yang disagat hendaklah digoreng kering tanpa minyak supaya lobak kering sedikit dan rasa lebih enak.
2. KEK KUKUS RED VELVET
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 4 biji telur
- 120gm gula kastor
- ½ sudu makan ovalete
Bahan B (diayak):
- 80gm tepung gandum
- 30gm susu tepung
- 10gm kopi 3 in 1
- 1 sudu teh serbuk penaik
Bahan C :
- 100gm yogurt
Bahan D :
- 50ml minyak jagung/masak
Bahan E :
- 1 sudu kecil red velvet emulco
- Sedikit pewarna merah jika mahu
Bahan-bahan untuk filling dan topping:
600gm whipping cream/fresh cream
200gm krim keju
CARA MEMASAK :
Cara pembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B dan diselang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati
4. Masukkan bahan D, dikacau hingga rata dan akhir sekali masukkan bahan E.
5. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan kek selama 30 minit atau sehingga masak.
6. Setelah masak sejukkan kek. Setelah sejuk bahagikan/potongkan kepada 3 atau 4 bahagian.
Cara pembuatan topping:
1. Pukul krim keju cheese hingga lembut. Ketepikan.
2. Pukul whipping cream hingga kental.
3. Masukkan krim keju ke dalam whipping cream dan kacau sebati.
4. Sapukan krim di setiap potongan. Lakukan sehingga bahagian atas.
5. Akhir sekali sapukan semua bahagian kek dengan krim dan hias mengikut citarasa masing-masing
Saiz hidangan : 12 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Kek ini lebih lembab berbanding daripada yang dibakar, enak dengan krim keju
Jenis masakan : Kek
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Tidak perlu menyapu minyak atau mentega/marjerin di bawah dan di sekeliling loyang. Ini kerana ia akan menyebabkan kek mengecut.
3. BROWNIES KUKUS
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 6 biji telur
- 220gm gula kastor
- 1 sudu makan ovalete
Bahan B :
- 160gm tepung gandum | diayak
- 50gm serbuk koko | diayak
- 1 sudu makan nescafe | diayak
- 1/2 sudu kecil garam
Bahan C:
- 100ml susu pekat
Bahan D :
- 100gm dark chocolate compound/cooking chocolate di cairkan
Bahan E :
- 175gm minyak jagung/masak
- 1 sudu kecil vanilla essen
CARA MEMASAK :
Cara pembuatan brownies kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 9 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang.
3. Masukkan bahan B. Gaul hingga sebati
4. Kemudian masukkan bahan C dan D, gaul rata.
5. Akhir sekali masukkan bahan E dan esen vanila, dikacau hingga rata.
6. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan selama 30 minit atau sehingga masak.
7. Setelah masak sejukkan brownies. Hias ikut citirasa masing-masing. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan : 16 orang
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Brownies kukus mempunyai rasa coklat yang enak dan lembut.
Jenis masakan : Brownies
Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Cucuk brownies dengan lidi sate untuk memastikan ia sudah masak, sekiranya masih lagi ada adunan yang masih melekat bermakna brownies belum masak.
4. KEK KUKUS LAPIS MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 8 biji kuning telur
- 135gm gula kastor
- 1 sudu teh ovalete
Bahan B :
- 300gm mentega/marjerin
- 70gm horlick
- ½ cawan susu pekat manis
- 1 sudu teh esen vanila
Bahan C :
165gm tepung gandum
1½ sudu teh baking powder
Kepingan asam Hwa Flakes secukupnya
CARA MEMASAK :
Carapembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan dialas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Pukul bahan B hingga putih. Masukkan bahan B ke dalam bahan A. Kacau rata
4. Kemudian masukkan bahan C. Gaul hingga sebati.
5. Bahagian adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian diwarnakan warna hijau dan satu bahagian lagi diwarnakan kuning.
6. Panaskan periuk kukusan, ambil ¾ cawan bahagian hijau dan ratakan di dalam loyang, kukuskan selama 8 minit. Kemudian ambil ¾ cawan bahagian hijau dan ratakan di dalam loyang dan susunkan asam hwa flakes, ulang langkah melapis sehingga habis.
7. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan : 20 orang
Waktu memasak : 50 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Rasa masam manis asam menyedapkan lagi kek yang sangat lembut dan lembab ini
Jenis masakan : Keks
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF :Tutup bahagian atas loyang dengan aluminium foil agar air tidak menitis di lapisan kek lapis.
5. KEK KUKUS LAPIS COKLAT RICE
BAHAN-BAHAN :
Bahan A:
- 8 biji kuning telur
- 200gm gula kastor
- 1 sudu makan ovalete
Bahan B :
- 200gm mentega/marjerin
- 3 sudu makan susu pekat manis
- 1 sudu teh esen vanila
Bahan C (diayak) :
- 200gm tepung gandum
- 50gm susu tepung
- ½ sudu teh serbuk penaik
Bahan D :
- 2 sudu teh coklat emulco
*Chocolate Rice secukupnya
CARA MEMASAK :
Cara pembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Pukul bahan B hingga putih dan ketepikan.
4. Campurkan bahan A dan B. Kacau rata.
5. Masukkan bahan C. Gaul hingga sebati. Ketepikan
6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dibiarkan warna asal dan satu bahagian lagi dicampurkan dengan bahan D (jadi warna coklat).
7. Panaskan periuk kukusan, ambil ¾ cawan warna asal dan ratakan di dalam Loyang, kukuskan selama 8 minit.Kemudian ¾ cawan bahagian warna coklat, ratakan di dalam loyang taburkan coklat rice, ulang langkah melapis sehingga habis.
8. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk dimakan.
Saiz hidangan : 25 orang
Waktu memasak : 50 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Kaya dengan rasa coklat dan tekstur yang lembut
Jenis masakan : Kek
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Alaskan loyang dengan kertas atau plastik tahan panas supaya kek mudah dikeluarkan.
Nak beli ketuhar dengan harga mampu milik? Boleh pilih DISINI mengikut bajet anda. Lepas ni boleh cuba buat kek guna oven pula.
Kredit Foto & Resipi : Norbaini Rahwi
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA VIDEO INI :
Himpunan Resipi Biskut Raya Guna Coklat. Mudah & Sedap.

Aneka resipi biskut raya berasaskan coklat yang bakal menjadi rebutan kanak-kanak. Selain rasanya yang enak dan manis, gabungan coklat dalam biskut dilihat sangat menyelerakan! Jom cuba. Pasti raya anda nanti jadi lebih meriah.
1. COKLAT BADAM
BAHAN-BAHAN:
- 250gm coklat susu compound
- 50gm pes kacang hazel
- Badam jejari secukupnya |dipanggang
CARA MEMASAK:
- Cairkan coklat dengan menggunakan kaedah double boiler.
- Masukkan badam yang telah dipanggang ke dalam coklat masakan. Kacau sebati.
- Sudukan ke dalam kertas cawan dan biarkan sejuk.
Info Chef: Pastikan hirisan badam dipanggang terlebih dahulu hingga masak dan rangup kemudian barulah di tuangkan ke dalam coklat masakan.
2. BISKUT BADAM SALJI
BAHAN A:
- 250gm mentega
- 150gm gula kastor
- 1 sudu teh esen vanilla
- 50gm sebuk badam
BAHAN B:
- 350gm tepung red rose
- 50gm tepung kastard
- 50gm tepung susu
- 40gm tepung jagung
- Sedikit coklat masakan dan serbuk roti |untuk hiasan
CARA MEMASAK:
- Pukul kesemua bahan A hingga berkrim dan gebu.
- Masukkan bahan B dan kacau hingga menjadi doh.
- Kemudian canai dan bentukkan adunan menjadi bulat.
- Bakar pada suhu 150°c selama 30 minit.
- Sejukkan biskut dan celupkan ke dalam coklat masakan yang telah di cairkan.
- Akhir sekali, golekkan ke dalam serbuk roti dan biarkan sejuk.
3. BISKUT NESTUM RANGUP
BAHAN-BAHAN:
- 80gm gula perang
- 125gm mentega
- 180gm tepung gandum
- 20gm nestum
- 50gm chocolate chip
- 2 sudu makan susu tepung
- 1 biji telur
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- Sedikit coklat masakan
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega dan gula aising hingga kembang.
- Kemudian masukkan telur dan kacau sebati.
- Masukkan semua jenis tepung, gaul dan uli adunan hingga sebati.
- Masukkan doh ke dalam beg piping dan bentukkan menjadi bulat.
- Susun di dalam loyang pembakar yang sudah dilapikkan dengan kertas minyak.
- Bakar pada suhu 170 C selama 10 minit. Sejukkan.
- Apabila sejuk, paipkan dengan coklat masakan di atasnya dan biarkan sejuk.
4. BISKUT HATI COKLAT
BAHAN-BAHAN:
- 150gm mentega
- 60gm gula aising
- 125gm tepung gandum
- 80gm tepung jagung
- 2 sudu makan susu tepung
- 1 biji telur
- 1 bar coklat masakan
- 1/4 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh pewarna kuning
- Sedikit esen vanilla
CARA MEMASAK:
- Satukan mentega bersama gula aising dan pukul hingga kembang.
- Masukkan telur bersama esen vanila. Kacau sebati.
- Masukkan susu tepung bersama tepung kemudian pukul lagi hingga menjadi adunan.
- Canai dan terapkan dengan acuan berbentuk hati. Susun di atas dulang pembakar.
- Bakar pada suhu 150 C selama 10 minit.
- Cairkan coklat masakan secara ‘double boiler’ dan celupkan separuh biskut ke dalam coklat. Sejukkan.
Info Chef: Pastikan biskut disejukkan terlebih dahulu selepas dibakar kemudian barulah dicelupkan ke dalam coklat masakan.
5. COCO CRUNCH BERSALUT COKLAT
BAHAN-BAHAN:
- 200gm bijirin coco crunch
- 150gm bubble rice
- 1 bar coklat masakan
CARA MEMASAK:
- Sangai coco crunch dan ‘bubble rice’ secara berasingan. Biarkan seketika.
- Panaskan coklat masakan menggunakan kaedah ‘double boiler’.
- Masukkan semua bijiran di dalam coklat yang telah dicairkan dan gaulkan rata.
- Sudukan ke dalam cawan kertas dan biarkan sehingga sejuk.
6. LIDAH KUCING COKLAT KEJU
BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega
- 170gm gula kastor
- 100ml putih telur
- 170gm tepung gandum
- 50gm tepung jagung
- 30gm serbuk koko
- 1/4 sudu makan emplex
- 1 sudu teh coklat emelco
- Sedikit keju cheedar |untuk hiasan
CARA MEMASAK:
- Ayak tepung, serbuk koko dan juga emplex. Ketepikan.
- Pukul mentega dan gula hingga kembang.
- Kemudian masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan pukul lagi hingga sebati.
- Sambil putar hingga sebati, tambahkan coklat emelco dan gaul hingga rata.
- Masukkan campuran tepung dan gaul sekali lagi hingga sebati.
- Tuangkan adunan ke dalam acuan dan ratakan. Taburkan keju cheddar di atasnya.
- Bakar dalam ketuhar ada suhu 150°c selama 10 hingga 15 minit.
Info Chef: Adunan lebih mudah dimasukkan ke dalam beg piping dan kemudian dipaipkan ke dalam acuan lidah kucing.
7. PRETZEL COKLAT MINI
BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega
- 120gm gula aising
- 100ml telur
- 50ml susu UHT
- 10 gula kastor |yang telah di gaul dengan vanilla
- 450gm tepung
- 10gm serbuk koko
- Sedikit garam
- Sedikit serbuk badam |untuk hiasan
- Sedikit coklat masakan
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega bersama gula aising dan telur hingga kembang.
- Kemudian masukkan susu UHT, gula kastor, tepung dan juga serbuk koko.
- Gaulkan hingga adunan menjadi sebati.
- Masukkan ke dalam beg piping dan bentukkan menjadi seperti pretzel.
- Bakar pada suhu 150 selama 15 minit dan sejukkan.
- Celupkan dalam coklat yang telah di cairkan menggunakan kaedah double boiler, kemudian taburkan dengan serbuk badam.
8. BISKUT COKLAT CIP
BAHAN A:
- 30gm gula castor
- 120gm gula perang
- 120gm mentega
- 125ml minyak jagung
- 1 biji telur gred B
- ¼ sudu teh garam
- ½ sudu teh susu segar
- ½ sudu teh esen vanila
BAHAN B:
- 240gm tepung gandum |diayak
- 3 sudu teh serbuk koko |diayak
- 3 sudu teh tepung jagung |diayak
- ½ sudu teh tartar krim |diayak
- ½ sudu teh soda bikarbonat |diayak
- 120gm badam
- 200gm coklat chip
CARA MEMASAK:
- Satukan kesemua bahan A dalam mangkuk besar dan kacau hingga sebati.
- Masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati dengan spatula.
- Kemudian masukkan badam dan juga coklat chip. Sebatikan.
- Sudukan ke dalam loyang yang dilapikkan dengan kertas minyak.
- Bakar dalam ketuhar pada suhu 150°c selama 20 minit.
Info Chef: Jika tidak sukakan badam, anda boleh juga menggantikannya dengan walnut atau jenis kekacang lain yang menjadi kesukaan anda.
9. BISKUT SYILING COKLAT CIP
BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega
- 170gm gula kastor
- 100gm putih telur
- 170gm tepung gandum
- 50gm tepung jagung
- 30gm serbuk koko
- 1/4 sudu teh emplex
- 1 sudu teh coklat emelco
- Sedikit coklat chip |untuk hiasan
CARA MEMASAK:
- Ayak tepung bersama serbuk koko dan emplex. Ketepikan.
- Pukul mentega dan gula hingga berkrim. Masukan putih telur sedikit demi sedikit.
- Sambil putar hingga sebati, tambahkan coklat emelco dan gaulkan hingga rata.
- Masukkan campuran tepung dan gaulkan sekali lagi hingga sebati.
- Masukkan ke dalam beg piping dan paipkan di atas acuan khas. Taburkan coklat cip di atasnya.
- Bakar dalam ketuhar pada suhu 150°c selama 10 hingga 15 minit.
10. SAMPERIT COKLAT
BAHAN-BAHAN:
- 150gm mentega
- 80gm gula aising
- 80gm tepung kastard
- 125gm tepung gandum
- 1 biji kuning telur
- 3 sudu makan serbuk koko
- Sedikit esen vanilla
- Sedikit coklat urai |untuk hiasan
- Sedikit coklat masakan |dicairkan
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega dan gula aising hingga kembang.
- Masukkan kuning telur dan kacau sebati.
- Kemudian masukkan kesemua jenis tepung dan uli hingga sebati.
- Canai adunan nipis dan potong memanjang.
- Bakar pada suhu 150 C selama 10 minit dan sejukkan.
- Apabila sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan yang dicairkan dan taburkan dengan coklat urai.