Cara Mudah Buat Sos Thai Sendiri Di Rumah, Cukup Rasa Menjilat Jari

Share

Nak buat sos Thai sendiri di rumah tapi rasanya sama seperti yang dibeli di kedai?

Boleh cuba resipi mudah daripada Nurul Mansor ini. Rasa sos ini cukup dengan pedas, manis dan masamnya. Memang sedap buat makan dengan lokching.

 

SOS THAI MUDAH

BAHAN-BAHAN:

4 biji cili besar* – beli online di sini


1 genggam cili padi merah & hijau* – beli online di sini
6 ulas bawang putih* – beli online di sini
1 cawan gula – beli online di sini
1 cawan cuka – beli online di sini
1 sudu kecil garam – beli online di sini

TONTON Nasi Dagang Kelantan & Gulai Udang Diraja | Dapur Rasa Live

TONTON Lasagna Goreng Bersama Sos Cendawan | Dapur Rasa Live

CARA-CARA:

1. Kisar bahan bertanda *. Kemudian, masukkan semua ke dalam kuali. Kacau berterusan hingga mendidih. Perlahankan api.

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]


2. Kemudian, masukkan air bancuhan tepung ubi (dalam 1 sudu). Kacau lagi supaya tepung tidak berketul.


3. Bila semua dah larut dan sebati, matikan api. Siap.

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

*tepung ubi 1 sudu je. Air bancuh ikut suka, janji lebur. Jangan masuk serbuk tepung dalam sos. Nanti berketul.

Kredit resipi: Nurul Mansor

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official

IKLAN