Kebiasaannya kita makan capati di kedai mamak saja sebab nak membuatnya perlu ada tepung khas iaitu tepung attar.
Tapi sebenarnya nak buat sendiri capati tanpa tepung attar pun boleh. Boleh juga menggunakan tepung gandum malah rasanya lagi menarik, seakan kombinasi capati dan roti canai. Capati tepung gandum ini yang pasti tetap sedap untuk dimakan bersama kuah kari, dhal atau sambal.
Cara buat capati guna tepung gandum
Ads
Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
3 sudu besar marjerin Pelangi
1 sudu kecil garam
1 1/2 cawan air panas mendidih
Tepung untuk dusting
Cara membuat:
1. Satukan tepung gandum, marjerin dan garam.
2. Masukkan air panas mendidih dan kacau guna senduk. Kemudian uli jadi doh , canaikan sambil tabur dan sapu tepung gandum supaya tak melekat .
Ads
3. Goreng atas kuali nonstick tanpa minyak. Bila naik gelembung baru terbalikkan. Siap
Roti Pizza Tuna ni nampak sangat sedap dan menyelerakan. Lepas ni kalau ada roti sandwich hamper expired, tak risau dah sebab boleh masak menu ni. Masak poun guna dapur je. Nak cuba buat untuk anak-anak? Saudari Ain Aziz ada kongsikan resipinya. Jom cuba!
1. Ambik roti dan poting empat segi kecil. Masukkan ke dalam mangkuk.
2. Masukkan telur yang telah dipukul. Gaul rata hingga roti menyerap dengan sempurna.
3. Panaskan kuali dan sapu sedikit minyak. Sebaiknya guna kuali non-stick yang ada penutup.
4. Masukkan roti tadi. Ratakan bagi membentuk seakan kerak @ ‘crust’ pizza.
5. Sapukan sos cili, mayones, hirisan cendawan, kepingan nanas, tuna, sos thousand island dan parutan keju mozzarella secukupnya.
6. Tutup kuali di atas dapur gas dan masak guna api perlahan hingga semua bahan masak sekata dan keju cair.
7. Bahagian bawah roti akan garing dan gelap tetapi tidak hangit. Enak dimakan ketika panas. Namun, jika makan ketika pizza sejuk, roti masih lagi lembut. Memang enak.
Wow…Hanya dengan satu resipi doh serbaguna ni, anda boleh hasilkan pelbagai sajian yang sedap, mudah dan membuka selera anak-anak tanpa perlu bersusah payah menguli tepung berulang kali. Menerusi perkongsian saudari Naz Reen, beliau telah menunjukkan cara-cara menghasilkan doh yang boleh digunakan untuk menghasilkan Donat, Roti Pizza dan Roti Sosej yang sangat sedap. Berbaloi kan? Jimat masa dan tenaga. Nak tahu resipinya? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI DOH HOMEMADE UNTUK BUAT DONAT, ROTI PIZZA & ROTI SOSEJ
Masukkan kedua-dua bahan ke dalam besen dan gaul sebati.
BAHAN C:
3/4 cawan air
CARA MEMASAK: 1. Apabila yis sudah cukup kembang, masukkan ke dalam bekas mengandungi bahan B. Gaul sebati.
2. Tambah bahan C sedikit demi sedikit. Uli sampai doh tidak melekat di tangan dan sampai lembut. (empunya resipi uli selama 10 minit).
3. Tutup bekas dan biar doh hingga kembang. Masanya lebih kurang 20 minit. 4. Bila doh sudah kembang, tumbuk-tumbuk doh bagi membuang angin dan bolehlah bentuk doh mengikut resipi yang anda ingini sama ada ingin membuat donat, roti pizza, roti sosej atau lain-lain menu.
5. Biarkan doh kembang lagi selama 10-15 minit dan bolehlah goreng. (jika buat donat atau roti sosej)
6. Untuk roti pizza, bakar pada suhu 180C selama 20 minit. Siap dan sedia untuk dinikmati.
Nota: 1. Pastikan guna cawan yang sama untuk sukat air dan tepung. 2. Untuk buat donat sejukbeku, goreng separuh masak. Bila sudah sejuk, boleh dibungkus dan simpan dalam peti sejukbeku.
Jom buat Lemon Meringue Tart yang mudah ini, anda hanya perlu ikut DIY ini sahaja, Anda hanya sediakan inti dan maningue sahaja. Tak perlu nak uli tepung buat cengkerang, beli je yang dah siap kemudian sediakan bahan ikut DIY yang Rasa kongsikan ini:-
LEMON MERINGUE TART
BAHAN-BAHAN:
6-10 biji cengkerang tat
3 biji telur kuning
250ml susu segar
150gm gula kastor
150gm mentega
75gm tepung jagung
1/2 biji lemon | ambil jus sahaja
Bahan Untuk Krim :
250gm krim putar
100gm gula aising
LANGKAH DEMI LANGKAH:
LANGKAH 1 : Panaskan mentega dalam periuk.
LANGKAH 2: Masukkan campuran susu telur, gula, jus lemon dan tepung jagung. Kacau sebati atas api kecil sehingga pekat.
LANGKAH 3: Tuangkan adunan inti dalam cengkerang tat dan sejukkan.
LANGKAH 4 : Paipkan adunan krim yang telah diputar sebati di atas permukaan tart.
LANGKAH 5: Terus paipkan krim sehingga habis.
LANGKAH 6: Bakarkan permukaan krim menggunakan torch.
Ayam masak kicap memang lauk tak pernah gagal pikat selera — tapi bila ditambah madu, rasanya terus naik satu level!Gabungan manis, pedas dan berempah...