Pernah cuba hidangan Somtam Ayam Goreng? Sangat enak ya menu ini. Sesuai bagi anda yang menggemari sajian ala Thailand yang enak dan mudah. Rasanya cukup membuka selera. Pedas, masam dan manis. Sangat sempurna. Bak kata empunya resipi, lauk ini sangat enak dimakan bersama nasi panas dan diratah. Rugi jika tidak mencubanya. Nak rasa? Saudari Rozmaliza Omar ada kongsikan resipi. Jom kita mula!
RESEPI SOMTAM AYAM GORENG SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN: 2 keping isi dada ayam 1 biji mangga muda/lemak (empunya resipi tambah) 2-3 ulas bawang putih – beli online disini 3 sudu makan thai palm sugar/ gula kabung siam – beli online disini 4 biji buah tomato 6 -8 biji cili padi 4 sudu makan sos ikan/ nampla sauce – beli online disini 1- 2 biji limau nipis – ambil jus 1 biji bawang holland – hiris nipis – beli online disini 1 sudu teh thai cili flake / emping cili thai – jika ada – beli online disini Kacang panjang – dihiris kasar Daun ketumbar Sedikit ajinomoto Tepung goreng ayam serbaguna secukupnya – beli online disini
Dapatkan MUZY MICROFIBER TOWEL SET 2.0dengan HARGA DISKAUN DISINI! Masukkan codeRASGSP5sebelum buat pembayaran untuk dapatkanDISKAUN EXTRA RM5!
Ads
CARA MEMASAK: 1. Isi dada ayam dipotong kecil dan gaulkan dengan tepung goreng ayam bestari rata-rata. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan.
2. Masukkan gula kabung, bawang putih dan cili padi ke dalam lesung. Tumbuk kasar atau separuh hancur. 2. Masukkan tomato dan tumbuk kasar @ tenyeh-tenyeh biar hingga keluar jusnya. 3. Masukkan sos ikan, jus limau dan ajinomoto. 4. Gaul sebati dan secukup rasa. Pastikan ada rasa pedas, manis dan masam. Masukkan cili flakes jika ada. 5. Masukkan ayam goreng, mangga yang diparut, kacang panjang dan bawang holland. 6. Gaul sebati secukup rasa dan sedia untuk dihidang bersama nasi panas.
Jom cuba resipi Zha Jiang Mian @ Mi Sos Daging yang sedap ini. Menurut saudari Zurina Zulkefli, hidangan ini adalah salah satu simple Chinese noodle yang sangat popular di Beijing. Wow… Nk ke China bilalah agaknya kan? Lagipun pasti agak ragu-ragu untuk menikmatinya di negara asal menu ini disebabkan oleh faktor halal. Jadi jomlah kita cuba masak sendiri menggunakan bahan-bahan yang ada di Malaysia. Pasti berselera.
CARA MASAK ZHA JIANG MIAN @ MI SOS DAGING BEIJING
BAHAN-BAHAN:
Mi – sebarang jenis (empunya resipi guna fetuccine) – beli online disini
Ni dia resipi dan gaya donut ala Perancis. Resipi ori dari Chef Frederic Oger yang berasal dari Perancis, kini sudah berumahtangga dengan rakyat Malaysia serta menetap di sini. Beliau adalah pemilik Pastry Institute of St Honore, di Taman Tun Dr Ismail. Variasi donutnya sungguh mempesona dan memikat selera.
Himpunan donut berwarna serta lembut gebu ini juga cukup membuatkan sesiapa yang melihat pasti terliur. Kalau nak tahu kelazatannya bolehlah mencuba resipi Chef tersohor ini.
GREEN TEA CHOCOLATE DOUGHNUT
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
250gm tepung rose @ tepung gandum
5gm yis kering
30gm mentega cair
25gm gula aising
125ml susu
60gm kuning telur
2 gm garam
Bahan inti :
50gm coklat gelap 54% * kandungan koko/coklat
5gm serbuk teh hijau
100gm krim
CARA MEMASAK : Cara buat doh :
Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
Toskan dan biarkan sejuk sebelum meletakkan /menaburkan bahan topping di atasnya di atasnya.
Cara masak inti :
Didihkan krim bersama serbuk teh hijau, di dalam satu mangkuk
Tutupkan api dan tuangkan coklat
Kacau hingga sebati
Saiz hidangan : 15 keping, 33gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donat
Keistimewaan : Teh hijau memberikan rasa yang sungguh nyaman Anggaran kos : RM 20-RM 30
Info Chef : Untuk rasa yang lebih asli anda bolej memasukkan sedikit serbuk teh hijau ke dalam adunan doh donat.
STRAWBERRY ROSE JAM DOUGHNUT
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
250gm tepung rose @ tepung gandum
5gm yis kering
30gm mentega cair
25gm gula aising
125ml susu
60gm kuning telur
2 gm garam
Bahan inti :
125gm puri strawberi
40gm gula
2gm esen ros
3gm pectin
CARA MEMASAK : Cara buat doh :
Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
Toskan dan biarkan sejuk sebelum mencelupkan permukaan donat di atas inti strawberi yang sudah dimasak tadi.
Cara masak inti :
Campurkan dan satukan gula dan pectin
Kemudian masukkan puri dan esen
Didihkan hingga suhu 106 darjah Celcius.
Saiz hidangan : 15 keping, 33 gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donut
Keistimewaan : Kaya dengan rasa strawberi yang lazat.
Anggaran kos : RM 20-30
Info Chef : Pektin adalah bahan pemekat jam (ejen ‘gelling’). Mengurangkan waktu memasak.
TWIST DOUGHNUT WITH SESAME ALMOND TOPPING
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
250gm tepung rose @ tepung gandum
5gm yis kering
30gm mentega cair
25gm gula aising
125ml susu
60gm kuning telur
2 gm garam
Bahan ‘topping’:
125gm coklat putih | dicairkan
40gm bijan putih
CARA MEMASAK : Cara buat doh :
Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
Toskan dan biarkan sejuk sebelum mencelupkan permukaan donat di atas coklat putih dan taburkan bijan putih.
Saiz hidangan : 15 keping, 33 gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donut
Keistimewaan : Rangup dengan taburan bijan yang lemak.
Anggaran kos : RM 20-30
Info Chef : Untuk lebih rasa bijan anda boleh menaburkan sedikit bijan ke dalam adunan doh.
DOUGHNUT WITH MANGO FILLING & COCONUT TOPPING
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
250gm tepung rose @ tepung gandum
5gm yis kering
30gm mentega cair
25gm gula aising
125ml susu
60gm kuning telur
2 gm garam
Bahan inti manga :
125gm puri manga
40gm gula
3gm pectin
Bahan topping :
Kelapa parut kering secukupnya
(Boleh disangai jika suka)
CARA MEMASAK : Cara buat doh :
Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
Toskan dan biarkan sejuk sebelum menaburkan atau menekap permukaan donat di atas kelapa parut kering.
Cara buat inti mangga :
Campurkkan gula dengan pectin
Kemudian masukkan puri mangga
Didihkan sehingga suhu 106 darjah Celcius
Saiz hidangan : 15 keping, 33 gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donut
Keistimewaan : Gabungan rasa mangga dan coklat yang sungguh nikmat.
Anggaran kos : RM 20-30
INFO CHEF : Anda boleh juga memasukkan potongan dadu kecil mangga untuk rasa manga yang lebih sedap.
COFFEE CRUMBLE DOUGHNUT
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
250gm tepung rose @ tepung gandum
5gm yis kering
30gm mentega cair
25gm gula aising
125ml susu
60gm kuning telur
2 gm garam
Bahan ‘topping’:
50gm gula
50gm tepung gandum
50gm mentega
1 gm serbuk kopi Nescafe
CARA MEMASAK : Cara buat doh :
Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
Toskan dan biarkan sejuk sebelum menaburkan atau menekap permukaan donat di atas campuran bahan topping.
Cara buat topping :
Campurkan kesemua bahan-bahan topping hingga membentuk tekstur yang diinginkan (usah terlalu halus)
Saiz hidangan : 15 keping, 33 gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donut
Keistimewaan : Berperasa kopi dengan aroma yang sungguh memikat selera.
Anggaran kos : RM 20-30
Info Chef : Anda boleh memasukkan serbuk kopi sedikit untuk rasa kopi yang lebih ‘kuat’
RESIPI : CHEF FREDERIC OGER
Terima kasih : PASTRY INSTITUTE OF ST HONORE, TTDI Plaza, A1-11, Jalan Wan Kadir 3, Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur
Selain dimakan dengan sos, Yong Tau Foo juga sedap dimakan bersama sup. Hidangan ini jika dibeli, agak mahal harganya lebih-lebih lagi jika dibeli dalam kuantiti yang banyak. Jika keluarga besar, memang tak puas makan. Cubalah masak sendiri. Tak susah pun untuk buat kuahnya. Lagi jimat malah boleh makan puas-puas. Saudari Eniza M. Salim ada kongsikan resipi yang dicuba dari saudari Hamidah Ida. Selamat mencuba!
CARA MASAK SOS YONG TAU FOO SEDAP MACAM PASAR MALAM
CARA MEMASAK: 1.Masukkan semua bahan ke dalam pengisar. Kisar hingga taucu halus. 2. Tuang ke dalam periuk dan masak hingga mendidih seketika. Ketepikan.
BAHAN KUAH MERAH: 3 sudu makan cili kisar 2 ulas bawang putih – diketuk Sedikit minyak masak
BAHAN KISAR HALUS: 1/2 cawan kacang tanah yang telah digoreng 1 sudu makan tepung gandum 1 sudu makan tepung jagung 4- 5 sudu makan gula 3 cawan air 1/4 sudu makan garam
CARA MEMASAK: 1.Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih dan cili kisar hingga kering. 2. Masukkan semua bahan yang dikisar tadi, masak seketika hingga kuah jadi agak pekat anggaran dalam 5 minit. Siap. 3. Sos-sos ini boleh dihidang dengan aneka bebola, hotdog, sotong, kangkong dan bermacam-macam lagi. 4. Campur kuah merah dan kuah hitam sesuai cita rasa. Tabur juga bijan dan bawang goreng. 5. Yong Tau Foo homemade sedia untuk dinikmati. Boleh juga dimakan bersama sup.
Kredit resipi: Hamidah ida Kredit foto & dicuba oleh: Eniza M. Salim
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA: