Kek Buah Kukus memang sedap dan merupakan antara kek tradisional yang kekal popular hingga kini. Salah satu yang menarik perhatian ialah resipi kek buah perkongsian PuanHasniza Hassan ni.
Menurut beliau, kek buah kukus ini ada sejarahnya yang tersendiri buat keluarga dimana resipinya dipelajari oleh ibu Puan Hasniza sendiri daripada emak kawan baiknya. Hampir 50 tahun ibu beliau buat kek kukus buah ini untuk dihidangkan kepada tetamu dan sebagai buah tangan terutamanya di Hari Raya.
Kini diusia 76 tahun, kepakaran ibu telah diwariskan kepada Puan Hasniza dan beliau juga berhajat untuk berkongsi resepi ini dengan semua yang ingin mencuba.
KEK BUAH KUKUS KLASIK
BAHAN A:
600gm tepung gandum
4 sudu teh Cream of Tartars
2 sudu teh Bicarbonate of Soda
300gm Mixed Fruit (gaul semua dan ketepikan)
BAHAN B:
450gm marjerin planta
225gm gula halus (biasanya mak Kak Has akan kisar halus gula kasar)
5 biji telur ayam gred B/A
3 sudu teh esen vanila (pukul semua bahan sehingga ringan)
BAHAN C:
225gm gula kasar
CARA MEMASAK:
Ads
1. Campurkan semua bahan A. Gaul rata dan ketepikan.
2. Dalam bekas berlainan, masukkan planta dan gula kisar halus. Pukul hingga ringan.
3. Masukkan telur satu persatu. Kacau perlahan-lahan.
4. Masukkan juga esen vanilla. Kacau rata.
5. Tambahkan campuran bahan A ke dalam adunan B. Gaul hingga sebati menggunakan senduk kayu. Ketepikan seketika.
6. Untuk bahan C, goreng gula kasar dalam kuali hingga mendidih dan berbuih. Jangan masukkan air.
7. Sentiasa kacau gula semasa menggoreng supaya semua gula larut sekata.
8. Setelah gula berbuih, tutup api dan cepat-cepat masukkan ke dalam adunan kek. Gaul rata. Sekiranya lambat, gula akan mengeras.
11. Masukkan adunan yang dah siap ke dalam loyang kek.
12. Mak Kak Has suka guna bekas mangkuk tingkat bersaiz 8 inci ini. Guna sekali dengan penutupnya. Boleh juga guna periuk atau loyang kek.
13. Adunan ini perlu ditutup rapat. Walaupun dah ditutup dengan penutupnya, masih dibalut dengan aluminium foil dan ikat keliling dengan tali. Tujuannya supaya wap daripada kukusan tak masuk ke dalam kek.
Ads
14. Sementara nak buat kek tadi, siapkan kukusan untuk mengukus kek. Didihkan air dalam 2/3 bekas kukusan.
15. Masukkan kek dalam kukusan dan kukus selama lebih kurang 4 jam 15 minit.
16. Setiap 45 minit, periksa air kukusan. Tambahkan dengan air mendidih ke paras 2/3 bekas. Jangan tambah guna air biasa. Selalu yang kami buat ialah didihkan air tambahan di sebelah kukusan.
17. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi, video & foto sepenuhnya: FB Hasniza Hassan
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Melalui facebook, Deyana Hatazad berkongsi resipi membuat kek mentega yang simple. Tak perlu ambil masa lama pun. Kalau anak tiba-tiba minta kek, bolehlah kita buatkan mereka kek yang macam ni. Senang sangat.
Hanya menggunakan empat bahan asas untuk membuat kek. Mentega, gula perang, telur ayam dan tepung naik sendiri. Resipi ini juga sangat senang. Hanya menggunakan sukatan cawan. Jadi kita tak perlu ada penimbang pun. Jom cuba!
KEK MENTEGA SIMPLE
BAHAN-BAHAN
250 gram mentega
1 cawan gula perang
4 biji telur ayam
2 cawan tepung naik sendiri
CARA MEMBUAT
1. Panaskan ketuhar dahulu. Dengan menggunakan pemukul telur, pukul mentega dengan gula perang sampai kembang.
2. Kemudian, masukkan telur ayam satu persatu. Pukul telur perlahan-lahan.
3. Masukkan tepung naik sendiri. Kacau rata sampai jadi adunan.
4. Sapu bekas pembakar menggunakan mentega. Tuang adunan dalam bekas pembakar.
5. Bakar pada suhu 180 darjah selama 30 minit, api atas bawah.
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)
Bila sebut kek coklat, semua pasti menggemarinya. Namun tak semua suka dengan saiz yang besar, kerana sukar untuk menghabiskannya dalam masa singkat.
Jadi kali ini, Rasa kongsikan resipi kek coklat moist versi sikit daripada Khairunnisa Mohammad. Cara buatnya memang mudah dan lagi sedap bila tuang coklat ganache sebagai topping.
KEK COKLAT MOIST VERSI SIKIT
BAHAN-BAHAN:
2 biji telur gred A/B ½ cawan + 1 sudu makan tepung gandum – beli online di sini ½ cawan gula – beli online di sini ½ cawan serbuk koko ½ cawan susu cair – beli online di sini ½ cawan minyak masak ¼ cawan susu pekat manis – beli online di sini 1 sudu kecil esen vanila ¼ sudu kecil garam 1 sudu kecil baking powder 1 sudu kecil baking soda 1 sudu kecil serbuk kopi bancuh dengan 1 sudu besar air panas
1. Pecahkan telur ke dalam bekas dan kacau sampai berbuih. Masukkan gula dan esen vanila. Kacau sampai gula larut. 2. Masukkan tepung gandum yang telah diayak dengan baking powder, baking soda dan garam. Kacau sampai sebati dan tiada ketulan.
3. Masukkan susu cair. Kacau sebati. Masukkan minyak. Kacau sebati. 4. Akhir sekali masukkan bancuhan serbuk kopi tadi. Kacau sebati. 5. Kukus dalam loyang 6 inci atau bekas kecil selama 20 minit dengan api sederhana.
6. Kalau pakai bekas saiz 250 macam saya tu, boleh dapat 5 bekas. Tuang separuh bekas je. Nanti kek akan kembang sampai atas.
1 cawan susu cair ½ cawan serbuk koko 1/2cawan gula 1 sudu kecil esen vanila 2 sudu kecil tepung jagung 2 sudu kecil minyak masak Secubit garam
CARA MEMBUAT:
1. Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk dan kacau sebati. 2. Hidupkan api dan kacau hingga pekat sikit. Matikan api. Boleh tuang ke atas kek masa panas ataupun sejuk.
3. Masukkan cream cheese atau whipping cream. Kacau sebati. 4. Simpan adunan tadi dalam peti ais selama 30 minit. Selepas 30 minit, keluarkan dan kacau-kacau.