Makan

Cara Buat Mi Bandung Paling Senang, Tetamu Datang Mengejut Pun Tiada Masalah Nak Masak

Share

Mi Bandung ini boleh jadi hidangan untuk tetamu yang berkunjung ke rumah bulan Syawal. Menariknya, cara membuat mi bandung yang dikongsi oleh SuiSan Aliezsha memang ringkas. Kalau tetamu dapat mengejut pun tiada masalah.

Resipi ini kata beliau diturunkan orang arwah ibunya, ia memang mudah namun rasanya tak kalah sedap. Cuma terang Suisan, sukatannya kena pandai agak-agak mengikut kuantiti mi.

Mi bandung ringkas resipi arwah mak

 

 

Bahan-bahan:

Cili kering, bawang besar & bawang putih -dikisar
Kacang tanah -goreng & kisar
Udang kering -kisar
Daging – direbus (air rebusan asingkan)
Udang segar
Telur

Cara membuat:

1. Tumis cili dan bawang yang dikisar sehingga naik minyak. Masukkan udang kering dikisar bersama kacang lalu dikacau.

2. Masukkan air rebusan daging, kacau sebati dan biarkan mendidih.

3. Masukkan garam, gula secukup rasa.

4. Masukkan udang dan biar seketika.

5. Kemudian masukkan daging, pecah telur dan masukkan sayur. Siap!

 

 

Selamat mencuba.

Sumber: SuiSan Aliezsha

 

IKLAN