Cara Buat Creamy Cheesy Popia Carbonara, Mudah & Sedap

Share

Kalau petang-petang tak tahu nak buat makanan apa, boleh cuba buat creamy cheesy popia carbonara.

Bukan macam popia biasa, tapi inti dia yang creamy dengan cheese, memang sedap!

Resipi yang dikongsi Saiful Nasuha ini, menggunakan bahan yang mudah didapati di kedai.

 

CREAMY CHEESY POPIA CARBONARA

BAHAN-BAHAN:

Sedikit mentega/ marjerin – beli online di sini
1 tin sos carbonara prego (mana-mana jenama pun boleh)
6 batang sosej | dipotong dadu


Isi ayam/ ayam cincang/daging cincang
½ bawang holland* – beli online di sini
3 ulas bawang putih* – beli online di sini
½ batang lobak merah* – beli online di sini
3 keping cheese (kalau ada mozarella cheese pun okay)
2 sudu besar tepung gandum (yang dibancuh dengan air) – beli online di sini
Sedikit susu segar (kalau tak ada, guna 2 sudu besar susu tepung fullcream nespray/everyday)
Sedikit serbuk lada hitam ajishio/serbuk lada putih
Garam & serbuk perasa secukupnya
Oregano kering/parsley kering

TONTON Biscoff Brownies | Dapur Rasa Live

TONTON Buttermilk Spaghetti & Mac and Cheese

| Dapur Rasa Live

CARA-CARA:

1. Kisar bahan bertanda * untuk pekatkan kuah nanti.
2. Panaskan marjerin dan masukkan sosej yang dipotong dadu dan daging cincang masak seketika.


3. Kemudian masukkan bahan kisar tadi. Masak sehingga mendidih.


4. Masukkan bancuhan tepung gandum, susu segar/susu serbuk dan sos carbonara.

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]


5. Masukkan garam, serbuk perasa, serbuk lada hitam, serbuk lada putih.

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]


6. Masukkan cheese. Masak sehingga kuah menjadi pekat. Akhir sekali, taburkan oregano dan parsley.
7. Biarkan sejuk seketika sebelum balut dengan kulit popia.

Kredit resipi: Saiful Nasuha

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official

IKLAN