Jeruk betik antara asam yang jadi kegemaran ramai. Ia jadi sebahagian jajan terutama selepas makan. Jeruk betik ini kalau nak yang sedap kena buat sendiri supaya rasa masam dan manis boleh ikut cita rasa sendiri.

Jika di rumah ada tanam pokok betik, elok sangat cuba buat. Petik tiga atau empat biji betik muda dah boleh jadi jeruk. Panduan membuatnya boleh ikut cara yang diajarkan oleh chef terkenal, Chef Asma. Jeruk betik ini tak gunakan pengawet dan rangup, itu yang buat makin sedap.

Buat sendiri jeruk betik rangup tanpa pengawet

Buat Sendiri Jeruk Betik Yang Sedap Rangup, Tanpa Pengawet. Chef Asma Ajar Caranya

 

Bahan-bahan

3 – 4 biji betik mangkal- betik yang keras bukan yang dah masak
3 sudu besar kapur makan
1 cawan cuka
1 cawan gula pasir kasar
5 sudu kecil garam halus
15 biji asam boi putih
20 biji cili padi – ( 10 biji di hiris, 10 biji tak perlu hiris) – boleh kurangkan jika tak suka pedas

Buat Sendiri Jeruk Betik Yang Sedap Rangup, Tanpa Pengawet. Chef Asma Ajar Caranya

IKLAN

 

Cara membuat

1.Kupas kulit buah betik nipis sahaja. Kemudian potong seperti dalam gambar di atas. Tebal lebih kurang setengah sentimeter, jangan nipis dan jangan tebal sangat.

2. Rendam dengan air paras buah betik sahaja. Masukkan kapur makan, ramas sikit kapur supaya hancur. Rendam selama 1 – 2 jam.

Buat Sendiri Jeruk Betik Yang Sedap Rangup, Tanpa Pengawet. Chef Asma Ajar Caranya

IKLAN

 

3.Selepas rendam, tos hingga kering bagi kering.

4. Masukkan betik ke dalam bekas, satukan dengan cuka, gula, garam, asam boi & cili padi.

Buat Sendiri Jeruk Betik Yang Sedap Rangup, Tanpa Pengawet. Chef Asma Ajar Caranya

IKLAN

5. Pakai sarung tangan, gaul hingga sebati. Masukkan ke dalam bekas. Simpan dalam chiller.

6. Simpan semalaman, enak dimakan sejuk. Simpan di luar pun ok.

Buat Sendiri Jeruk Betik Yang Sedap Rangup, Tanpa Pengawet. Chef Asma Ajar Caranya

TIP
  • Wajib rendam dengan air kapur supaya betik rangup & pejal.
  • Pastikan jangan letak air, semasa gaul jeruk betik. Cukup dengan cuka dan gula, ini kerana gula dan betik itu akan berair. Kalau tambah air, jeruk tak boleh tahan lama dan akan menghasilkan buih.
  • Kalau nak buat jualan, kira sendiri kos, betik murah sahaja tapi bila jadi jeruk memang dijual mahal. Sedap… krup krap…

Selamat mencuba.

Sumber: Chef Asma

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI