Ayam sambal bawang ini memang sesuai untuk buat penggemar ayam sambal. Ia memberi kelainan rasa berbanding ayam sambal biasa. Pedas, wangi dan menyengat hasil dari penggunaan bawang. Dah cuba masak sekali, mesti suka punya!
Ayam sambal bawang yang simple dan sedap
Bahan untuk ayam
½ ekor ayam – dipotong kecil
Garam dan serbuk kunyit secukupnya (untuk perap & goreng separa masak)
Bahan sambal
2 biji bawang besar – dihiris halus (digoreng hingga kekuningan dan ketepikan)
1 biji bawang besar *
3 ulas bawang putih *
Sehiris halia *
Ads
Bahan lain
3-4 sudu besar cili kering kisar
1 helai daun pandan
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 sudu besar sos cili
Garam dan gula secukup rasa
Cili padi hijau (kalau suka lebih pedas, boleh tambah)
Cara penyediaan
1. Gaulkan ayam dengan garam dan kunyit, kemudian goreng separa masak. Ketepikan.
2.Kisar bahan bertanda hingga hancur. Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan kisar bersama daun pandan, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
3. Masukkan cili kering kisar dan gula. Masak hingga sambal pecah minyak.
4. Masukkan sos cili dan sedikit air. Gaul rata.
5. Tambahkan ayam goreng tadi ke dalam sambal. Kacau sebati.
Ads
6. Perasakan dengan garam dan gula mengikut cita rasa.
Akhir sekali, masukkan bawang goreng dan cili padi hijau. Gaul sekejap dan angkat.
Tip Ekstra
Jika mahu sambal lebih wangi dan tahan lama, tambah sedikit minyak semasa tumis bahan kisar dan pastikan betul-betul pecah minyak sebelum masuk ayam.
Bulan puasa ni, ayam panggang pastinya antara lauk berbuka yang sangat laris. Tengoklah kalau di bazar Ramadan. Kalau gerai yang jual ayam golek, pasti ramai yang beratur. Harganya pun boleh tahan mahal. Jadi, bolehlah cuba buat sendiri. Lebih jimat & sedap!
AYAM PANGGANG HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam
BAHAN REMPAH:
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
Minyak zaitun secukupnya
Halia ( anggaran 1/2 inci)
Perasa maggi secukupnya
Sos lada hitam secukupnya
Sos tiram secukupnya
Serbuk lada hitam secukup rasa
Madu secukup rasa
Sedikit air
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan rempah kemudian lumurkan pada ayam. Sebaiknya perap seketika supaya bahan rempah meresap ke dalam isi. Boleh juga letak ubi kentang, bawang atau sayuran.
2. Panaskan ketuhar pada suhu 200C. Bakar ayam selama 1 jam 30 minit atau hingga ayam masak sepenuhnya. Waktu memasak mungkin berbeza mengikut saiz ayam.
3. Jika suka, boleh tabur mix herbs selepas ayam masak.
Ayam Goreng Kicap dimasak persis 3 Budak Gemok ni memang padu rasa dia. Nak buatnya senang sangat dan yang pasti makan lauk macam ni tak cukup nasi sepinggan.
Paling penting kicap dengan ayam goreng tu sekata dengan bawang dan bahan lain. Dah bersalut cantik tu mesti ngam rasa dia.
Resipi yang dikongsikan ini cukup mudah untuk anda ikuti. Bolehlah cuba nanti.
Ayam Goreng Kicap Ala 3 Budak Gemok
Bahan-bahan:
Ayam – dipotong kecil
Bawang besar *
Bawang putih*
Cili padi*
Daun kari*
Halia*
Sos tiram
Kicap manis
Cara Memasak:
Perap ayam dengan garam dan kunyit. Goreng dan ketepikan.
Tumbuk atau kisar bahan bertanda
Tumis bahan tumbuk/kisar menggunakan minyak menggoreng ayam tadi. Tunggu sehingga bahan garing
Masukkan 3 sudu besar sos tiram. Kacau sebati.
Masukkan pula kicap manis, yang ni bergantung kepada ayam dan bahan tumbuk tadi. Jangan terlalu sedikit. Tumis sekata dengan bawang.
Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng. Gaul sebati.
Siap untuk dihidangkan.
Nota:
Tak perlu letak garam kerana sos tiram sudah masin. makan dengan nasi panas dan sambal gesek memang sedap.
Menggunakan bahan-bahan perapan yang sangat simple tapi menaikkan rasa sedap ayam. Jika ingin rasa lebih pedas boleh tambahkan chilli flakes atau cayenne pepper. Enak makan bersama kentang putar dan gravy blackpaper.
AYAM PANGGANG OTAI
BAHAN-BAHAN:
3 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 )
10 sudu makan sos tiram
10 sudu makan madu
10 sudu makan olive oil
8 sudu makan blackpepper
8 batang serai*
8 inci halia*
Sedikit mentega (untuk sapu di permukaan ayam)
8 ulas bawang putih*
*bahan yang dikisar
8 sudu teh garam (Jika ada kiub ayam boleh masukkan tapi kurangkan kuantiti garam)
CARA MEMASAK:
Kisarkan serai, halia, dan bawang putih.
Perapkan ayam dengan sos tiram, madu, olive oil, blackpepper, bahan kisar, dan garam.
Panaskan oven selama 15 minit.
Guna api atas dan bawah, suhu 180’C.
Panggang selama 35-40 minit.
Dalam minit ke 30 keluarkan ayam untuk sapukan butter.
Masukkan ayam selama 8-10 minit. Keluarkan ayam, lihat jika sudah masak. Boleh hidangkan.