Ayam Cili Kering, Lauk Paling ‘Ngam’ Makan Dengan Nasi Panas

Share

Ayam Cili Kering, resipi yang wajib anda masuk dalam senarai menu minggu ini. Ayam yang digoreng garing, disalut dengan kuah rempah pedas ni memang heaven bila makan dengan nasi putih panas-panas. Bau tumisan dia pun dah buat perut berkeroncong! Sesuai dimakan seisi keluarga. Jom cuba.

AYAM CILI KERING

Bahan-bahan:

  • 1 ekor Ayam | digoreng bersama kunyit dan garam
  • 1 biji Bawang Besar | dihiris
  • 1 inci Halia | dihiris
  • 2 sudu besar Chili Flakes
  • 2 sudu besar Rempah Kari
  • 3 sudu besar Sos Cili
  • 2 sudu besar Sos Tiram
  • 2 sudu besar Kicap Manis
  • 100ml Santan Cair
  • 1 sudu besar Serbuk Cili
  • Daun Ketumbar
  • 2 biji Buah Tomato | dipotong dadu
  • Sedikit garam

Bahan Kisar:

  • 1 biji Bawang Besar
  • 6 ulas Bawang Putih

Cara Memasak:

1. Panaskan minyak, kemudian masukkan daun kari. Bila dah naik bau, masukkan bawang besar lalu tumis hingga naik bau dan garing.
2. Kisar bawang merah dan bawang putih. Tambahkan sedikit air dan kisar hingga halus.
3. Kemudian, masukkan bahan kisar tadi dan tumis hingga garing.
4. Masukkan serbuk kari, serbuk cili dan chili flakes. Gaul sebati.
5. Kemudian masukkan tomato dan tambahkan sedikit air dari blender tadi. Tumis dua tiga kali untuk pastikan rempah masak elok.
6. Masukkan sos cili, sos tiram dan gaul sebati.
7. Masukkan sedikit air dan tambahkan garam.
8. Masukkan ayam yang telah digoreng dan gaul rata.
9. Tambahkan kicap manis dan santan cair. Gaul dan biarkan mendidih.
10. Masukkan halia dan gaul rata.
11. Kemudian boleh taburkan daun ketumbar.

 

TONTON VIDEO PENUH DI SINI:

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official:

 

Published by
Naqiyatul Uzma