5 Resipi Mi Kari Boleh Cuba Dan Tak Muak Makan

Share

Bosan dengan menu yang sama atau mahukan kelainan. Boleh saja sediakan menu mi yang tidak membosan dan disukai sekeluarga. Dikongsikan lima resipi mi kari mengikut cita rasa anda. Boleh anda cuba sebagai hidangan minum petang mahupun makan malam nanti.

1.Mi KARI STYLE CHINESE IPOH

Bahan A

Kisar halus.

  • 4 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 genggam ikan bilis
  • 1 batang serai- titik.
  • Bahan B
  • 4 sudu besar rempah kari ikan
  • 1 sudu besar cili kisar (ikut suka nak pedas mana)
  • 1 kotak santan kara
  • Segala jenis fishball fishcake tofu kosong
  • 2 ketul kiub ayam
  • Garam
  • Gula
  • Serbuk perasa

Bahan C (hiasan)

  • Taugeh -tak perlu celur
  • Daun bawang

Cara membuat:

1.Panaskan minyak,goreng serai sampai naik bau.

2.Masukkan bahan kisar. Tumis sampai naik minyak.

3.Masukkan rempah kari dan cili kisar yang dah dibancuh air. Tumis 3x kering air.

4.Tambah air secukupnya dan 1 kotak santan kara, kiub ayam, garam, gula. 5.Masukkan segala jenis fishball & tofu kosong. Masak hingga mendidih.

*Minyak jangan byk, sbb nak makan dengan mee, nanti cepat muak. Kuah kari ni kene cair-cair saja. Cukup rasa rempah dan santannya. Ngam kalau makan dengan fucuk ikan goreng.

Kredit: Dora Nurlaily KJ

 

2.Kuah Mi Kari Ipoh Cikgu Liza

Bahan-bahan:

  • 200gm ikan bilis tamban kering (rebus dengan 3 liter air.Toskan.Simpan air rebusan ikannya dikisar halus)
  • 8 sudu makan rempah kari daging
  • *3 biji bawang besar
  • *6 ulas bawang putih
  • 5-6 sudu makan cili kering kisar
  • 3 batang serai dititik
  • 2 batang akar daun sup diketuk
  • 3 tangkai daun kari
  • 1 ketul kiub ikan bilis(optional)
  • 500gm santan
  • 1 batang kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 5 biji buah pelaga
  • 500gm tauhu pong dipotong 4
  • Minyak untuk menumis
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara memasak:

1.Kisar bahan bertanda (*).

2.Tumis bahan kisar,kayu manis,bunga lawang,pelaga,serai dan daun kari hingga naik bau.

3.Masukkan cili kisar dan tumis hingga sedikit garing.

4.Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air.Tumis hingga pecah minyak.

5.Masukkan ikan tamban kisar.Kacau rata.

6.Kemudian masukkan air rebusan,akar daun sup dan kiub ikan bilis. Rebus seketika hingga sedikit didih.

7.Masukkan santan dan tauhu pong.Kacau rata dan sebati.

8.Perasakan dengan garam, gula secukup rasa.Biarkan mendidih.

9.Sedia dihidangkan dengan mi kuning,kuetiau atau bihun bersama bebola ikan,kek ikan,taugeh,daun sup dan daun bawang.

Kredit: Nor Azaliza Tarmizi

 

3.Mi Kari Nyonya

Bahan-bahan:

  • Minyak untuk menumis
  • 3 potong dada ayam di hiris nipis-nipis
  • Mi kuning (dicelur dalam air menggelegak)
  • 50ml santan pekat
  • 200gm tauhu goreng
  • 100gm fish ball
  • 100gm fish cake
  • 1 liter air

Bahan-bahan kisar:

  • 10 ulas bawang merah )
  • 3 ulas bawang putih )
  • 1 1/2 inci halia ) dikisar
  • 2 sudu makan udang kering )
  • 1 batang serai (diketuk)
  • daun kari
  • 50gm serbuk kari daging)jadikan pes
  • 2 sudu makan cili kisar )

Bahan hiasan:

  • Telur rebus
  • Daun pudina
  • Taugeh/Sawi

Cara memasak:

1.Panaskan minyak
2.Tumiskan bahan-bahankisar, serai & daun kari sehingga naik bau
3.Masukkan bahan-bahan pes & kacau sehingga pecah minyak
4.Masukkan ayam dan kacau rata
5.Masukkan santan pekat dan 1 liter air
6.Biarkan mendidih masukkan tauhu goreng, fish ball & fish cake
7.Masukkan garam secukup rasa

Hidangkan dengan mi kuning yang telah dicelur dan hiaskan dengan telur rebus, daun pudina dan taugeh atau sawi

Resipi :Datin Shida Yusoff

 

4.MI KARI 

BAHAN-BAHAN:

  • 1kg mi kuning
  • 500gm ayam | potong kecil
  • 1kg kerang | rebus dan ambil isi
  • 300gm udang | rebus dan buang kulit
  • 2 cawan air rebusan udang
  • 10-15 biji bebola ikan
  • 3 keping kek ikan
  • 4 sudu makan rempah kari ayam | bancuh menjadi pes pekat
  • 2 keping asam gelugor
  • 1 biji kentang atau 1/2 biji keledek merah | rebus dan lecek halus
  • 2 cawan santan pekat
  • 2 cawan santan cair | boleh digantikan dengan santan kotak

Bahan untuk rempah tumis:

  • 1 batang kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 3 kuntum cengkih
  • 5 biji buah pelaga
  • 2 tangkai daun kari

Bahan untuk kisar halus:

  • 6 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 1 batang serai | hiris nipis
  • 10 tangkai cili kering | rebus dan toskan air
  • 2 sudu makan udang kering | rendam sehingga lembut

Bahan untuk hiasan:

  • 4 biji telur rebus | potong dua
  • 2 tangkai sawi | potong dan rebus
  • Bawang goreng
  • Limau kasturi | potong dua
  • Taugeh
  • Daun bawang
  • Cili merah
  • Tauhu kering goreng

CARA MEMASAK:

  1. Panaskan air sehingga mendidih dan celur mi kuning seketika. Angkat dan toskan.
  2. Panaskan minyak, masukkan bahan rempah tumis dan kacau sehingga naik bau. Masukkan pula bahan kisar halus bersama pes rempah kari. Kacau sehingga agak garing dan betul-betul pecah minyak.
  3. Masukkan ayam dan kacau seketika sehingga separuh masak. Kemudian masukkan air rebusan udang dan santan cair. Masak kuah sehingga mendidih.
  4. Masukkan pula santan pekat, bebola ikan, kek ikan, udang, kerang, asam gelugor dan kentang (atau keledek) lecek. Kacau kuah semasa proses memasak supaya santan tidak pecah minyak.
  5. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
  6. Hidangkankan mi bersama bahan hiasan dan tuang kuah secukupnya.

  1. Mi Kari
  • Bahan- bahan:
  • 2 biji bawang besar
  • 2 sudu besar lada kering yang sudah dikisar
  • 4 sudu besar rempah kari ayam
  • 500ml santan
  • Rencah ayam dipotong kecil
  • Fishball., fishcake, tauhu kering
  • Garam & gula secukupnya
  • Serbuk perasa

Cara memasak:
1. Tumis bawang besar yang sudah dikisar
2. Tambahkan lada kering kisar
3. Letakkan rempah kari ayam
4.Letak air sedikit dan masakkan rempah tumis tadi dalam 10 minit..
5. Isi rencah ayam sehingga ayam masak
6 Letakkan santan sedikit demi sedikit,tak perlu terlalu pekat.
7. Letakkan garam, gula dan serbuk perasa
8. Dah gelegak letakkkan fish ball, fishcake dan tauhu kering
10. Hiaskan mi kari dengan bawang goreng, daun bawang, tauge dan sawi yang sudah dicelur, telur rebus.

Kredit:NabillaAisha

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:  

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

 

 

IKLAN