Masak kek dengan pengukus memang ternyata perbezaannya. Selain dari tahan lebih lama, kek kukus juga naiknya lebih padat dan lembab. Kek berasaskan coklat dan koko juga amat sedap bila dikukus.
Ni min kongsikan 5 resipi kek dan brownies berasaskan koko dan coklat ni yang disediakan oleh penulis buku Kek Mentega Dulu & Kini’ terbitan alaf 21, Norbaini Rahwi.
1. BROWNIES KUKUS KEJU
BAHAN-BAHAN:
Bahan A :
115 gm putih telur
10 gm gula kastor
1 sudu teh ovalet
Bahan B :
80gm tepung gandum | diayak
20gm serbuk koko | diayak
½ sudu teh serbuk penaik
50 gm coklat gelap compound/coklat masakan | di cairkan
70 ml minyak jagung/masak
½ sudu teh esen vanilla
4 keping keju cheddar
50 gm cip coklat
Sedikit parutan keju | untuk hiasan
CARA MEMASAK : 1. Sediakan periuk kukus 18 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang 3. Masukkan bahan B. Gaul hingga sebati 4. Kemudian masukkan coklat gelap dan gaul rata. 5. Akhir sekali masukkan bahan minyak jagung,keju cheddar dan coklat cip, kacau hingga rata. 6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 7. Panaskan periuk kukus dan kukuskan1 bahagian brownies selama 10 minit. Setelah masak keluarkan kek serta susunkan keju cheddar di atas permukaan brownies dan di taburkan cip coklat. Kemudian tuangkan baki 1 bahagian lagi di atas lapisan cheese, dikukus lagi selama 15 minit atau sehingga masak. 8. Setelah masak sejukkan brownies dan hiaskan dengan parutan keju. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 18 sm Waktu memasak: 30 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Brownies kukus rasanya lebih lembut dan enak dilapisi keju cheddar.
INFO CHEF :Segera keluarkan brownies dari loyang setelah 10 minit dikeluarkan dari kukusan supaya brownies tidak basah.
CARA MEMASAK : Kek : 1. Sediakan periuk kukus. Sediakan 2 loyang bersaiz 20 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega. 2. Pukul Bahan A hingga kembang 3. Masukkan Bahan B dan di selang selikan dengan coklat dan susu segar Gaul hingga sebati. 4. Akhir sekali masukkan minyak jagung, di kacau hingga rata. 5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 6. Panaskan periuk kukus dan kukuskan kek selama 15 minit atau sehingga masak. 7. Setelah masak sejukkan kek. Setelah sejuk setiap kek di potong kepada 2 keping. Topping : 2. Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental. 3. Sapukan krim di setiap potongan. Lakukan sehingga bahagian atas. 4. Akhir sekali sapukan semua bahagian kek dan antara kepingan kek dengan krim dan hias mengikut citarasa masing-masing.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 20 sm Waktu memasak: 20-25 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Kek coklat kukus dengan badam dan topping fresh cream dan Nutella, pasti menambat hati si kecil.
INFO CHEF:Kek kukus yang di buat dengan menggunakan minyak akan menghasilkan tekstur yang lebih lembut.
3. KEK KUKUS GULUNG TIRAMISU
BAHAN-BAHAN : Bahan A :
6 biji kuning telur
3 biji putih telur
75 gm gula kastor
1 sudu teh ovalete
Bahan B :
60 gm tepung gandum
20 gm tepung jagung
½ sudu teh serbuk penaik
Bahan C:
30 ml minyak jagung/masak
1 sudu teh coffee emulco
Bahan D :
30 ml minyak jagung/masak
1 sudu teh esen vanilla
Bahan ‘topping’:
200gm whipping cream/fresh cream
20gm gula aising
30gm Nutella
Bahan untuk lapisan:
9 keping keju cheddar
CARA MEMASAK : 1. Sediakan periuk kukus. Sediakan loyang pembakar empat segi 25 sm x 25 sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang 3. Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati 4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 5. Satu bahagian di campurkan dengan Bahan C kacau rata. 6. Satu lagi bahagian di campurkan dengan Bahan D kacau rata. 7. Panaskan periuk kukusn, tuang satu bahagian yang di campur dengan Bahan C di atas loyang dan kukuskan kek selama 10 minit. 8. Setelah masak keluarkan loyang susun cheddar cheese di atas permukaan lapisan kek. Tuang adunan yang di campur dengan Bahan D di atas adunan kek. Kukus kan selama 15 minit. 9. Setelah masak sejukkan kek.
Topping : 1. Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental, masukkan Nutella gaul rata. 2. Sapukan krim di atas permukaan lapisan dan gulungkan kek. 3. Siap untuk di hiding.
Saiz hidangan: 1 tin empat segi 25 sm x 25 sm Waktu memasak: 40 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Rasa kek kopi dan koko yang enak
INFO CHEF : Pastikan kek sejuk sebelum di gulung untuk mengelakkan ia pecah ketika menggulung.
4. KEK KUKUS GULUNG OPERA
Ads
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
200 gm putih telur
80 gm gula kastor
1 sudu teh ovalet
Bahan B:
65 gm tepung gandum | diayak
50 gm serbuk badam
¼ sudu kecil baking powder | diayak
Bahan C :
25 ml minyak jagung/masak
1 sudu teh esen vanilla
Bahan topping/sapuan:
200 gm whipping cream/fresh cream
20gm gula aising
40gm nutella
CARA MEMASAK : Kek : 1 Sediakan periuk kukus. Sediakan tin pembakar segi empat 25sm x 25 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2 Pukul bahan Ahingga kembang 3 Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan Bahan C. Gaul hingga sebati 4 Panaskan periuk kukus, tuang dan kukuskan kek selama 15 minit. 5 Setelah masak sejukkan kek. Topping : 1. Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental, masukkan Nutella gaul rata. 2. Sapukan krim di atas permukaan lapisan dan gulungkan kek. 3.S iap untuk di hidang.
Saiz hidangan: 1tin empat segi 25 sm x 25 sm Waktu memasak: 20 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Lebih rasa koko dan coklat nutella
INFO CHEF: Jangan kukus terlebih masa kerana ia akan menjadi terlalu padat.
5. KEK KUKUS KEJU COKLAT
Ads
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
3 biji telur
260 gm gula kastor
½ sudu teh ovalet
Bahan B:
180 gm tepung gandum | diayak
50 gm serbuk koko | diayak
1 sudu teh baking soda
Bahan C :
1 cawan susu segar
125 ml minyak jagung/masak 1 sudu teh esen Vanila
Bahan lapisan krim keju :
250 gm krim keju
20 gm gula aising
1 biji telur
CARA MEMASAK : 1. Sediakan periuk kukus. Sediakan tin pembakar bersaiz 18 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang 3. Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati 4. Kemudian masukkan minyak jagung ,akhir sekali masukkan esen vanilla dan kacau hingga rata. 5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 6. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan 1 bahagian kek selama 15 minit. 7. Setelah masak keluarkan kek dan tuang adunan keju dan kukus lagi selamat 10 8. Selepas 10 minit keluarkan loyang dan tuang baki sebahagian adunan. Kukuskan lagi selama 15 minit. 9. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di hiding.
Krim keju keju : 1. Pukul krim keju dan gula aising hingga lembut. 2. Kemudian masukkan telur dan pukul sekejap. 3. Sapukan di antara lapisan kek
Saiz hidangan: 1 tin pembakar empat segi 18 sm x 18 sm Waktu memasak: 20 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Kek coklat yang dilapiskan keju memang hebat rasanya
INFO CHEF : Pada pembuatan kek kukus, penggunaan ovalete seringkali diguna sebagai penstabil supaya kek kukus yang menggunakan teknik lapisan akan stabil bila dibiarkan lama di luar.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Ada kalanya kita rasa nak makan dengan lauk pauk ringkas sahaja seperti sayur yang dimasak bening. Ia ringkas, mudah disediakan serta enak dinikmati bersama lauk pauk yang lain. Nak cuba? Rasa tampilkan 7 resipi sayur bening yang boleh anda sajikan buat keluarga tercinta.
1. SAYUR PUCUK MANIS MASAK BENING BERSAMA LABU
BAHAN-BAHAN:
1 ikat pucuk manis
100gm labu | dipotong dadu
2 ulas bawang merah | dihiris
2 ulas bawang putih | dihiris
3 biji cili padi
1 liter air
Garam dan serbuk perasa secukupnya
CARA MEMASAK:
Masukkan air dan labu ke dalam periuk. Didihkan sehingga labu empuk.
Kemudian masukkan pucuk manis, hirisan bawang merah, bawang putih dan cili padi yang dihiris.
Perasakan dengan garam serta serbuk perasa. Biarkan mendidih seketika dan angkat.
Nikmati segera.
Info chef: Selain labu, boleh juga menggunakan keledek.
2. SAYUR BAYAM MERAH MASAK BENING BERSAMA UDANG KERING
BAHAN-BAHAN:
1 ikat bayam merah | dibersihkan
1 sudu makan udang kering
2 ulas bawang putih | dihiris
2 ulas bawang merah | dihiris
1 hiris halia
Garam secukup rasa
3 cawan air
CARA MEMASAK:
Didihkan air bersama hirisan bawang merah, bawang putih, udang kering dan halia.
Kemudian masukkan bayam merah yang telah dibersihkan.
Perasakan dengan garam secukup rasa. Angkat dan nikmati segera.
Info Chef: Elakkan memasak sayur dengan terlalu lama kerana khasiatnya akan hilang serta kurang enak.
3. MASAK AIR SAYUR PETOLA BERSAMA UDANG KERING & SUHUN
BAHAN-BAHAN:
1 biji petola | kupas dan hiris
4 ulas bawang merah | dihiris halus
2 ulas bawang putih | dihiris halus
2 sudu makan udang kering | direndam air
15gm suhun | direndam
1 biji cili merah | dihiris
500ml air
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Masukkan air ke dalam periuk, kemudian masukkan bawang merah, bawang putih dan sayur petola.Rebus sehingga petola agak lembut.
Kemudian masukkan udang kering dan suhun.
Perasakan dengan garam dan masak sebentar. Matikan api dan bolehlah diangkat.
Tabur hirisan cili dan sedia dinikmati.
Info chef: Selain udang kering, boleh juga menggunakan udang segar untuk rasa yang lebih enak.
4. SAYUR BENING CAMPUR
BAHAN-BAHAN:
300gm kubis | dihiris
1/2 batang lobak merah | dihiris
50gm udang kertas
3 sudu teh lada hitam
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
Air secukupnya
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Didihkan air bersama kubis, lobak merah, bawang merah serta bawang putih. Biar sehingga lembut.
Kemudian masukkan udang dan serbuk lada hitam. Kacau rata.
Perasakan dengan garam secukupnya.
Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Info chef: Hidangan ini bagus bagi merawat selsema serta memanaskan badan
5. TUMIS AIR PEDAS PUCUK PAKU BERSAMA UDANG
BAHAN-BAHAN:
1 ikat pucuk paku | dibersihkan
2 biji bawang merah | dihiris
1 ulas bawang putih
Segengam udang basah
1 biji cili merah | dihiris
Air secukupnya
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah serta bawang putih seketika.
Kemudian masukkan air. Biarkan mendidih.
Seterusnya masukkan pucuk paku, cili merah dan udang. Masak sehingga lembut.
Perasakan dengan garam secukup rasa. Angkat dan nikmati segera.
Info Chef: Elakkan dari mengambil daun serta batang pucuk paku yang telah tua.
6. CENDAWAN TIRAM MASAK BENING BERSAMA SERAI
BAHAN-BAHAN:
300gm cendawan tiram | disiat dan dibersihkan
2 batang serai | dititik
4 biji cili padi | dipecah sedikit
2 ulas bawang merah | dihiris
1 liter air
Garam dan serbuk pati ikan bilis secukupnya
CARA MEMASAK:
Didihkan air dan masukkan serai, bawang merah serta cili padi.
Kemudian masukkan cendawan. Kacau rata hingga cendawan lembut.
Perasakan dengan garam serta pati ikan bilis dengan secukupnya.
Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
Info Chef: Cendawan tidak perlu dimasak lama kerana ia akan lembik.
7. PUCUK BELINJAU MASAK AIR
BAHAN-BAHAN:
1 ikat daun belinjau
1 sudu makan ikan bilis
2 biji bawang merah | dimayang
1 ulas bawang putih | dimayang
Sedikit suhun
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Masukkan air ke dalam periuk dan didihkan bersama bawang merah, bawang putih serta ikan bilis.
Perasakan dengan garam secukup rasa dan biarkan mendidih sekali lagi.
Akhir sekali masukkan daun belinjau dan biarkan sehingga lembut.
Tutup apinya dan angkat.
TERIMA KASIH: MOHD FAIZ BIN RAMLI DARI GOMBAK, SELANGOR
Lontong Goreng selain sesuai untuk menu sarapan pagi, boleh juga dijadikan menu istimewa untuk rumah terbuka. Lontong Goreng adalah hidangan serba boleh kerana ia boleh dihidangkan mengikut cita rasa anda. Boleh tambah sayur-sayuran seperti tauge, sawi hijau, kubis dan sebagainya. Anda juga boleh memilih sama ada udang, daging cincang atau ayam dalam masakan anda. Boleh juga disesuaikan dengan sos dan sambal untuk perasakan Lontong Goreng dengan cara yang anda suka. Jom kita cuba resipi Lontong Goreng yang dikongsikan oleh Nurul Ateekah
RESEPI LONTONG GORENG@NASI IMPIT GORENG
BAHAN-BAHAN:
Lontong 900 gram (dipotong dadu besar) Udang sederhana (200- 300gram) Isi dada ayam (direbus & dicarik ) 2 sudu besar sos cili – beli online 2 sudu besar sos tomato – beli online 2 sudu besar sos ikan – beli online 3-4 sudu besar kicap manis – beli online Kucai (agak-agak) Kubis dihiris tipis (jika mahu) 4 biji telur 1-2 sudu besar gula – beli online Garam (jika perlu Serbuk perasa ( jika perlu ) Daun sup (bahan hiasan ) Cili merah (bahan hiasan) Daun bawang (bahan hiasan)
BAHAN YANG PERLU DIKISAR:
10-15 batang cili kering ½-1 biji bawang besar 5 ulas bawang putih 2-3 sudu besar udang kering
CARA MASAK:
1. Panaskan minyak secukupnya. Masukkan bahan yang telah dikisar tadi dan masak sehingga pecah minyak.
2. Masukkan udang dan masakkan ia seketika.
3. Kemudian, masukkan sos cili, sos tomato, sos ikan, kicap, gula, garam dan serbuk perasa (jika perlu) dan gaulkan.
4. Masukkan lontong, kucai, kubis, isi ayam dan telur. Gaulkan kesemuanya sehingga sebati.
5. Kemudian taburkan cili merah, daun bawang dan daun sup.
Kalau pergi ke kafe hidangan pastri pasti menjadi kesukaan. Pai yang diletakkan sama ada ayam mahupun daging menjadikan minum petang anda lengkap.Jomlah buat sendiri pai kesukaan anda.
𝐶𝐻𝐼𝐶𝐾𝐸𝑁𝑀𝑈𝑆𝐻𝑅𝑂𝑂𝑀𝑃𝐼𝐸
Bahan-bahan:
Puff Pastry Kawan
Sedikit isi ayam ( potong kecil)
2 batang sosej – kalau suka
Sedikit mixed vege
1 biji bawang Holland dipotong dadu
2 ulas bawang putih dicincang
1 sudu teh lada sulah
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh oregano
1 tin kecil soup mushroom kimball
1 kiub pati ayam
1/2 cawan susu segar
1sudu besar butter untuk menumis
Sedikit garam
Cara memasak:
1.Panaskan butter, tumiskan bawang hingga layu.
2.Masukkan ayam.
3.Tumis hingga ayam dah masak, masukkan mix vege.
4.Masukkn kimball soup dan gaul sebati
5.Masukkan susu dan kiub pati ayam
6.Masukkn oregano, lada hitam dan lada sulah
7.Letak garam jangan banyak sangat sebab soup kimball tu pun dah masin.
8.Masak hingga agak kering boleh tutup api.
9.Sementara itu sediakan bekas untuk pai.
10.Sapukan sedikit butter dan letakkan puff pastri tadi.
11.Letakkan inti dan tutup pai.
12.Potong puff panjang-panjang dan tutup pai stail anyaman
13.Kalau nak tutup macam biasa pun boleh tapi guna garfu untuk tekan tepi pai
14.Sapukan kuning telur atas pai.
15.Kalau suka boleh tabur parsley flakes.
16.Panaskan oven suhu 180-190 dan bakar selama 25-30 minit .
Dah siap, sedap makan panas-panas masa keluar oven.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...