Untitled design (33)

Nak tahu apa herba dan makanan yang boleh membantu menurunkan tekanan darah , bolehlah semak senarai di bawah ini.

1. BAWANG PUTIH

Lima Herba & Makanan Turunkan Tekanan Darah Tinggi, Mudah Aje DiCari
.

Dalam sebuah kajian di Amerika, seorang penyelidik membuktikan bahawa bawang putih yang diuji dalam sebuah meta-analisis rawatan darah tinggi menunjukkan pengurangan signifikan pada tekanan darah sistolik dan diastolik. Bawang putih juga berkhasiat melancarkan peredaran darah kerana kemampuannya dalam mencairkan sel-sel darah yang pekat.

2. MINYAK IKAN

Lima Herba & Makanan Turunkan Tekanan Darah Tinggi, Mudah Aje DiCari
.

IKLAN

Minyak ikan boleh menurunkan tekanan darah kerana suplemen ini mengandungi DHA (docohexaenoic acid) dan EPA (eicosapentaenoic acid). DHA inilah zat terpenting yang mampu menurunkan tekanan darah.

3. BUAH APRIKOT

Lima Herba & Makanan Turunkan Tekanan Darah Tinggi, Mudah Aje DiCari
.

Aprikot mengandungi 1,400 mg potasium dan 15 mg sodium. Buah ini juga kaya akan zat besi yang baik untuk kesihatan. Yang paling menarik, aprikot mengandungi sedikit garam kerana kandungan sodiumnya yang rendah sehingga buah ini disyorkan untuk menjadi herba darah tinggi. Tetapi perlu diingat makanrikot tanpa diiringi pengambilan air yang seimbang boleh menyebabkan dehidrasi.

IKLAN

4. GANDUM DAN SERAT

Lima Herba & Makanan Turunkan Tekanan Darah Tinggi, Mudah Aje DiCari
.

Pengambilan gandum sebagai makanan harian tidak hanya dianjurkan untuk pesakit darah tinggi tetapi juga diet untuk sesiapa pun. Sifat gandum yang lebih kaya serat berbanding nasi putih juga bagus untuk menjaga kenormalan kadar gula darah dan kolesterol, terutama gandum yang diproses beserta seratnya (whole grain) .

Serat juga boleh diambil dari pengambilan buah-buahan segar. Perpaduan menu yang sihat dari gandum dan serat ini misalnya, bijirin dan sos epal.

IKLAN

5. LAVENDER

Lima Herba & Makanan Turunkan Tekanan Darah Tinggi, Mudah Aje DiCari
.

Penyelidikan menunjukkan bahawa mengurut dan menggosok tubuh dengan minyak bunga lavender boleh mengurangkan tekanan darah sehingga 50 peratus. Menakjubkan, bukan? Penyelidikan ini dilakukan oleh Universiti Creighton. Lavender berfungsi melebarkan dan merehatkan pembuluh darah sehingga aliran darah menjadi lancar dan tekanan darah dapat diturunkan.

Agar mendapatkan hasil yang maksimum, anda boleh aplikasikan minyak lavender sebagai pelembab tubuh atau dicampur dengan air ketika mandi. Tentu tekanan darah anda akan turun 50 peratus jika rawatan ini rutin dilakukan. Bunga Lavender juga boleh digunakan dalam bentuk teh dan bermanfaat untuk menyembuhkan insomnia dan sakit perut.

Apabila anda mendengar herba darah tinggi, mungkin terbayangkan jamu atau ubat yang pahit. Hakikatnya buah-buahan, sayur-sayuran, serat dan makanan lazat lain boleh membantu menurunkan darah tinggi.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI