sum

Siapa suka bubur Sumsum yang diperbuat dari tepung beras dicampur dengan santan dan dimakan dengan air gula Melaka. Memang sedap sunggup dessert orang dulu-dulu ni. Walaupun sekarang ni jarang-jarang masak tapi masih ramai yang mengemarinya. Apa kata di hari memperingati kemerdekaan negara yang ke 62 ini dengan menjamu ahli keluarga dengan menyediakan Bubur Sumsum yang sungguh osem ni.

Walaupun tengok pada bahan dan menunya nampak mudah masak Bubur Sumsum tetapi kalau tak kena pada caranya, ia akan berketul-ketul dan tidak akan dapat tekstur yang lembut sekata tu.. Untuk hasil Bubur Sumsum yang terbaik boleh ikut tip berikut


4 Cara Buat  Bubur Sumsum Yang Super Lembut & Sedap.
Gunakan Bahan Segar

Bahan utama yang digunakan adalah tepung beras, santan, daun pandan dan garam. Sebaiknya guna tepung beras yang tidak berbau dan putih berkilat. Santan pula gunakan santan segar supaya adunan bubur lebih sedap, lembut dan berkilat. Jika tidak ada santan segar boleh juga guna santan kotak .Untuk memastikan kekentalannya lembut cantik, gunakan perbandingan air 1:8-10 untuk tepung dan santan. Ini bermakna bila guna 100gm tepung beras, maka guna 800l santan. Daun pandan untuk aroma, jika tiada boleh guna esen vanilla.

IKLAN

4 Cara Buat  Bubur Sumsum Yang Super Lembut & Sedap.

Larutkan Santan Dengan Tepung Beras Sebelum Dimasak
Bancuh tepung beras dengan separuh daripada santan hingga bercampur dengan sekata dan tidak berketul sebelum dididihkan di atas dapur mengunakan api sederhana dan perlahan.

IKLAN

Sentiasa Kacau Hingga Aduan Yang Dimasak Meletup-Letup
Dalam periuk masukkan lebihan separuh dari santan tadi bersama daun pandan serta sedikit garam. Hidupkan api dapur dan masukkan adunan tepung beras yang telah dilarutkan tdi. Sentiasa kacau hingga tekstur adunan menjadi pekat dan meletup-letup sebelum tutup api.


4 Cara Buat  Bubur Sumsum Yang Super Lembut & Sedap.

IKLAN

 

Tambahkan Penambah Aroma Untuk Ganti Air Gula

Campurkan gula melaka dengan air dan sedikit garam di dalam periuk, kemudian didihkan di atas dapur. Masak hingga gula larut. Untuk aroma lebih wangi, masukkan dapun pandan atau kulit kayu manis, terpulang pada cita rasa.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI