Tengok cupcake yang cantik dengan hiasan buttercream berwarna warni, terus rasa tak sabar nak cuba. Namun jika anda ingin cuba membuatnya sendiri, jangan risau ini ada beberapa tip membuat buttercream bukan hanya sedap, cantik bila dipaip atas kek atau cupcake dan tidak lembik bila kena panas.

3 Cara Buat Buttercream Yang Mudah & Sedap, Korang Boleh Cuba Ni.

Pilih MentegaYang Betul:

Apa perlu anda tahu bahawa sebahagia buttercream adalah dari mentega. Oleh itu, pemilihan mentega sangat penting. Mentega yang berkualiti akan menghasilkan buttercream yang berkualiti.  Namun anda boleh saja menggantikannya dengan shorterning atau margerin, namun sudah tentu rasanya tidak sama. Terpulang pada anda.  Apa yang penting pastikan  mentega atau pengantinya berada pada suhu bilik semasa dicampurkan dengan bahan-bahan lain. Mentega yang masih sejuk akan menyebabkan ia sukar disebatikan dengan bahan-bahan lain semasa diadun. Teksturnya juga mungkin jadi lebih kasar.

Pilih Pemanis Yang Sesuai:

IKLAN

Kebanyakan buttercream menggunakan gula halus kerana ia mudah larut. Tapi ia akan lebih cepat kalau menggunakan sirup gula yang pekat. Tuangkannya sedikit demi sedikit sehingga mendapat rasa manis. Anda tidak perlu terikat dengan resipi, selain sirup dan gula anda juga boleh gantikan dengan susu pekat manis juga.

 3 Cara Buat Buttercream Yang Mudah & Sedap, Korang Boleh Cuba Ni.

IKLAN

Putar Dengan Kelajuan Bertahap:

Berbeza dengan whipping cream, buttercream yang baik mempunyai tekstur padat. Oleh itu, jika anda menggunakan mixer untuk mengadun bahan, sebaiknya mulakan dengan menggnakan putaran dnegan perlahan. Setelah campuran mentega dengan gula sebati, baru tingkatkan kelajuan sederhana, hingga tinggi.Terus putar hingga  tekstur buttercream padat . Jika tekstur masih cair walau telah diputar lama dengan kelajuan tinggi, ia mungkin disebabkan terlebih cecair dalam adunan, seperti anda  terlebih susu, sirup atau vanilla tanpa sengaja. Hal ini akan menyebabkan buttercream susah dibentuk, masalah ini boleh diatasi dengan memasukan ke dalam peti sejuk agar ia pejal sedikit, kemudian keluar dan putar lagi.

IKLAN

3 Cara Buat Buttercream Yang Mudah & Sedap, Korang Boleh Cuba Ni.

Ternyata membuat buttercream tidaklah susah sangat seperti yang difikirkan. Jadi anda boleh mencuba, Yang penting bila buat sendiri anda boleh sesuaikan kemanisannya ikut cita rasa keluarga dan buttercream juga boleh dipelbagai kegunaannya. Ikut cita rasa.

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI