
Korang suka tak makan lempeng yang ada inti, lepas tu disiram dengan coklat? Susah nak describe tapi rasa dia memang super power.
Jom try makan lempeng coklat leleh ni. Warung Acik Gobu ni ada di Kampung Seberang Batu Hampar, Rembau, Negeri Sembilan.
Warung ni tepi jalan je. Tempat parking pun banyak.
Jom tengok variasi lempeng yang disediakan.
Penkek aiskrim coklat
Lempeng strawberi dan coklat.
Sedap sungguh roti ni.
Menu lempeng inti jagung bersiram coklat ni paling best. Aduhai. tak tahan tengok gambar ni kan?
Warung buka setiap Selasa hingga Ahad, dari jam 2 petang sampailah 7.30 malam. Singgah tau!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Niat Bersedekah, Lelaki Ini Jemput Orang Ramai Ke Kebun Rasai Pengalaman Kutip Buah Berangan

Buah Berangan kalau makan masa suam-suam, memang sedap. Biasanya kalau di pasaraya atau pasar tani, ia dijual dalam bentuk yang sudah masak. Kalau lalu di RnR Genting Sempah, memang ralitlah melihat penjual Buah Berangan ni duk melambai-lambai.
Jarang sekali jumpa Buah Berangan yang dijual mentah apatah lagi melihat pokok asalnya. Menyedari keunikan tanaman ini, seorang pemuda melalui posting di laman sosial telah menjemput sahabat-sahabat alam maya untuk datang ke kebunnya bagi mengenali dan merasai sendiri pengalaman mengutip buah berangan.
Menurut Hafiyullah Afiq selaku pemilik kebun, pokok-pokok Berangan ini pada mulanya hanya ada beberapa pokok sahaja namun lama kelamaan ia makin membiak. Kini, beliau memilik 10 batang pokok yang sedang berbuah lebat.
Posting beliau di laman sosial mengenai pokok Buah Berangan yang berbuah lebat ini menarik perhatian ramai sehinggakan ada yang sangup turun dari Kuala Lumpur ke Kedah semata-mata mahu merasai sendiri keseronokan mengutip hasil hutan ini. Oleh yang demikian, sempena cuti umum hujung minggu nanti, beliau sekali lagi menjemput orang ramai untuk datang ke kebun.
Salam hormat. Tumpang lalu…Sekali lagi bersiaran atas permintaan rakan-rakan yang nak datang ke kebun Berangan saya di lokasi Lata Celak Kg Iboi Kupang, Baling Kedah Darul Aman. Saya ingin mempersilakan terutama tuan admin en Izham Alias dan akak-akak, makcik-makcik, mak-mak, toknek-toknek yang nak mai ke kebun saya yang tak seberapa ni. Berhajat nak tengok pokok Berangan sambil mengutip buahnya sekali, saya open. Buka pintu pagaq ni seluas-luasnya kepada group Rakan Kebun Bandar JTS FB pada hari yang mulia.
Nampak menarik kan? Tengoklah buahnya. Bergugus-gugus. Bagi anda yang nak tengok rupa pokok Buah Berangan dan rasai sendiri pengalaman mengutip buah ni, bolehlah hubungi pemiliknya dan berkunjung ke Lata Celak Kg, Iboi Kupang, Baling Kedah.
Kredit foto: Hafiyullah Afiq
Bos Sendiri Turun Padang, Pemilik Karipap Rempah Giling Buktikan Jual RM2.50 Sebiji Tetap Diserbu Pembeli

Isi Kandungan
ToggleBagi peminat karipap di Jitra, Kedah, pasti ada ternampak kiosk atau gerai di tepi jalan menjual Karipap Rempah Giling, Cufizah. Menariknya, kiosk ini operasinya dijalankan sendiri oleh pengasas atau bos syarikat tersebut, Fadhly Hadir selama 10 hari pertama pembukaan kiosk.
Apabila difikir-fikirkan, takkanlah seorang bos sanggup berpanas menggoreng dan menjual karipap sedangkan ramai lagi staff yang boleh melakukannya. Nyata jejaka ini ada jawapannya yang tersendiri.
“Apabila saya buat keputusan untuk masuk ke bahagian jualan kiosk karipap itu sendiri, saya ingin buktikan bahawa berniaga di tepi jalan ini bukanlah perniagaan level bawahan. Sebenarnya, perniagaan walau di mana-mana saja, mesti ada peluang. Misalnya, berniaga di tepai jalan ini marketnya sangat besar. Sesiapa sahaja boleh melakukannya. Itu yang saya ingin buktikan,” ujarnya.
HARGA RM2.50 SEBIJI TAPI TETAP LARIS
Menurut Fadhly, percaturannya untuk menjual sebiji karipap pada harga RM2.50 tidak pernah silap. Dia memahami market dengan sangat jelas. Disebabkan itu, dia tidak sesekali gentar dengan harga yang diletakkan.
“Saya dah kaji hal ini. Peminat karipap ada masalah besar iaitu apabila mereka beli karipap, mereka tak dapat karipap yang menjamin kepuasan lidah dan selera mereka. Peminat karipap mahukan karipap yang sedap, bukan karipap yang murah. Kalau harga murah tapi karipap tak kena dengan cita rasa, mesti mereka kecewa. Misalnya karipap angin. Kami menang dari segi resipi rempah giling turun temurun daripada tok kami, inti padat dan setiap karipap mesti ada ayam atau daging yang berketul-ketul,” ujarnya lagi.

Fadhly menyasarkan 5,000 biji karipap dijual setiap hari dengan pembukaan lebih banyak kiosk dan strategi pemasaran yang betul.
“Saya target kepada pelanggan baru namun tetap fokus kepada pelanggan yang repeat order. Bagi saya, kedua-duanya penting. Saya turut tekankan kepada mereka yang berada di hadapan iaitu orang yang meniaga di kiosk supaya amalkan hubungan baik dengan pelanggan. Servis pelanggan betul-betul supaya mereka rasa seronok membeli dengan kita, ramah mesra dan senyum,” katanya lagi yang telah membuktikan karipada berharga RM2.50 sebiji tetap ada pembelinya.
KARIPAP PERCUMA KEPADA IBU HAMIL

Bagi wanita hamil, anda boleh menerima Karipap Rempah Giling secara percuma. Menurut Fadhly, ini adalah niat ibunya yang mahu menggembirakan hati wanita hamil.
“Pelbagai kisah menarik kami terima daripada golongan wanita hamil dan suami wanita hamil tersebut. Ada yang mengidam karipap tapi tak nak karipap lain selain karipap kami. Ada suami yang meronda merata-rata cari karipap yang sedap. Ada yang sampai bermasam muka kerana tak jumpa karipap yang diinginkan,” ceritanya yang menjemput wanita hamil untuk datang ke kiosk bagi mendapatkan karipap secara percuma.
Menurut Fadhly lagi, Karipap Rempah Giling Cufizah turut ada yang berbentuk sejuk beku (frozen). Boleh dapatkan daripada ejen Karipap Rempah Giling seluruh tanah air untuk dibeli dan disimpan di rumah. Boleh goreng apabila teringin nak makan!
INFO KIOSK KARIPAP REMPAH GILING CUFIZAH
1) Taman Suria, Jitra, Kedah.
2) Bandar Darulaman, Jitra, Kedah.
3) Kepala Batas, Jitra, Kedah.
Facebook: Karipap Rempah Giling
Restoran Bisik-Bisik Hidang Mi Bandung Udang Galah Resipi Asli Johor di Shah Alam

Bagi orang Johor yang rindu akan menu masakan asli Johor, bolehlah singgah ke Restoran Bisik-Bisik. Restoran ini terletak di Seksyen 7, Shah Alam. RASA telah mencuba menu yang sangat popular di sini. Memang terbaik. Paling korang kena try adalah Kacang Phol dan juga mi bandung udang galak. Kalau korang nak tahu, udang galah ada 3 jenis iaitu A, B dan C. Kategori ini adalah berdasarkan kepada saiz udang galah tu. Kalau yang besarm tentulah saiz A.
Kuah kacang phol ni sedap sangat. Rasanya lemak manis dan perasakan sikit dengan asam limau tu. Perghhhh. Terbaik.
Ini mi rebus gear box. Sesambil makan mi tu, korang try la sedut sum sum dalam gear box tu. Memang layan betul.
Inilah mi bandung udang galah. Yang ini saiz C. Dapat tak korang bayangkan saiz A macam mana dia punya besar?
Kalau korang memang betul-betul lapar, order la nasi ambeng. Kenyang tersandar jadinya tau.
OK. Ini air katira. Serius sedap. Lemak manis rasanya. Siap ada barli kat atas.
Waktu operasi: 12 tengah hari hingga 11 malam tiap hari.
Alamat: Medan Selera Anjung 7, No 9 & 10, Jalan Zirkon B7, Seksyen 7, Shah Alam.