Resipi kuetiau goreng basah seafood ini sesuai untuk hidangan sarapan atau pun makan malam kerana cukup mudah. Sebelum pergi kerja atau pulang dari kerja pun tiada masalah untuk menyediakannya jika bahan sudah tersedia. Paling penting hidangan ini cukup khasiatnya, lengkap dengan sayuran sekali.
Resipi Kuetiau Basah Seafood Sedap
Bahan-bahan
½ kg kuetiaw
3 ulas bawang putih -diketuk
2 sudu besar cili kisar
3 biji telur
Segenggam taugeh
Kucai
Udang
Sotong
1 biji tomato – dibelah
1 batang cili merah -dihiris
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar aos tomato
Sos cili 2 sudu besar
4 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos ikan
Garam
Gula
1 sk serbuk perasa
Sedikit air
1. Panaskan minyak masak, gorengkan telur serta hancurkan telur dalam kuali. Angkatdan ketepikan.
Ads
2. Tumiskan bawang putih sehingga naik bau kemudian masukkan cili kisar. Tumis sehingga pecah minyak.
3. Masukkan udang, sotong dan masak seketika. Apabila sotong, udang masak masukkan kicap, dan semua jenis sos. Perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa. Masukkan sedikit air jika perlu.
Ads
Ads
4. Masukkan tauge, kucai, kuetiau, tomato, cili merah dan telur yang telah digoreng tadi. Gaul rata.
Terasa nak makan pastahari ini. Selain spageti, fettucine pun best gak dimasak sajian Carbonara Mushroom.
Cerita Cikgu Afy @ Afy AL Habibi dalam FB nya, “Sebelum kenal fettucine rasa tak tertelan dalam tekak sebab saiznya lebar dari spageti, Fuhh bila rasa sekali rupanya ketagih pula nak makan.”
.
Resipi ringkas perkongsian dari Cikgu Afy ni tak muak dan ringkas cara memasaknya.
FETTUCINE CARBONARA MUSHROOM
.
BAHAN -BAHAN :
Udang secukupnya
Sosej secukupnya
1 sudu besar sos blackpepper – beli online DI SINI
CARA MEMASAK : 1. Tuangkan minyak zaitun, dan tumiskan bawang putih yang diracik hingga naik bau. 2. Kemudian masukkan sos prego keju & herba pilihan , gunakan tin yang sama untuk masukkan air kosong.
.
3. Selepas kuah mula memekat, masukkan fettuccine yang sudah direbus. Potong kecil cendawan dalam tin atau cendawan shitake. Masukkan sekali. 5. Kemudian masukkan lada hitam kisar beserta garam bukit. 6. Juga herba campur. Boleh beli dekat kedai bakeri. 7. Masak lagi sehingga kuah memekat dan bersalut pada fettuccine sebelum ditutup apinya.
8. Semasa menghidang, letakkan sekali udang dan sosej yang telah digrill tadi.
Terasa nak makan Mi Bandung tapi nak resipi paling mudah dan sedap? Resipi perkongsian saudari Mariana Zainal ini tentunya yang anda patut cuba. Bahan-bahan digunakan sangat mudah dan hasilnya memang membuka selera. Pendek kata tak rugilah kalau cuba.
RESIPI MI BANDUNG MUDAH & SEDAP
BAHAN-BAHAN:
Mi kuning secukupnya | basuh dan celur seketika
Sedikit isi ayam | dihiris
Udang segar | jumlah terpulang pada citarasa
2-3 keping tauhu | dipotong dan digoreng seketika
1-2 batang lobak merah | dipotong
Putik jagung
Sedikit sawi
1 biji tomato | belah 4
4 biji telur
1 cawan sos cili
2 sudu makan sos tiram
1 1/2 sudu makan tepung jagung | (bancuh dengan 1 cawan air
3 sudu makan gula pasir
1 sudu makan garam
Bahan perasa secukupnya | jika perlu
2 liter air | jika kuah pekat, boleh lebihkan. Jika kuah cair, boleh tambah air bancuhan tepung jagung
3 senduk minyak untuk menumis
BAHAN SAMPINGAN:
Daun sup
Bawang goreng
Cili padi
BAHAN KISAR:
15 tangkai cili kering
1 1/2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
5 sudu makan udang geragau kering | boleh ganti dengan 3 sudu makan udang kering
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar, gula, garam dan bahan perasa hingga garing dan betul-betul pecah minyak.
2. Kemudian masukkan sos cili dan sos tiram. Kacau seketika.
3. Masukkan ayam. Biar hingga empuk barulah dimasukkan air. Biar hingga mendidih.
4. Seterusnya masukkan lobak merah dan tomato.
5. Bila kuah dah mendidih kuat, pecahkan telur. Jangan kacau kerana nak biarkan telur masak sebiji-sebiji.
6. Bila telur sudah masak, masukkan sawi, udang dan tauhu.
7. Untuk pekatkan kuah, masukkan air bancuhan tepung jagung secukupnya. Biar mendidih seketika dan sesuaikan rasa.
Sedapnya Soto. Makan pula dengan Sambal Kicap, fuh…Memang terangkat! Resipi yang dikongsi Afy AL Habibi ini, antara yang mudah dan sedap. Memang rugilah kalau tak cuba. Resipi soto ini memang boleh makan berulang kali tau kalau dah siap di dapur tu.
SOTO & SAMBAL KICAP LETOPS
BAHAN-BAHAN:
Minyak untuk menumis 3 sekawan 1 batang serai | diketuk – beli online di sini ½ biji bawang besar holland – beli online di sini 3 sudu rempah sup Baba’s Air secukupnya Beberapa ketul ayam (seeloknya campurkan bahagian ayam yang bertulang & isi dada) 1 kiub ayam Knorr Garam secukup rasa Bebola daging (optional)
1. Panaskan sedikit minyak. Masukkan 3 sekawan, serai yang diketuk dan bawang besar kuning. Kacau rata. 2. Diikuti bahan kisar. Kacau lagi. 3. Kemudian, masukkan 3 sudu rempah sup Baba’s. Tumis sehingga garing.
4. Masukkan secawan air terlebih dahulu. Kacau bahan tumis dan air menjadi sebati. 5. Kemudian, masukkan beberapa ketul ayam. Seeloknya campurkan bahagian ayam yang bertulang dan isi dada. Biarkan seketika.
6. Barulah masukkan air sebanyak 1 jag besar. Selepas kuah sup mula mendidih, masukkan 1 kiub ayam Knorr dan garam secukup rasa. Guna api perlahan sahaja.
7. Nak masukkan bebola daging pun boleh. Tutup api selepas kuah mendidih beberapa kali. Siap untuk kuah soto yang super sedap!
8. Keluarkan ayam. Tinggalkan bahagian ayam yang bertulang sahaja. (saya suka tapis kuah suah sup. Tak suka ada hirisan bawang semua).
9. Ayam yang dikeluarkan tadi, bolehlah digoreng seketika. Carikkan.
BAHAN SAMBAL KICAP LETOPS
2 genggam cili padi hijau dan merah 3 ulas bawang putih ½ genggam cili padi Kicap lemak (saya guna jenama Jalen) 1 biji limau kasturi
CARA MENYEDIAKAN:
1. Rahsia nak sambal sedap, goreng seketika bahan di atas. Tapi kena hati-hati. Meletup-letup cilinya. Jadi, masa goreng tu kena tutup kualinya. 2. Lepas goreng, cikgu tambah lagi 1/2 genggam cili padi. Masukkan kicap lemak Jalen + sedikit lemak Jalen pekat takat paras cili. Perahkan sebiji asam limau kasturi tanpa biji.
3. Kemudian cikgu tambah secubit gula dan sedikit perasa. Kisar hingga lumat.
4. Dah siap. Masa lepas kisar, memang sambal ni berbuih ye. Dah biar lama sikit, hilanglah buih kat sambal tu.
5. Biasa soto memang sinonim makan dengan nasi impit kan? Sesiapa yang suka, rebuslah paket nasi impit seperti biasa. Lepas nasi impit masak, sejukkan. Baru potong 4.
6. Saya suka sangat makan dengan bihun. Sedap sangat!
7. Kemudian, taburkan dengan bahan hiasan lain; isi ayam yang sudah dicarik, daun sup, tauge, kacang tanah goreng, bawang goreng, bebola daging dan asam limau kasturi.
8. Haa jangan lupa begedil sekali. Suhun goreng pun jangan lupa tau. Yang paling penting, lengkapkan dengan sambal kicap letopsss!
Belajar cara membuat Matcha Latte Homemade ala kafe yang super sedap, mudah dan jimat. Resipi lengkap dengan langkah ringkas untuk hasil pekat, creamy dan memuaskan!