
Cornflakes Madu Karamel ni antara judapan paling mudah nak buat. Boleh dikatakan, setiap rumah pasti ada biskut ni. Jika anda tiada ketuhar, sesuai sangat cuba resipi ni. Masak guna kuali je! Modal pun tak banyak. Bestkan? Jom cuba!
CORNFLAKES MADU KARAMEL
BAHAN-BAHAN:
- 1/2 kg cornflakes
- 250gm gula
- 250gm marjerin
- 3 sudu makan susu pekat manis
- Buah hiasan secukupnya – tak letak pun tak apa
CARA MEMASAK:
- Satukan gula, marjerin dan susu. Panaskan sehingga berbuih. Guna api perlahan sahaja bagi elak hangit.
- Kemudian masukkan cornflakes dan kacau rata.
- Tambahkan buah kering dan gaul sekali lagi supaya semua bahan sekata. Padamkan api.
- Jemur seketikan kepingan cormflakes tadi sampai kering.
- Siap dan boleh disimpan dalam bekas kedap udara. Boleh juga dimasukkan dalam cawan kertas dan disimpan dalam balang biskut.
Kredit resipi & foto: Zarina Md Saad Nana
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kek Gula Hangus Tak Perlu Perap Adunan

Buat yang menyukai makanan manis, pasti tidak menolak andai dihidang kek sarang semut atau kek gula hangus . Bentuknya yang unik dan tekstur yang kenyal menjadikan ia tidak jemu dimakan. Sekali cuba pasti nak lagi. Bukan hanya boleh dihidang buat keluarga malah boleh dibawa untuk juadah pemanis mulut bagi acara potluck dan sebagainya. RASA kongsikan resipi buat yang ingin mencubanya.
BAHAN GULA HANGUS:
- 2 cawan gula pasir
- 2 cawan air panas
- 1/2 cawan mentega
BAHAN KEK:
- 2 cawan tepung gandum | ayak
- 1 1/2 sudu teh soda bikarbonat | ayak bersama tepung
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 5 biji telur
- 1 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK:
1. Hanguskan gula guna api sederhana perlahan. Setelah gula kelihatan perang, masukkan air panas. Apabila gula dah larut, padamkan api dan masukkan mentega. Biarkan sejuk.
2. Kisar telur selama 10 minit.
3. Dalam bekas berlainan, satukan tepung dan soda bikarbonat. Masukkan telur yang telah dikisar, esen vanila dan susu pekat manis. Kacau sebati.
4. Kemudian masukkan air gula hangus yang telah benar-benar sejuk. Kacau sebati.
5. Griskan loyang dan lapik ‘baking paper’. Tuang adunan.
6. Panaskan ketuhar pada suhu 180C menggunakan api bawah sahaja. Bakar kek selama 1 jam. Kemudian bakar lagi selama 10 minit menggunakan api atas sahaja.
7. Kek ini juga boleh dikukus selama 1 jam atau sehingga masak.
Kredit gambar & resipi: Masturah Anuar via MAHN
Ada yang nak menukar BLENDER baru tak? klik sini untuk tatapan semua .
Red Velvet Oreo Cheesecake Menggoda Selera, Resipi Sedap Nih
Jom Ajak Anak Buat Biskut Cornflakes Almond Crunchy .

Biskut Cornflakes memang kesukaan ramai. Lebih lebih lagi budak-budak. Tambah pulak dengan badam , makin bertambah rangup lah. Meh ke dapur buat cornflakes almond crunchy cookies.
Masa panjang di rumah ini, ambil kesempatan mengeratkan kemesraan keluarga. Buat aktiviti bersama keluarga. Idea buat biskut cornflaes almond crunchy bersama anak-anak ni pasti menjadi aktiviti yang menggembirakan. Ajak anak-anak buat adunan dan sama sama gentel atau terap biskut tu.
CORNFLAKES ALMOND CRUNCHY COOKIES
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A
1cwn butter/200g butter ke majerin ke buleh
1cwn gula perang/100g
1/2 cwn minyak masak
1 biji kuning telur
1sdk esen vanila
sedikit garam halus
1 cawan cornflakes di kisar
1 cawan almond d bakar sekejap
BAHAN B
4cwn tepung gandum(400g)
1/2 cawan tepung susu(50g)
1sdk empleks atau tepung beras
1sdk baking powder
1sdk soda berkarbonat
ayak kan👆
CARA MEMASAK :
1. Whisk aje bahan A, guna senduk pun boleh. Dah sebati masuk esen vanila dan kuning telur, minyak serta garam sikit dan kacaukan.
2. Masukkan cornflakes kisar tadi dalam adunan majerin bahan A kacau kan
3. Kemudian masukkan sedikit demi sedikitcampuran tepung sambil kacau rata gaul sebati guna senduk td.
4. Adunan lembut sedikit jangan risau jadi je. akhir sekali masukkan almond slice td gaul rata..masuk kan peti ais 20 mnt..boleh sudu kan dan golek atas cornflakes yg korg ramas2 tuk sebagai hiasan la
5. Adunan agak lembik sket so jarakkan sedikit semasa susun adunan sbb die akan mengembang sket masa dibakar. Bakar dengan suhu 170c 20minit.
Sumber :
FB : ZuLaily Hanim Lilly
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
Biscotti & Pastri Puff Mudah Dari Chef Mohd Shafeeq

Hotel Crystal Crown PJ memang kaya dengan idea bakeri dan pastrinya. Chef Pastri, Chef Mohd Shafeeq Shahrom Nuwi berkongsi resipi pistachio biscotti dan karipap pastri ayam yang sungguh enak.
.
Biscotti dibakar dua kali untuk rasa rangup dan ringan berongga. Manakala karipap ayam penuh berperisa dengan kulit pastri puff memang terbaiklah. Berbaloi untuk dicuba, boleh dijadikan sajian petang yang menambat selera.
PISTACHIO BISCOTTI
BAHAN-BAHAN :
- 3 biji telur
- 200gm tepung gandum
- 140gm gula
- 3gm tepung penaik
- 150gm kacang pistachio | panggang
CARA MEMASAK:
1. Masukkan tepung dan gula dan pukul sehingga rata.
2. Masukkan tepung dan pistachio, kacau hingga sebati. Masukkan ke dalam acuan.
3. Panaskan oven dalam suhu 160 darjah celcius dan bakar selama 30 minit
4. Biarkan sejuk seketika dan kemudian masukkan dalam peti sejuk selama 3 jam atau lebih.
5. Kemudian keluarkan, dan potong adunan nipis nipis
6. Panaskan oven dan bakar sekali lagi selama 15 minit pada suhu 150 darjah celcius, sehingga menjadi rangup.
7. Sejukkan seketika dan sedia untuk dihidangkan
Saiz hidangan : 10 orang
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Bakar selama dua kali
Jenis masakan : Biskut berasal dari Itali
Keistimewaan : Ringan dan rangup
Anggaran kos : RM 20
Info Chef : Perkataan biscotti bermaksud dari perkataan Latin bermaksud dua kali bakar . Biskut ini teksturnya rangup kering dan ringan, sedap dimakan dengan mencicahnya dalam air kopi atau teh
CHICKEN CURRY PUFF
BAHAN-BAHAN :
- 6 keping puff pastri | siap dijual di pasaraya
- 1 cawan isi ayam | dibuang tulang
- 1 biji bawang besar | dicincang
- 1 biji telur | dipukul
- 1/4 cawan air | untuk memasak inti
- 2 sudu besar minyak masak | untuk menumis inti
- 1 sudu teh garam | atau secukup rasa
- 1 sudu teh serbuk kari
- 3 biji telur rebus | dibelah dua.
- 2 biji kentang
CARA MEMASAK :
Untuk inti :
1. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang besar dan tumis hingga naik bau.
2. Masukkan serbuk kari dan tumis hingga pecah minyak
3. Masukkan kentang hingga empuk, dan masukkan ayam. Perasakan dengan garam
4. Tutup kuali dan biarkan mereneh dengan api perlahan
4. Masukkan air, dan tutup semula dan biarkan hingga inti betul-betul masak.
5. Potong telur rebus belah dan ketepikan.
Untuk menyediakan curry puff :
1. Ambil kepingan pastri puff dan potong tiga segi atau bentuk yang dikehendaki.
2. Masukkan 1 1/2 sudu besar inti dan letakkan ditengah,masukkan hirisan telur rebus, ambil lagi sekeping pastri dan tutup di atasnya
3. Tekan keliling pastri, boleh gunakan garfu sampai melekat.
4. Sapukan telur yang dipukul di atasnya, agar ia masak emas keperangan.
5. Bakar di dalam ketuhar, selama 12 minit (atau sampai keperangan) dalam ketuhar bersuhu 160 darjah C.
Saiz hidangan : 4 orang
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Paf dan pastri
Keistimewaan : Inti kari ayam dan telur rebus mengenakkan pastri puff
Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF : Jika anda memilih untuk membuat pastri sendiri, simpan dalam peti sejuk dan buat sehari lebih awal.
RESEPI : CHEF PASTRI, CHEF MOHD SHAFEEQ SHAHROM NUWI
TERIMA KASIH : Crystal Crown Hotel Petaling Jaya, No. 12, Jalan Utara, PJS 52, Petaling Jaya, Selangor
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
ATAU RESIPI INI :
Biskut Sarang Semut Biskut , Hasil Ramuan Tiga Jenis Tepung, Patut Ler Sedap.
JOM TONTON VIDEO INI :