Anda mungkin biasa mendengar kalau nak mata sihat, anda perlu makan makan lobak merah. Memang benarlah kata nasihat ini kerana beta karoten dalam lobak merah mengandungi vitamin A yang baik untuk kesihatan mata yang optimum. Tapi sebenarnya ada banyak makanan lain yang mungkin lebih baik lagi untuk manfaat kesihatan mata anda…

1. BAYAM

Nak Mata Cantik, Cerah & Sihat. Masukkan 5 Makanan Ini Dalam Diet Anda.

Sayur bayam seperti juga sayuran hijau yang lain mengandungi 2 anti oksidan yang mampu melindungi mata anda dari pancaran cahaya yang boleh merosakkan mata. Anti oksidannya terdiri daripada lutein dan zeaxanthin. Lutein adalah pigmen berwarna kuning yang terdapat pada daun dan ziaxanthin adalah karotenoid yang baik untuk kesihatan mata. Memandangkan mata kita mempunyai paras metabolik yang tinggi dan menggunakan banyak tenaga jadi sayur bayam dapat menambahkan nilai perlindungan anti oksidah pada mata.

2. LADA BENGGALA MERAH

Nak Mata Cantik, Cerah & Sihat. Masukkan 5 Makanan Ini Dalam Diet Anda.

Ia mengandungi vitamin C yang larut air dan antioksidan yang sangat tinggi kandungannya. Di samping melindungi daripada selsema ia juga membantu tubuh membentuk dan memelihara 'connective' tisu termasuk kolagen yang terdapat di kornea mata. Vitamin C juga dapat membantu saluran darah yang sihat termasuklah kapilari yang halu di retina dalam mata.

IKLAN

3. BADAM

Nak Mata Cantik, Cerah & Sihat. Masukkan 5 Makanan Ini Dalam Diet Anda.

Jika korang semak senarai makanan sihat anda pastinya akan menemui badam berbanding kekacang yang lain. Badam kaya dengan asid lemak omega 3, protin, potassium, karbohidrat, fiber, kalsium, zat besi, magnesium dan vitamin B. Kesemuanya ini menyumbang kepada keseluruhan kesihatan tubuh.

IKLAN

Badam juga mengandungi vitamin E iaitu antioksidan 'berkuasa' yang mampu melindungi mata anda daripada radikal bebas yang boleh menjejaskan tisu sihat. Vitamin E juga didapati boleh mengelakkan degenarasi penuaan dan katarak.

4. IKAN

IKLAN
Nak Mata Cantik, Cerah & Sihat. Masukkan 5 Makanan Ini Dalam Diet Anda.

Salah satu cara terbaik untuk mendapatkan segala lemak yang bermanfaat adalah dengan makan ikan terutamanya salmon dan tuna segar. Ikan ini bukan sahaja banyak isinya tetapi kaya dengan asid lemak omega 3 yang terbaik untuk memelihata saluran darah menjadi sihat dan kuat. Asid lemak ini ini menyerap ke dalam laluan cecair di dalam 'pupil' mata yang diyakini dapat mengelakkan daripada sindrom kekeringan mata dan glaukoma.

5. TELUR

Nak Mata Cantik, Cerah & Sihat. Masukkan 5 Makanan Ini Dalam Diet Anda.

Telur adalah makanan 'super food' yang mengandungi apa yang diperlukan tubuh. Sebiji telur rebus akan memberi anda potassium, vitamin A, Vitamin D, Vitamian B 12, zat besi, kalsium dan magnesium yang menyumbang kepada mata yang sihat dan tajam penglihatan.

Jadi apa tunggu lagi, masukkan 5 makanan 'anugerah' daripada Allah ini dalam rutin pemakanan anda demi kesihatan tubuh dan mata anda.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI