Management & Science University (MSU) telah mendapat pengiktirafan antarabangsa menawarkan program-program hospitaliti dan pelancongan untuk memenuhi keperluan terhadap tenaga kerja mahir dalam bidang berkenaan.
Melalui School of Hospitality and Creative Arts atau Sekolah Hospitaliti dan Seni Kreatif (SHCA), MSU menawarkan pelbagai program pengajian diperingkat sarjana muda dan diploma secara sepenuh masa dan pembelajaran fleksibel bagi golongan bekerja.
Bidang-bidang pengajian yang ditawarkan dan berkait dengan industri hospitaliti,, pelancongan dan kulinari adalah : 1)Hospitality & Tourism Management (Pengurusan Hospitaliti dan Pelancongan) 2)Culinary Arts (Seni Kulinari), Patiserrie Arts (Seni Pasteri)
Ads
MSU menjadi platform terbaik membantu pelajar memperoleh ilmu sama ada teori atau amali. Sokongan pensyarah berpengalaman melalui program mentor mentee dengan suasana pembelajaran kondusif dengan kemudahan prasarana lengkap memberi bonus kepada pelajar.
Selain mendapat akreditasi oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA), MSU turut mendapat pelbagai pengiktirafan daripada badan-badan bebas Malaysia dan antarabangsa.
Akreditasi tersebut ialah daripada Accreditation Services for International Colleges, Schools and Universities (ASIC), United Kingdom dan The Alliance on Business Education and Scholarship for Tomorrow (ABEST21), Jepun.
Di peringkat antarabangsa, MSU adalah universiti ke-217 menerusi QS Asia Ranking 2018 serta mendapat penarafan lima bintang dalam QS World Universities Rating System. Selain itu, MSU adalah “Excellent Status University” mengikut sistem penarafan universiti dan “The Most Entrepreneurial Private University“, pengiktirafan oleh Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia.
Ads
Pengiktirafan lain termasuklah Putra Brand Awards 2017 oleh Association of Accredited Advertising Agents Malaysia (4As), the Best Brand in Education for Leadership and Human Capital Development 2017, Gold-standard School of Tourism & Hospitality oleh Malaysia Tourism Council (MTC) serta sebagai Pusat Kecemerlangan Antarabangsa, Asia Pacific Institute of Events Management (APIEM) yang pertama di Malaysia.
Ads
Dengan suasana prasarana lengkap, pelajar dapat merasai suasana sebenar dunia kerjaya dengan kerjasama MSU dan industri menerusi University Industry Advisory Panel (UIAP).
Melibatkan lebih 100 rakan industri termasuk pemain utama perniagaan di Malaysia, ianya memberikan kelebihan kepada graduan MSU dalam pasaran kerjaya kelak.
NAMA institusi : management and science university (MSU) ALAMAT : :University Drive, Off Persiaran Olahraga, Shah Alam, Selangor. MAKLUMAT LANJUT : https://www.msu.edu.my/
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Tak perlu keluarkan duit untuk membeli bahan perasa tambahan. Hanya dengan kulit dan kepala udang, anda boleh hasilkan air rebusan yang boleh digunakan dalam menyedapkan lagi masakan anda. Menerusi perkongsian dari Chef Sue M Arukin, beliau mengajar cara-cara untuk menghasilkan air rebusan menggunakan kulit dan kepala udang. Langkah-langkahnya adalah:
CARA BUAT AIR REBUSAN UDANG VERSI SEDAP & JIMAT
1. Basuh bersih kulit dan kepala udang.
2. Kemudian rebus dengan air yang penuh seperiuk hingga air rebusan tinggal separuh. Boleh juga dikisar kulit & kepala udang rebus tu jika suka.
3. Tapis, sejukkan dalam sejam pada suhu bilik dan simpan air rebusan udang di dalam bekas lalu sejuk-bekukan. Selalunya Chef Sue simpan dalam bekas kecil-kecil dalam potion untuk sekali guna. Air rebusan ini boleh disimpan beberapa bulan lamanya.
4. Gunakan air rebusan udang ini untuk menambah perisa dalam pelbagai masakan seperti kuah Mi Bandung, Mi Kari, Mi Udang, Mi Goreng, Sambal Tumis, Laksa dan macam-macam lagi.
Bahkan beliau juga berkongsi cara-cara membersihkan udang.
Untuk bersihkan udang pula, buang kulit dan kelar bahagian atas yang mengandungi bahan toksid (macam jalur hitam/hijau), buang kotoran tersebut lalu basuh udang bersih-bersih.
Pernah atau tidak, ketika anda menggoreng ayam ia tidak masak? Atau ketika anda makan di kedai, ayam goreng yang anda pilih masih ‘berdarah’ dan kurang masak? Ada masanya memang akan terjadi kejadian ayam goreng kurang masak. Ayam mentah tidak elok untuk dimakan kerana ia akan menyebabkan keracunan makanan. Hari ini, RASA ingin berkongsi panduan menggoreng ayam yang boleh anda jadikan panduan.
CARA MENGGORENG AYAM
foto: olgasflavorfactory.com
1. PERHATIKAN SAIZ AYAM
Jika tidak terlalu besar, boleh terus digoreng. Seandainya saiz ayam agak besar, anda boleh merebusnya terlebih dahulu sebelum digoreng.
2. MASAK DENGAN API SEDERHANA
Ketika panaskan minyak, anda boleh gunakan api besar. Kemudian segera kecilkan api ketika memasukkan ayam. Selepas 2-3 minit, kuatkan api ke sederhana dan teruskan goreng ayam sehingga masak.
foto: lifehackers.com
3. GUNAKAN MINYAK YANG BANYAK
Minyak yang banyak dapat ‘merendam’ ayam dan membuat isinya masak rata. Jika mahukan hidangan lebih sihat, gantikan minyak masak biasa dengan minyak biji bunga matahari, kanola atau minyak jagung.
foto: boomerbrief.com
4. CUCUK DENGAN GARFU
Sebelum goreng ayam, cucukkan dengan garfu supaya isi ayam lebih mudah masak ketika digoreng.
5. BIARKAN SEKETIKA
Jika ayam disimpan dalam peti sejuk beku, pastikan anda membiarkan ia lembut dengan betul sebelum digoreng. Ayam beku hanya akan masak di bahagian luar saja ketika digoreng sedangkan isi dalam masih mentah.
Diharapkan kelima-lima tip ringkas ini dapat membantu anda untuk menghasilkan ayam goreng yang masak sepenuhnya. Selamat mencuba.
Jika resipi dalam gram, agak sukar untuk menimbangnya lebih-lebih lagi jika anda tak ada penimbang di rumah. Usah risan kerana carta ini boleh selesaikan masalah anda.
Ayam goreng kari ini kalau diratah, makan panas-panas, memang tak cukup seketul. Boleh ketagih dibuatnya. Sedapnya berbeza dari ayam goreng biasa atau ayam goreng...