Jika kulit ayam biasanya dibuang namun bagi satu keluarga lima beranak di Kampung Tengah, Kuala Krai Kelantan, kulit ayam dari kantin sekolah berhampiran adalah antara lauk ‘istimewa’ bagi mereka sekeluarga saban hari.

Menurut Siti Hamidah Abdul Hamid, 32, kesempitan hidup apatah lagi dengan pendapatan suami, Muhamad Zuhaidi Safin, 33, sebagai buruh yang tidak membolehkan mereka lima beranak untuk ‘mewah’ berbelanja.

Katanya, walapun kulit ayam kurang digemari namun bagi keluarganya kulit ayam adalah lauk yang menyelerakan.Kulit Ayam Dari Kantin Sekolah Jadi Lauk HarianBeginilah hidangan yang dimakan keluarga Siti Hamidah Abdul Aziz, 32, bersama suaminya Mohd Zuhaidi Shafin, 33, dan anak-anak sekadar kulit ayam goreng dengan nasi kosong diambil dari kantin sebuah sekolah berhampiran rumahnya di Kampung Tengah hari ini. – Foto Bernama.

“Biasanya saya mendapatkan kulit ayam ini di sebuah kantin di sekolah berdekatan kerana beranggapan satu pembaziran sekiranya dibuang.

IKLAN

“Lagipun, keluarga saya memang tidak mampu untuk makan daging ayam atau ikan setiap hari. Mujurlah ada orang yang sanggup menyediakan kulit ayam untuk diberikan kepada keluarga saya,” katanya ketika ditemui di rumahnya di sini hari ini.

Jelasnya, walaupun ada yang beranggapan kulit ayam adalah bahagian ayam yang tidak elok namun tiada apa yang boleh dilakukan kerana tahu keadaan keluarganya.

IKLAN

Kulit Ayam Dari Kantin Sekolah Jadi Lauk HarianSuri rumah, Siti Hamidah Abdul Aziz, 32, menunjukkan kulit ayam yang belum digoreng untuk dijadikan hidangan mereka sekeluarga yang diambil dari kantin sebuah sekolah berhampiran rumahnya di Kampung Tengah hari ini. – Foto Bernama

“Untuk makan daging ayam atau ikan setiap hari kami memang tidak mampu. Jika makanpun mungkin sekali seminggu dan selebihnya akan diisi dengan apa sahaja lauk yang ada.

IKLAN

“Setakat ini, kesemua tiga anak perempuan saya (Siti Aisyah, 8; Norsyayidah Nafisah, 6; dan Nor Syafiya Nadira; 3 tahun) gemar memakan kulit ayam sejak dua tahun lalu,” katanya yang berasal dari Jeli.

Sementara itu Muhamad Zuhaidi berkata dengan pendapatan tidak menentu dan perlu membayar sewa rumahnya sebanyak RM100 sebulan walaupun telah usang, agak sukar baginya menyediakan lauk yang berkhasiat kepada keluarga.Kulit Ayam Dari Kantin Sekolah Jadi Lauk HarianPasangan suami isteri Mohd Zuhaidi Shafin, 33, (kiri) dan Siti Hamidah Abdul Aziz, 32, (kanan) bersama anak bongsunya, Nor Syafiya Nadira, 3, (tengah) tinggal di rumah usang yang disewa mereka di Kampung Tengah semalam. – Foto Bernama .

“Apa yang lebih penting perut mereka kenyang dan dapat diisi dan kami sekeluarga sihat,” katanya yang amat mengharapkan memiliki rumah sendiri. – Bernama

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI