
Sekarang ni ramai ibu-ibu yang suka buat bahan masakan secara homemade. Selain jimat belanja, bahan masak yang dihasilkan sendiri ni tentunya lebih bersih, diyakini halal, tanpa pengawet dan lebih sedap. Bagi puan-puan yang baru nak cuba, salah satu yang boleh dicuba ialah dengan membuat kuetiau mentah. Sangat mudah & anda pasti kagum dengan hasilnya.
CARA-CARA BUAT KUETIAU MENTAH SECARA HOMEMADE
- 2 3/4 cawan tepung gandum (340g)
- 1 cawan tepung pulut (125g)
- 1/2 cawan tepung beras (60g)
- 1 biji putih telur
- 1 cawan air (250ml) Tambah 1-2 sudu besar jika perlu
- 1 sudu teh garam
- 1/2 cawan tepung ubi – untuk ditabur semasa proses mencanai agar tidak melekat
CARA-CARA:
1. Satukan ketiga-tiga jenis tepung di dalam bekas.
2. Masukkan garam, putih telur dan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Jika doh terlalu keras, tambah 1-2 sudu makan air. Uli sehingga doh tidak melekat di tangan.

3. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian. Canai dan nipiskan doh menggunakan mesin mi atau pasta. Semasa menggelek, pastikan tepung sentiasa ditabur bagi mengelakkan doh melekat antara satu sama lain.

4. Canai doh hingga nipis sebanyak 2 kali. ( empunya resipi canai guna mata no 5 sebanyak 2 kali, mata no 4 sekali.)

5. Setelah doh nipis, potong doh menggunakan pemotong pasta ( fetuccine) atau kueyteow.

6. Didihkan air dan masukkan 1 sudu makan minyak. Kemudian rebus kueyteow seketika. Jangan terlalu lama.
7. Setelah kueyteow timbul, itu menandakan ia telah masak. Segera angkat dan lalukan di bawah air mengalir bagi membuang lebihan kanji.

8. Toskan kueyteow hingga kering dan gaul bersama minyak masak sebelum disimpan atau dimasak.

Selamat mencuba!
Kredit resipi & foto: Yana Ima Shida
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Masak Fettucine With Beef Streaky Ni, Gerenti Semua Suka

Malam ni kita masak yang ringkas dan famili suka. Ada lebihan fettuccine dalam setengah kotak, ada pulak beberapa keping beef streaky, tambah parsley, bawang putih sikit jadilah untuk quick dinner. Kalau nak cuba, resipinya seperti di bawah.
FETTUCCINE WITH BEEF STREAKY

Bahan-bahan:
1/2 kotak (peket) fettuccine pasta
4 keping beef streaky – potong kecil
4 ulas bawang putih – cincang
1 sudu makan parsley segar/kering
1 sudu teh chili flakes @ paprika
1 sudu makan minyak zaitun
1 sudu makan air rebusan pasta
1 sudu makan mentega-beli online di sini
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa-beli online di sini
Parutan keju parmesan secukupnya (dalam 1-2 sudu makan camtu)
Cara memasak:
- Rebus fettuccine hingga ‘al-dente’ dan toskan. Simpan sikit air rebusan pasta.
- Dalam kuali panaskan minyak zaitun dan mentega. Masukkan beef streaky dan goreng hingga hampir perang, angkat dan ketepikan.
- Menggunakan minyak/mentega yang sama, tumis bawang putih hingga wangi (api medium je jangan sampai bawang hangit).
- Masukkan fettuccine, air rebusan pasta, chili flakes, parsley dan gaul sebati.
5.Masukkan beef streaky goreng tadi, garam dan serbuk lada hitam secukup rasa.
- Tabur parutan keju parmesan dan gaul sekata. Hidangkan segera. Enjoy!
*fettuccine boleh diganti dengan pasta-pasta jenis lain seperti spaghetti, linguine, angel hair, penne, spiral dan lain-lain. Maksud rebus hingga ‘al-dente’ tu rebus sampai 3/4 lembut. Bukan rebus bagi pasta tu lembik. Nak selamat, baca arahan memasak dipeket2 pasta tu,
**beef streaky ada dijual di pasar raya area daging dan ayam. Biasanya saya beli di Village Grocer atau Jaya Grocer. Aeon pun ada juga. Nak tengok rupa beef streaky tu sila Google ya! Boleh juga gantikan dengan hirisan ayam, isi tuna dalam tin atau cendawan (for vegetarians).
Kredit : Sue M Arukin
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Ikut Resipi Arwah Mak, Ini Cara Buat Rojak Mee Terlajak Sedap
Ini Caranya Nak Buat Baked Macaroni With Meatball Yang Mudah & Sedap
Rencah Kena Tumbuk. Ini Petua Masak Mee Kuah Kelantan Yang Sangat Sedap
Resipi Laksa Nyonya Sedap, Idea Menu Mudah Untuk Jualan

Sedapnya Laksa Nyonya. Bagi penggemar menu laksa, anda harus cuba resipi perkongsian saudara Nazri Mat Zain ini. Tengoklah kuahnya tu, nampak cukup rasa dan sangat menyelerakan. Lengkap dengan bahan-bahan sampaingan yang lain. Bagi anda yang tercari-cari menu untuk dijadikan jualan, resipi ini antara yang boleh dicuba. Pasti ramai yang suka.
CARA MASAK LAKSA NYONYA YANG SEDAP & MUDAH

BAHAN-BAHAN:
- 3 biji bawang besar*
- 4 ulas bawang putih*
- 10 tangkai cili kering* – beli online disini
- 6 biji cili merah besar*
- ½ inci lengkuas*
- ½ inci halia*
- 4 biji kunyit hidup*
- 4 @5 biji buah keras* – beli online disini
- Minyak untuk menumis
- 2 batang serai | diketuk
- 2 kuntum bunga kantan | belah 4
- Daun kesom (dalam 50 sen)
- 1kg santan
- Air secukupnya
- Bebola ikan secukupnya
- Tauhu Pok secupnya
- Garam, gula dan aji secukupnya
- Mi kuning atau bihun – dicelur
- Bahan sampingan: hirisan salad, timun, cili padi potong, bawang besar dan telur rebus
- 1 keping asam gelugur
CARA MEMASAK:
1. Masukkan bahan bertanda (*) ke dalam pengisar. Kisar hingga sebati.
2. Masukkan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bahan yang dikisar tadi.
3. Masukkan serai yang telah diketuk dan bunga kantan yang telah dibelah empat serta daun kesum. Masak hingga pecah minyak.
4. Setelah pecah minyak, masukkan santan dan air. Kepekatan ikut cita rasa sendiri.
5. Masukkan bebola ikan, tauhu pok dan sekeping asam gelugur.
6. Perasakan dengan garam, aji dan gula dengan secukupnya.
7. Masukkan garam, ajinomoto dan gula secukup rasa.
8. Apabila sudah mendidih, tutup api. Siap untuk dihidangkan. Kuah ini boleh makan dalam 8-10 orang.
9. Ia boleh dinikmati bersama mee kuning atau bihun. Tapi pastikan dicelur dulu.
10. Bahan sampingan macam laksa biasa seperti daun salad, bawang besar, timun, cili api potong dan telur rebus.


Kredit resipi & resipi: Nazri Mat Zain
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Seleksi Resipi Masakan Kelantan Yang Mudah, Sedap & Disukai Ramai
Nak Buat Mee Celup Sedap Sama Seperti Di Kedai, Boleh Cuba Resipi Ini!
Resipi Kuah Mi Rebus Johor Jadi Lebih Sedap, Ikut Cara Ni Pasti Enak
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
8 Resipi Bihun Goreng Mudah, Cepat & Sedap!

Bihun goreng hidangan simple dan mudah untuk dimasak sebagai hidangan sarapan atau minum petang. Masak bihun mungkin nampak mudah, tapi kalau tak cukup bahan boleh jadi hambar rasanya. RASA himpunkan lapan resipi bihun untuk anda cuba setiap satunya mempunyai cara yang berbeza. Jangan lupa untuk cuba semuanya!
BIHUN GORENG KICAP SEAFOOD

BAHAN-BAHAN:
- 400gm bihun
- Tauge
- Lobak merah – hiris
- 1 biji bawang besar – hiris
- 6 ulas bawang putih – diketuk
- 3 biji telur
- Sotong secukupnya
- Udang secukupnya
- Serbuk perasa
- Garam jika perlu
- Minyak masak secukupnya
BAHAN-BAHAN SOS:
- 8 sudu makan kicap lemak manis – beli online disini
- 3 sudu makan kicap pekat – beli online disini
- 3 sudu makan sos tiram – beli online disini
- 3 sudu makan sos tomato – beli online disini
- 3 sudu makan sos cili – beli online disini
- 2 sudu makan sos ikan – beli online disini
(sukatan bahan boleh ubah ikut cita rasa masing-masing. Boleh tambah cili kisar jika mahu)
CARA MEMASAK
1. Rendam bihun sehingga agak lembut kemudian,toskan. Ketepikan.
2. Panaskan minyak masak secukupnya. Goreng telur dan jadikan telur hancur. Apabila sudah sedikit garing, angkat dan ketepikan.
- Dengan mengunakan minyak yang sama, tumis bawang putih dan bawang merah hingga keperangan.
- Masukkan kesemua bahan-bahan sos dan serbuk perasa. Gaul sebati.
- Setelah itu, masukkan udang dan sotong. Masak seketika.
- Akhir sekali masukkan bihun yang telah ditoskan tadi, lobak merah dan tauge. Gaul sehingg rata dan semua bahan masak sempurna.
- Bihun Goreng Kicap Seafood siap untuk dihidang.
Bihun Goreng ‘Kosong’ Tetap Sedap

Bahan-Bahan (untuk 2-3 orang makan):
300 gram bihun (rendam dengan air panas, toskan) – boleh beli online di sini
1 paket perencah bihun goreng
1 kiub pati ayam – boleh beli online di sini
2 biji bawang merah – boleh beli online di sini
2 ulas bawang putih – boleh beli online di sini
Sedikit sos tomato
1-2 sudu makan kicap manis – boleh beli online di sini
Sedikit mushroom seasoning – boleh beli online di sini
Air
Minyak masak – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
1.Tumbuk bawang merah, bawang putih dan kiub ayam. Ketepikan.
2.Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga terbit wangi.
- Masukkan pula pes bihun goreng dan kacau sebati.
4.Tambah sedikit air. Biar ia menggelegak sekejap. Bolehlah masukkan bihun yang ditoskan tadi.
5.Tambah sos tomato, mushroom seasoning dan kicap manis. Tak perlu masukkan garam sebab dah ada stok ayam dan kicap. Gaul sebati. Tambah air lagi untuk melembutkan bihun (jika perlu).
6.Masak hingga bihun kering.Bolehlah angkat.
BIHUN GORENG CENDAWAN

BAHAN-BAHAN:
100gram Bihun 9untuk 2 orang makan) – rendam seketika dengan air sejuk
1 keping fish cake – hiris nipis
1 sudu makan cili boh
7 biji cili merah – hiris
1-2 sudu makan sos ikan
Sedikit daun kucai – hiris kasar
2 sudu makan kicap cair
1 sudu makan sos tomato
Sedikit sawi – potong halus
Air secukupnya
Garam secukupnya
Minyak masak
Bahan Kisar:
3 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 sudu makan udang kering
6 biji cendawan Shiitake kering (saiz kecil) – rendam dengan air panas
CARA MEMASAK BIHUN GORENG:
1.Mula-mula, panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi. Tumis hingga terbit wangi.
- Masukkan pula cili boh dan tumis lagi hingga terbit minyak. Kemudian masukkan air secukupnya dan hirisan fish cake
- Setelah itu masukkan batang sawi dan sos tomato. Gaul sebati. Setelah itu masukkan sos ikan.
- Kemudian, masukkan pula kicap cair dan bihun yang telah direndam dengan air sejuk tadi. Gaul sekata. Tambah air lagi jika perlu.
- Perasakan dengan garam secukup rasa. Tambah daun sawi dan daun kucai. Gaul lagi hingga bihun makin kering.
- Siap! Mudah je kan? Jangan lupa cuba tau! Kalau suka pedas, tambah hirisan cili padi. Gaul sebati.
BIHUN GORENG KAMPUNG

BAHAN-BAHAN:
½ bungkus bihun – direndam hingga lembut & toskan – beli online disini
2 1/2 biji bawang besar holland – dihiris dadu – beli online disini
10 ekor udang
Lobak merah – hiris (optional)
Kubis – dihiris (optional)
1 sudu makan sos ikan – beli online disini
3 sudu makan cili kisar – beli online disini
3 sudu makan sos tiram – beli online disini
2 sudu makan sos tomato – beli online disini
4 biji cili merah – dihiris
BAHAN TUMBUK:
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu makan ikan bilis – beli online disini
BAHAN HIASAN:
Daun bawang – dihiris
Bawang goreng – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Panaskan kuali dan tumis bawang besar holland.
2. Kemudian masukkan pula bahan tumbuk.
3. Masukkan pula cili kisar dan udang.
4. Bila sudah pecah minyak masukkan sedikit air dan kacau.
5. Kemudian masukkan sos tiram, sos ikan dan sos tomato. Sebatikan.
6. Perisakan terlebih dahulu dan barulah dimasukkan bihun yang telah ditoskan.
7. Kacau hingga sebati dan rata kemudian masukkan pula sayur.
8. Apabila bihun sudah kering dan masak, bolehlah dimasukkan hirisan cili.
9. Tutup api dan sedia untuk dihidang bersama taburan bawang goreng & daun bawang.
Kredit resipi & foto: Adilah Razak
BIHUN GORENG CILI PADI

BAHAN-BAHAN:
1 bungkus bihun – rendam – beli online disini
Udang secukupnya
4 biji telur
Lobak merah – hiris
Daun sup secukupnya
1 sudu makan cukup rasa
BAHAN RENCAH:
Cili padi hijau
Bawang besar
Bawang putih
1 genggam ikan bilis – beli online disini
(jumlah ikut selera masing-masing)
CARA MEMASAK:
1.Kisar cili padi hijau, bawang besar, bawang putih & segengam ikan bilis. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sampai sedikit garing.
- Bila rencah sudah garing, masukkan udang. Selain udang, boleh juga guna isi ayam atau sotong. Boleh juga tambah fishcake jika suka. Sesuaikan ikut selera.
- Gaul rata udang bersama bahan tumis tadi.
- Ketepikan udang ke sisi kuali, masukkan telur. Kecilkan api supaya telur masak sedikit.
- Hancurkan sedikit telur tadi kemudian gaul rata bahan-bahannya.
- Seterusnya masukkan hirisan lobak merah. Gaul rata semua bahan-bahan.
- Masukkan bihun. Gaul rata hingga bercampur.
- Akhir sekali, tabur hirisan daun sup. Gaul rata dan biarkan seketika hingga berwap.
- Bihun Goreng Cili Padi sedia untuk dihidangkan.
Kredit resipi & foto: Har Ryea
RESIPI BIHUN GORENG TOMYAM

BAHAN-BAHAN:
Bihun (1 kampit)
1 sudu besar bawang putih (dikisar) – beli online
2 1/2 sudu besar bawang besar
3-4 sudu besar cili kisar – beli online
2 sudu besar sos tiram – beli online
3 sudu besar sos cili- beli online
3 sudu besar sos tomato – beli online
Pes tomyam – beli online
Daun limau purut
2 batang serai
Minyak masak – beli online
Isi ayam
Sawi
Kubis
Tomato
Putik jagung (jika suka)
*1 cawan air
UNTUK HIASAN:
Hirisan daun ketumbar
Telur dadar (diracik halus)
CARA MEMBUAT:
1.Tumis bawang dan serai dalam dua batang.
- Masukkan cili kisar dalam 3-4 sudu penuh.Kemudian tumis sampai pecah minyak. Masukkan sos tiram 2 sudu, sos cili 3 sudu dan sos tomato 3 sudu.
- Masukkan isi ayam.
- Masukkan pes tomyam dalam 2-3 sudu besar. Kemudian masukkan gula 2 sudu besar. Rasa bihun tomyam ni memang kena balancekan rasa pedas manis masam.
- Masukkan satu cawan air. Biarkan mendidih.
- Kemudian masukkan bihun. Bihun rendam terlebih dahulu. Jangan rendam lama. Rendam dalam 15 minit kemudian toskan. Pastikan bihun ni terendam dengan kuah tadi, tapi jangan terlalu terhapus bihun tu.
- Masukkan sayur-sayuran, dan daun limau purut.
- Kacau rata. Siap. Jangan lupa tabur hirisan daun ketumbar dan telur dadar yang diracik halus. Hidangkan.
Sumber kredit: Syahirah Omar
RESIPI BIHUN GORENG SINGAPORE

BAHAN-BAHAN:
1 kampit bihun (400 gm)
BAHAN UNTUK DIKISAR:
3 hingga 4 biji bawang merah
5 hingga 6 biji bawang putih –BELI ONLINE
1 sudu kecil lada hitam – BELI ONLINE
2 sudu makan udang kering
2 inci halia – BELI ONLINE
Cili merah untuk hiasan (dihiris nipis)
CARA MEMBUAT:
- Kisar lumat bahan untuk kisar.
- Buang kulit udang. Ketepikan.
- Rendam bihun supaya lembut.
- Tumis bahan-bahan yang telah dikisar tadi dengan minyak sehingga menjadi keemasan/brown.
- Perasakan dengam gula, garam dan serbuk perasa.
- Masukkan udang yang telah siap dibuang kulitnya.
- Masukkan bihun yang sudah ditoskan.
- Masukkan daun kucai dan serikan dengan cili merah. Siap untuk dihidangkan.
Sumber kredit: Habeebah Md Daud
CHAR MEEHOON SEDAP & MUDAH

BAHAN-BAHAN:
Bihun (untuk seorang makan) – direndam @ dicelur – beli online disini
1 biji telur
1/2 – 1 sudu makan cili boh yang dimasak – beli online disini
4 sudu makan bancuhan kicap (kicap cair, kicap karamel, kicap manis)
Sedikit daun kucai – hiris
Sedikit hirisan lobak merah
Sedikit kubis
1-2 ulas bawang putih – cincang
Udang secukupnya
Sedikit fishcake
Minyak masak untuk menumis
CARA MEMASAK:
1.Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih hingga kekuningan. Kemudian pecahkan telur, udang dan fishcake. Kacau hingga masak.
- Bila sudah masak, masukkan bihun yang sudah dicelur. Gaul rata.
- Masukkan cili boh masak. Sebatikan.
- Seterusnya masukkan bancuhan kicap, hirisan kubis, kucai dan lobak merah. Kacau sebati dan bihun masak sempurna.
- Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Wan LuQman
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Koleksi Resipi Bubur Ayam Penuh Menyelerakan. Makan Kosong Pun Ngam!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

