Sekarang ni ramai ibu-ibu yang suka buat bahan masakan secara homemade. Selain jimat belanja, bahan masak yang dihasilkan sendiri ni tentunya lebih bersih, diyakini halal, tanpa pengawet dan lebih sedap. Bagi puan-puan yang baru nak cuba, salah satu yang boleh dicuba ialah dengan membuat kuetiau mentah. Sangat mudah & anda pasti kagum dengan hasilnya.
CARA-CARA BUAT KUETIAU MENTAH SECARA HOMEMADE
2 3/4 cawan tepung gandum (340g)
1 cawan tepung pulut (125g)
1/2 cawan tepung beras (60g)
1 biji putih telur
1 cawan air (250ml) Tambah 1-2 sudu besar jika perlu
1 sudu teh garam
1/2 cawan tepung ubi – untuk ditabur semasa proses mencanai agar tidak melekat
CARA-CARA:
Ads
1. Satukan ketiga-tiga jenis tepung di dalam bekas.
2. Masukkan garam, putih telur dan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Jika doh terlalu keras, tambah 1-2 sudu makan air. Uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
3. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian. Canai dan nipiskan doh menggunakan mesin mi atau pasta. Semasa menggelek, pastikan tepung sentiasa ditabur bagi mengelakkan doh melekat antara satu sama lain.
4. Canai doh hingga nipis sebanyak 2 kali. ( empunya resipi canai guna mata no 5 sebanyak 2 kali, mata no 4 sekali.)
5. Setelah doh nipis, potong doh menggunakan pemotong pasta ( fetuccine) atau kueyteow.
Ads
6. Didihkan air dan masukkan 1 sudu makan minyak. Kemudian rebus kueyteow seketika. Jangan terlalu lama.
7. Setelah kueyteow timbul, itu menandakan ia telah masak. Segera angkat dan lalukan di bawah air mengalir bagi membuang lebihan kanji.
8. Toskan kueyteow hingga kering dan gaul bersama minyak masak sebelum disimpan atau dimasak.
Hidangan menarik perhatian, rasa fusion cukup menyelerakan dan sesuai untuk hidangan seisi keluarga. Walaupun bukan semua peminat dengan masakan pasta ni, tapi hasil dari gabungan bahan masakan timur dan barat ini buatkan tekak orang Malaysia boleh diterima. Bagi anda yang ingin menikmati hidangan ringkas dan dalam keadaan santai, terima kasih Harmony Zone Puncak Alam yang telah berbesar hati untuk berkongsi beberapa resipi istimewa untuk anda cuba sendiri di rumah.
MACARONI PHAD THAI
Bahan-bahan:
160 gram makaroni – rebus dan toskan
2 biji bawang merah – potong dadu
4 ekor udang – buang kulit
1 ekor sotong – hiris
1 sudu teh serbuk cili
1 biji telur
½ senduk sos tiram
1 sudu besar stok udang
½ sudu teh garam
½ sudu teh stok ayam
3 sudu besar minyak masak
Cara Memasak:
Panaskan kuali, tumis hirisan bawang merah sehingga naik bau.
Kemudian, masukkan udang dan sotong.
Kacau sebati dan masukkan serbuk cili serta telur. Kacau sekata.
Selepas itu, masukkan sos tiram, stok udang dan bahan perisa yang lain.
Akhir sekali masukkan makaroni. Kacau seketika dan angkat.
Sedia untuk dinikmati.
SPAGHETTI PESTO SEAFOOD
Bahan-bahan:
160 gm spageti – rebus
2 biji bawang merah – potong dadu
4 ekor udang – buang kulit
1/2 ekor sotong – hiris
1 sudu makan stok udang
½ sudu teh garam
¾ sudu teh serbuk lada hitam
½ sudu teh marjerin
2 sudu makan pes pesto
1 sudu makan minyak masak
Bahan-bahan Pes Pesto:
200 gm ulam raja/pegaga
200 gm daun kesum
200 gm daun ketumbar
2 biji bawang merah – dihiris
4 biji bawang putih – dihiris
3 helai daun serai
1 Sudu makan ikan bilis – dikisar
1 cawan kecil minyak matahari
2 biji limau – ambil jus
2 genggam cili hijau
2 sudu makan sos ikan
½ sudu teh garam
½ sudu teh stok ayam
½ sudu teh serbuk lada hitam
½ sudu teh gula
Cara Memasak:
Untuk membuat sos pesto, hiris semua bahan kecuali bahan perasa.
Masukkan semua bahan ke dalam mesin pengisar dan kisar hingga sebati.
Siap dan simpan pes pesto di dalam peti sejuk sebelum digunakan.
Untuk memasak spageti, panaskan kuali, tumis bawang merah sehingga naik bau.
Kemudian, masukkan udang dan sotong. Biarkan seketika.
Masukkan stok udang dan bahan perisa yang lain. Kacau sebati.
Selepas itu, masukkan spageti yang telah direbus bersama marjerin.
Akhir sekali masukkan pula pes pesto. Tutup api dan kacau hingga sebati.
Angkat dan sedia dinikmati.
SPAGHETTI FRUITY DE’ MARE
Bahan-bahan:
160 gm spageti – rebus dan tos
1 sudu teh bawang merah – dikisar
4 ekor udang – buang kulit
1 ekor sotong – hiris
3 sudu makan tomato puri
1 sudu makan krim masakan
½ sudu teh stok ayam
½ sudu teh garam
1 sudu makan minyak masak
Daun parsli – hiasan
Cara Memasak:
Panaskan kuali dan tumis bawang sehingga naik bau.
Kemudian, masukkan udang dan sotong. Gaul sehingga masak.
Selepas itu, masukkan bahan perisa yang lain bersama tomato puri.
Diikuti dengan krim masakan. Gaul sebati.
Angkat dan hiaskan dengan daun parsli.
SPAGHETTI CHICKEN CARBONARA
Bahan-bahan:
160 gm spageti – rebus dan tos
1 senduk sos carbonara
1 sudu makan isi ayam yang dipotong dadu
1 sudu makan cendawan Shitake – dihiris
2 biji bebola ayam – digoreng
Daun parli – hiasan
Cara Memasak:
Masukkan pasta yang telas direbus tadi ke dalam pinggan. Ketepikan.
Dalam kuali, masukkan sos carbonara, isi ayam, cendawan shitake dan bebola ayam. Masak seketika.
Selepas itu, angkat dan hidangkan di atas pasta tadi.
Hiaskan dengan daun parsli. Sedia dinikmati.
Resipi: Harmony Zone Puncak Alam, Selangor (En. Zawari Yahya Udni & En. Farizal)
Mi Champa ni sebenarnya masakan dari kemboja. Haa, siapa belum pernah makan Mi Champa? Jom kita cuba buat menggunakan resipi ni. Confirm puas hati!
Resipi Mi Champa
BAHAN KUAH
1 1/2 – 2 kg daging lembu beserta tulang untuk dibuat bone broth (air/sup tulang)
3 liter air
4 biji bawang holand* potong 4
3 biji bawang besar * potong 4
2 inci lengkuas dipotong nipis* hiris nipis
Seekor sotong kering sebesar tapak tangan* (jika ada)
Daun ketumbar seikat
Daun bawang
2 batang kulit kayu manis*
4 biji bunga lawang*
1/2 cawan sos ikan
Gula
Garam
Perasa jika suka
Serbuk lada sulah atau serbuk lada hitam
3 kiub stok perisa daging
Cara Penyediaan
Merebus tulang dan daging lembu ni memakan masa agak lama untuk mendapatkan bone broth.
Caranya didihkan air rebusan dahulu masukkan daging dan tulang dalam 30minit hingga 1 jam. Kemudian buang air rebusan daging tadi beserta kotoran. Kemudian masukkan air dan tulang serta daging rebus kembali. Selepas 30 minit mendidih, lihat jika air rebusan ada buih-buih atau keruh, buang lagi airnya.Kemudian masukkan air yang baru (3 liter) dan masukkan tulang serta daging dan rebus lagi. Kali ini rebus sehingga daging empuk. Keluarkan daging dan rebus tulang sehingga 5@6 jam.
Sementara daging empuk, boleh bakar dahulu bawang holand, bawang merah besar, lengkuas, dan sotong kering, kayu manis dan cengkih.
Dalam rebusan tulang tersebut masukkan bahan-bahan yang dibakar tadi. Masukkan sos ikan, seikat daun ketumbar, serbuk lada hitam/lada sulah dan kiub stok perisa daging, garam dan perisa serta daun bawang. Rebuslah dengan api perlahan.
Tips: Tapis kuah supaya bahan-bahan atau rempah tidak masuk ke mangkuk mi.
SAMBAL LADA
Bahan-Bahan
4 biji lada merah (besar)*
20-30 biji cili api*
2 ulas bawang putih*
2 sudu besar cuka
Sedikit garam
Cara Penyediaan
Rebus sehingga layu bahan-bahan bertanda * diatas kemudian toskan dan kisar sehingga hancur beserta dengan cuka dan garam. Siap!
MINYAK BAWANG PUTIH
3 labu bawang putih dibersihkan dipotong halus
1 cawan minyak jagung
Cara Penyediaan
Panaskan minyak dan masukkan bawang putih goreng sehingga kekuningan dan tutup api.
Aksesori Lain
Kuey teow, mihun,mi champa
Daun ketumbar, daun sup, daun bawang
Limau nipis
Hirisan daging
Minyak bawang putih
Lobak asin yang dipotong halus
Sambal lada
Tauge
Kicap
Serbuk lada sulah/lada hitam
Gula (tambahan jika suka manis)
Sos ikan jika perlu
Boleh la letak kicap, perah asam limau,sambal lada, minyak bawang putih, serbuk lada hitam/lada sulah, sos ikan jika suka dan gula jika yang suka manis. Bahan tambahan ni la penyedap mi sup taw!
Selera anak-anak sentiasa berubah kerana mereka dalam fasa merasa dan menilai pelbagai jenis makanan. Jika ada anak yang susah makan nasi boleh gantikan dengan spaghetti carbonara ini yang rasa lebih ringan dan berlemak. Paling penting ia sangat mudah dan bahan-bahan mudah kita dapati.
SPAGHETTI CARBONARA
BAHAN SOS:
1 biji bawang besar Holland cincang
5 ulas bwg putih cincang
5 batang sosej
1 tin cendawan
2 tin sos cendawan carbonara
1 liter susu segar
Lada hitam
Oregano flakes
CARA MEMASAK:
1. Tumiskan bawang besar dan bawang putih.
2. Masukkan sosej dan cendawan butang yang telah dihiris.
3. Taburkan sedikit oregano flakes & serbuk lada hitam.
4. Tuangkan sos cendawan. Kacau hingga sebati.
5. Tuangkan susu. Perasakan dengan garam.
6. Spaghetti macam biasa celur hingga lembut dengan masukkan sedikit minyak masak & garam.
Info: Kalau mahu sedap lagi boleh tambahkan isi udang atau isis ayam.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...