Menu ringkas Daging masak pelembang ni kalau dihidangkan satu lauk ni pun dah cukup makan dengan nasi panas-panas. Cara penyediannya tidaklah sesusah mana pun hanya bahan-bahannya perlulah lengkap agar rasanya nanti tidak hilang dan sedap untuk dihidangkan bersama keluarga tercinta. Selamat mencuba!

RESIPI DAGING MASAK PELEMBANG

Bagus Resipi Daging Masak Pelembang Ni, Sedap Tak Perlu Santan Pun!

BAHAN-BAHAN:

  • 1 kg daging dihiris nipis
  • 1 cawan kicap manis kipas udang
  • 3 batang serai dititik
  • 4 sudu kerisik

BAHAN YANG DI KISAR:

IKLAN
  • 2 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 20 biji cili kering
  • 2 inci halia
  • 1 inci lengkuas

BAHAN TUMIS:

  • 2 kuntum bunga lawang
  • 2 batang kulit kayu mania
  • 5 biji buah pelaga
  • 5 kuntum bunga cengkih

CARA MEMASAK:

1. Masukkan minyak dalam kuali
2. Tumiskan bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih. Biar naik bau sekejap.
3. Masukkan bahan2 yang telah dikisar. Masak seketika.
4. Masukkan daging dan serai yang dititik. Masak sehingga daging empuk.
5. Masukkan kicap dan masak seketika.
6. Masukkan kerisik.
7. Masukkan 1 camca kecil garam dan 1/2 sudu makan gula. Rasa dulu la ya. Setengah org suka manis2 sikit. Boleh ejas2 ikut masing.
8. Siap memasak. Boleh lah dihidangkan.

IKLAN

Nota: makan dgn nasi panas2… sedap!

Kredit : mcik google / Zubaidah Saeh

IKLAN

 

https://www.facebook.com/zubaidah.saeh/videos/1834408006598449/

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI