
Sebagai ibu, setiap hari bila memasak, kita tentunya nak beri hidangan yang terbaik buat insan-insan tersayang. Nasi adalah makanan utama yang kita berikan pada keluarga. Sebagai muslim, seeloknya sebelum mula memasak, kita haruslah dalam keadaan suci dan berwuduk.

ADAB BASUH BERAS CARA ISLAM
- Ketika membasuh beras seharuslah menggunakan tangan kanan.
- Basuh beras dengan menghala arah lawan jam. (arah tawaf)
- Sambil membasuh bacalah “Laisa la ha min dunillahi kastyifah” maksudnya “Tidak ada penyembuhan selain dari Allah”
- Ulangi membasuh beras sebanyak tiga kali atau di yakin bersih.
- Sambil membasuh beras itu berselawat dan amalkan doa.
“Segala puji bagi Allah yang telah memberi kami makanan yang lebih baik darinya” -At Tarmizi.
dan “Ya Allah, lembutkan hati kami untuk faham agamaMu sebagaimana Engkau lembutkan beras ini hingga menjadi nasi”
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Minyak Bawang Pelbagai Guna Penambah Aroma Dalam Masakan

Isi Kandungan
ToggleMinyak bawang pelbagai guna, menambah aroma dalam masakan. Ia memang membangkitkan selera apabila digunakan ke dalam masakan kerana aromanya yang semerbak.
Sememangnya minyak bawang ini memang pelbagai guna. Ia sesuai utk masak nasi ayam, sayur, sup, telur, nasi goreng dan pelbagai menu lain.
Tapi janganlah pula guna minyak ini untuk menggoreng kuih-muih. Kang berbau bawang pula nanti. Tak sedaplah jawabnya.
Kali ini dikongsikan resepi minyak bawang ala-ala orang Cina, tapi bukan minyak bawang putih ye. Tapi menggunakan bawang merah, bawang putih dan campuran bahan lain juga. Resepi ini sebenarnya telah diubah suai sedikit oleh puan Nana Sabrina Sarsan.
Tidak 100% mengikut resepi yang biasa digunakan oleh kaum Cina. Tapi, tetap sedap ye.
Bahan-bahannya pun mudah dan ringkas saja. Yang penting minyak itu boleh dibuat dalam kuantiti yang banyak dan boleh disimpan dalam jangka waktu agak lama.
Bahan-Bahan Minyak Bawang (dihiris):
Bawang merah atau bawang besar. Boleh juga campur keduanya.
Daun bawang
Daun Leek (daun bawang yang besar)
Bawang putih
Sedikit halia
*Bahan-bahan lain kena lebih ya, kecuali halia jangan terlalu banyak.
Bahan Lain:
1 liter minyak masak
Cara Memasak:
1.Panaskan minyak, kemudian kecilkan api sedikit. Masukkan bahan-bahan yang telah dihiris tadi.
Kacau perlahan-lahan hingga bahan-bahan itu bertukar warna. Jangan guna api terlalu besar kerana bawang mudah rentung.
Kemudian toskan bahan-bahan tadi. Tunggu minyak sejuk baru masukkan dlm botol.
Dah siap. Boleh guna bila-bila masa.
Oh ye. Bahan-bahan yang dgoreng tadi jangan dibuang tau. Masih boleh dimakan. Contohnya makan bersama bubur nasi. Wangi semerbak.
Atau kalau goreng telur mata, tabur di atas telur, tambah kicap, perah limah dan potong cili padi. Pehh! Sedap! Cubalah. Gerenti teringat-ingat nanti.
Boleh cuba resepi ini juga: Buat Sendiri Minyak Bawang Putih
Cara Masak Pulut Kuning Cantik Tanpa Kukus & Tak Perlu Rendam Dahulu.

Cara masak pulut kuning, biasanya kita perlu merendam beras pulut sebelum dikukus. Ia bagi memastikan pulut kuning yang dimasak menjadi sempurna.
Namun ada dikalangan kita yang tak ada periuk kukusan untuk masak hidangan ni. Jangan risau, versi ini sangat mudah. Jom lihat cara-caranya menerusi perkongsian dari saudari Faidhatul Arfah Ahmad ini.
Hi ! Arfah nak share dengan korang cara masak pulut yang paling senang, simple di abad ini. Tak payah nak pening kepala nak rendam pulut dulu 2 jam. Rebus air kukus etc. Tak sampai 40 minit pulut dah boleh makan dengan riangnya ahahahaha.
CARA MASAK PULUT TANPA KUKUS
DAN TAK PERLU RENDAM TERLEBIH DAHULU
- Ikut koranglah berapa cawan pulut yang korang nak buat makan cucikan dan masukan ke dalam kuali.
- Masukan air ke dalam kuali banyak manapun takpe ikut suka uols dan bukakan api. Boleh letakan pewarna kuning / serbuk kunyit atau biarkan warna putih sahaja, terpulang yaa. Kemudian gaul-gaulkan pulut tersebut, jika korang letak pewarna tujuanya supaya warna itu nanti kena sekata pada keseluruhan pulut kite itu.
- Pastikan tunggu sehingga air rebusan pulut tu betul-betul mendidih / mengelegak terus tutupkan api. Apabila air rebus pulut sudah mendidih jangan biar terlalu lama sangat yaa takut pulut kembang nanti apabila kita nak masak dalam rice cooker.
- Kemudianya, tapiskan pulut kite tu, buangkan air rebusan tadi. Sebab kite taknak guna air dah.
- Masukan pulut kite ke dalam rice cooker. Jika tak nak santan tak payah letak santan dan tidak perlu tambah langsung air okeh . Tapi arfah buat pulut santan. Santan tu letak bersama sedikit garam kemudian gaulkan dengan pulut kite tadi agar sebati. Santan tu letak betul-betul paras pulut sahajaa atau kurang dari paras pulut yee, jangan sampai pulut tengelam dengan santan sebab takut nanti pulut kite tu lembik pulak kang.
- Kemudianya, masak di dalam rice cooker sehingga rice cooker dari button “cooking” menjadi, “keep warm”. Dalam 10 minit – 15 minit cenggitu, bergantung jugak kepada berapa banyak pulut kita masak.
- Bila pulut dah masak / button keep warm yeaahh masa itu uols letakan gula dan gaul-gaulkan rata. Kemudianya tutupkan sekejap periuk rice cooker kite tu semula, tapi tak payah lama sangat. Tujuan letak gula itu nanti cantik elok je pulut kite berkilat gojess hihihi . Anddd, pulut anda sudah siap & boleh di makan dengan bahagianyaaaaa.
InsyaAllah, kalau korang masak pulut mengunakan kaedah ini walaupun pulut tidak di rendam dahulu. Tetapi, pulut akan masak elok, tidak kembang dan tesktur pulutnya cantik dan sangat-sangat menjimat masa.
Setengah orang suka jugak kan masak pulut di dalam rice cooker kalau nak cepat, tetapi yg versi kene sukat air tu kan, kalau tak pandai nak agak sukatan kuantiti air memang pulut akan kembang hihihi :’).
Moga-moga perkongsian ini memberi manfaat dan selamatt mencuba guys ⚘.
Kredit resipi: Faidhatul Arfah Ahmad
Buah Keras Banyak Khasiat Tau! Salah Satunya Boleh Guna Sebagai Kosmetik! Trylah..

Buah keras antara bahan yang turut menjadi elemen utama dalam masakan orang-orang kita. Ia juga dijadikan untuk perencah, sambal atau pun gulai. Buah keras ini bukan sahaja membantu dalam memberi kepekatan masakan berkuah, malah memberikan aroma (manis) dan juga menambah kelazatan. Buah keras juga mampu elak santan menjadi pecah (minyak) dalam masakan gunakan santan pekat seperti masak lemak.
Untuk mendapatkan aroma dan kelazatan dari buah keras, ianya terlebih dahulu perlu digoreng kering tanpa minyak, ditumbuk dan dikisar halus. Sekiranya ingin buat sambal, buah keras boleh digoreng bersama bawang putih dan bawang merah dan dikisar halus.
Tip orang dahulu sekiranya buah keras ini digunakan tanpa digoreng kering dalam masakan rempah, lauk cepat basi.
Selain daripada kegunaan dalam masakan, buah keras juga sering dijadikan ramuan dalam kosmetik. Sebagai contoh, buah keras yang telah dihancurkan mampu dijadikan sebagai sabun, syampu dan juga serbuk lulur. Biji buah keras pula dikatakan mampu dijadikan sebagai sumber minyak lampu.
Antara Khasiat buah keras
- Minyak daripada buah keras boleh merawat kesan terbakar pada kulit dan kesan regangan wanita selepas bersalin
- Minyaknya juga boleh melebatkan rambut dan mampu merawat masalah rambut gugur dan bercabang
- Sebagai ramuan untuk kosmetik seperti syampoo,sabun,lulur badan dan sebagainya
- Daunnya boleh menghilangkan sakit kepala dgn izin Allah
- Sebagai penyedap masakan spt sup,kari,masak merah ayam,rendang,tumisan sayuran dan lain lain lagi
Walaupun boleh dimakan, namun begitu buah keras atau nama botaninya aleurites moluccana merupakan pokok rasmi Hawaii ini perlu dimasak sebelum dimakan kerana mempunyai kandungan toksik (saponin dan phorbol) yang tinggi ketika masih mentah.
6. Hilangkan tanda-tanda regangan di perut
Selain buahnya yang digunakan sebagai rempah masakan, beberapa bahagian pokok buah keras ini dikatakan mampu digunakan sebagai ubat dalam rawatan tradisional. Daun pokok buah keras dikatakan mampu digunakan untuk mengurangkan sakit kepala dan gonorea. Daun muda yang telah dipanaskan atas api dikatakan mampu dijadikan sebagai tampalan bagi melegakan tulang yang patah, lebam-lebam, luka dan kesakitan.
Minyak biji buah keras dikatakan bersifat rengsa dan julap dan kadang-kala digunakan seperti minyak jarak. Minyak ini juga digunakan sebagai perangsang rambut terutamanya dalam sistem perawatan rambut.
Minyak dari biji buah keras dikatakan mampu digunakan untuk merawat kesan kulit terbakar , tanda-tanda regang di perut bagi wanita selepas melahirkan anak dan benjol di perut. Di Sumatera, biji yang telah dibakar dikatakan boleh disapu di pusat bagi melegakan masalah kejang perut.
7. Hilangkan nafas berbau
Masalah berkaitan pencernaan juga dikatakan mampu dirawat dengan menggunakan bahagian-bahagian tertentu pokok buah keras. Di Hawaii, buah dan biji yang telah dipanggang dikatakan mampu dijadikan sebagai ubat merawat sembelit atau pencuci perut.
Air rendaman getah buah, bunga dan kulit pokok dikatakan mampu dijadikan ubat untuk merawat sakit tekak, tonsillitis, sakit gigi dan juga nafas berbau. Bagi mengelakkan jangkitan terhadap ulser dan bengkak luaran, getah buah keras juga boleh digunakan untuk disapu pada bahagian tersebut. Manakala kulit pokok dan buah yang masih berwarna hijau dikatakan mampu digunakan untuk merawat masalah pernafasan terutamanya asma dan batuk.
8. Rawatan tumor
Di Jepun kulit kayu ini dikatakan mampu digunakan untuk merawat tumor. Di Jawa, kulit kayu pokok buah keras ini dikatakan mampu digunakan untuk merawat masalah diarrhea berdarah dan juga disenteri. Air rendaman kulit kayu pula dikatakan mampu dijadikan sebagai ubat untuk merawat ketidak suburan wanita.
Walaupun terdapat pelbagai kegunaan setiap bahagian pokok buah keras ini, namun begitu penggunaannya perlulah mendapatkan nasihat pengamal perubatan terlebih dahulu bagi mengelakkan kemudaratan di kemudian hari kelak.
RESIPI SAMBAL BUAH KERAS
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji Buah Keras
- 1 biji Cili Hijau
- 1 biji Cili Merah
- 1 biji Bawang Merah
- 1 biji Bawang Putih
- 5 biji Cili Padi
- 1 biji Tomato
CARA MEMASAK:
1. Gorengkan semua bahan di atas sekejap atau sehingga agak layu.
2. Letak sedikit garam
3. Isi ikan goreng – ambil agak-agak dari 2 ekor ikan kembung
.4. Tumbukkan bahan yg telah digoreng dan masukkan isi ikan, perasakan.
5. Sedia dihidangkan.
RESIPI AYAM MASAK BUAH KERAS
BAHAN A
- 12 ketul ayam yg dipotong kecil
- sedikit garam
- sedikit kunyit serbuk
BAHAN B (DIKISAR)
- 2 batang serai
- 4 biji buah keras
- 1st ketumbar
- 1/2 biji bawang besar
- 4 biji bawang putih
- sedikit halia
- sedikit kunyit basah
- sedikit belacan
BAHAN LAIN
- 3 helai daun limau
- 1 biji tomato ~ dipotong kasar
- cili padi secukupnya ~ diketuk
- 1/4 cawan santan
- garam dan gula secukupnya
- minyak secukupnya
CARA MEMASAK:
- Satukan bahan A, goreng separuh masak, ketepikan.
- Tumis bahan B hingga wangi, masukkan daun limau, cili padi, santan dan biarkan mendidih.
- Masukkan ayam, tomato, garam, gula dan masak hingga pekat. Kepekatan ikut selera masing2