Susah nak kekalkan kerangupan ikan bilis goreng kalau nak disimpan lama? Korang  jangan bimbang, boleh saja  tapi korang kenalah ikut sembilan tip yang dikongsikan ini. Ia sungguh senang. Harap lepas  dapat info ini  korang bolehlah goreng ikan bilis untuk stok seminggu di mana kerangupanya tetap kekal ye.

9 Tip Ikan Bilis Yang Korang Goreng Kekak Rangup & Garing.

Pilih Ikan Bilis Berkualiti

Terdapat pelbagai jenis ikan bilis yang dijual dan harganya juga berbeza mengikut gred serta kualiti. Untuk mendapatkan ikan bilis goreng yang mudah dimasak, garing serta enak, guna ikan bilis yang berkualiti. Ia boleh dilihat dari segi ikan bilis yang bersih, berwarna terang dan tidak hapak.

Guna Ikan Bilis Saiz Sederhana

Sebelum membeli ikan bilis, pilih ikan bilis yang bersaiz sederhana dan tidak terlalu besar. Bilis yang besar lebih liat serta agak lambat untuk garing ketika digoreng.

Keringkan Sepenuhnya

Selepas membasuh ikan bilis, pastikan ia dikeringkan dengan sepenuhnya sebelum dimasak. Guna tisu dapur sudah memadai bagi mengurangkan kelembapan.

IKLAN

9 Tip Ikan Bilis Yang Korang Goreng Kekak Rangup & Garing.

Guna Cuka

Ada juga yang menggunakan cuka bagi mendapatkan bilis goreng yang rangup. Caranya mudah sahaja, masukkan ikan bilis ke dalam bekas dan renjiskan cuka hingga rata. Biarkan 5 minit dan goreng seperti biasa.

9 Tip Ikan Bilis Yang Korang Goreng Kekak Rangup & Garing.

Guna Minyak Panas

IKLAN

Sebelum menggoreng, pastikan minyak telah dipanaskan terlebih dahulu dalam kuantiti yang secukupnya.

Goreng Guna Api Sederhana

Semasa menggoreng, perlahankan api agar ikan bilis yang digoreng tidak cepat hangus. Guna api sederhana dan masak sehingga ikan bilis menjadi kuning keemasan.

9 Tip Ikan Bilis Yang Korang Goreng Kekak Rangup & Garing.

IKLAN

Tos Minyak Sepenuhnya: Setelah diangkat, toskan lebihan minyak menggunakan tisu dapur. Ia bagi mengelakkan ikan bilis menjadi berminyak sewaktu disimpan.

9 Tip Ikan Bilis Yang Korang Goreng Kekak Rangup & Garing.

Simpan Dalam Balang Kedap Udara

Setelah ikan bilis goreng sejuk, masukkan segera ke dalam balang kedap udara. Ia amat penting bagi mengelakkan ikan bilis masuk angin dan menjadi lemau.

Goreng Secara Berperingkat

Jika anda mahu menggoreng ikan bilis dalam kuantiti yang banyak, lakukan secara berperingkat. Elakkan menggoreng dalam kuantiti yang banyak secara sekaligus. Ia bukan sahaja menjadikan ikan bilis tidak garing bahkan melambatkan proses memasak.

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI