Menepati tema makanan laut yang diberi barisan tenaga pengajar dari SG Academy, Kuala Lumpur terdiri daripada Chef Fariburz , Chef Nadzirah dan Chef Wan Noraini berjaya mengolah lima bakeri dan pasteri yang lazat.Bun, tart dan croissant gebu dan enak daripada udang, ketam dan kerang menghasilkan keunikan rasa yang hebat. Jom semak resipi ini.
1. BUN SERUNDING KERANG
BAHAN-BAHAN :
Bahan untuk bun :
1kg tepung gandum | diayak
4 sudu makan marjerin
4 sudu makan gula halus
1 sudu teh garam
1 1/2 paket yis mauripan
2 1/4 cawan air suam
Bahan serunding kerang : Bahan A :
1kg kerang
3 sudu makan air asam jawa
10gm kelapa parut
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
Bahan B (dikisar ):
3 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 sudu teh ketumbar
1 sudu teh jintan halus
1 sudu teh jintan kasar
2.5sm halia
10gm cili kering | direbus dahulu
CARA MEMASAK :
Cara masak bun:
1. Campurkan air suam, yis, gula, susu tepung, marjerin dan garam dalam bekas besar dan kacau rata.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit (sekiranya masih lembik), uli sehingga doh tidak melekat pada tangan.
3. Uli agak lama untuk mendapatkan doh yang lembut dan gebu.
4. Bentukkan bulat dan rehatkan pada bekas dan tutup dengan tuala ataupun kain basah selama beberapa 1/2 jam agar doh naik .
5 Tumbuk doh untuk membuang angin pada doh.
6. Bentukkan adunan doh kepada beberapa bahagian , bulatkan dan masukkan serunding kerana mengikut citarasa sendiri dan susun ke dalam loyang.
7.Bakar roti selama 20 minit.pastikan suhu oven pada 180c .
Cara masak serunding kerang :
1. Rebus kerang & buang kulitnya
2. Kisar bahan B
3. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bahan kisar B. Tumis hingga naik bau dan masukkan kerang.
4. Masukkan gula,garam dan air asam sehingga kering.
5. Masukkan kelapa goreng dan goreng sehingga rendang kerang betul-betul kering supaya tahan lebih lama .
6. Bila serunding dah siap masak, masukkan dalam adunan doh
Saiz hidangan : 1-2 orang
Waktu memasak : 1 jam 10 minit
Cara memasak : Tumis (saute) dan bakar
Keistimewaan : Bun serunding kerang pilihan lazat untuk penggemar makanan laut
Jenis masakan : Roti bun
Anggaran kos : RM10
INFO CHEF : Pilih kerang yang betul-betul segar, cengkerang tertutup rapat.
Ads
2. CROISSANT SANDWICH ISI KETAM
BAHAN-BAHAN :
Bahan inti :
227gm (8 oz) isi ketam | dicincang
½ cawan mayonis
½ cawan yogurt
¼ cawan daun saderi | dicincang
2 sudu teh keju cheddar | diparut halus
1 sudu teh bawang besar | dicincang halus
Garam secukup rasa
1/8 sudu teh lada hitam
4 helai daun salad
Bahan croissant (pastry lapis):
250gm tepung protein tinggi
13gm telur
Garam secukup rasa
25gm gula kastor
10gm susu tepung
5gm yis
20gm mentega
112gm air ais
113gm pastri majerin *ada dijual di kedai bakeri
½ sudu teh bread softener
CARA MEMASAK :
Cara membuat croissant (pastri lapis)
1. Masukkan tepung, telur, garam, gula kastor, susu tepung, yis, bread softener dan mentega, gaul hingga sebati.Kemudian masukkan air ais dan uli hingga sebati dan menjadi doh, tutup doh dengan kain lembap dan biarkan doh selama 10-15 minit
2. Canaikan doh setebal 10mm dan letakan pastri majerin di tengah-tengah. Buat lipatan sebanyak tiga kali.
3. Canai lagi hingga nipis dan buat lipatan
4. Canai lagi dan buat lipatan 3 dan lipat buku, rehatkan doh 10 minit
5. Canaikan doh setebal 5 mm, Potong melintang menjadi segitiga.
6. Letakkan di atas dulang yang telah di gris dan biar ia naik 2 kali ganda
7. Sapu dengan telur dan bakar pada suhu 190C selama 15 minit.
8. Siap untuk dihidang
Cara masak inti :
1.Masukkan dalam mangkuk, selepas itu,masukkan isi ketam, saderi, bawang dan keju.
2. Kemudian masukkan mayonis dan yogurt,garam dan lada hitam gaul sehingga sebati
3.Selepas siap kita masukkan inti ke dalam Croissant
4.Siap untuk dihidang
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 35minit
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Croissant adalah menu berasal dari Austria dan Perancis
Jenis masakan : Pastri lapis
Anggaran kos : RM10
INFO CHEF : Isi ketam harus segar dan simpan di dalam chiller untuk mengelakkan terbit bau hanyir.
3. BURGER IKAN DORY
BAHAN-BAHAN :
Bahan roti burger :
500gm tepung roti
2 biji telur
11gm yis
1 liter air
80gm mentega
Garam secukup rasa
10gm baking powder
15gm bijan
Beberapa titik pewarna *jika suka
Bahan isi (patty) ikan :
4 keping isi fillet ikan dory | tanpa kulit, tanpa tulang
2 sudu makan minyak zaitun
1 biji lemon | zest halus parut
1 sudu makan daun parsli | dicincang halus
Garam secukup rasa
10gm breadcrumb
2 biji telur
10 gm tepung gandum | campurkan sedikit air untuk dicelup
Bahan sos tartar :
1 cawan mayonis
1 sudu makan gherkins *sejenis acar timun | dicincang halus
1 bawang merah | dicincang halus
1 sudu makan jus lemon
*Gaulkan kesemua bahan
CARA MEMASAK:
Cara masak roti burger:
1. Masukkan tepung roti, telur, mentega, gula kastor,garam dan yis dalam 1 adunan .
2. Kemudian uli sehingga menjadi doh sehingga mejadi lembut
3. Selepas itu, rehat doh dalam 45 minit.
4. Selepas doh kembang, bahagikan doh menjadi 40 gm tiap satu.
5. Bentukkan menjadi bebola dan letakkan di atas dulang pembakar yang telah di gris.
6. Rehatkan doh sebentar selama 15 minit dan taburkan bijan
7. Akhir sekali, bakar pada suhu 180c selama 15 minit
Cara masak patti ikan :
1. Campurkan minyak zaitun,lemon,pasli,garam dan lada dalam bekas.
2. Kemudian celupkan dengan tepung ,telur dan bread crumb.
3. Selepas itu, panaskan pan dan grill sehingga masak dalam
2-3 minit dan terbalik- balikan sehingga warna keperang-perangan.
Cara hidangan :
1. Selepas roti dah siap dibakar ( sejukkan)
2. Kemudian potong roti dari sisi tepi.
3. Selepas itu , sapu sos tartar dan letak patty ikan
4. Kemudian siap untuk dihidang.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 35minit
Cara memasak : Bakar dan gril
Keistimewaan : Sesuai dihidangkan dalam jamuan petang dan koktail.
Jenis masakan : Burger
Anggaran kos : RM15
Ads
INFO CHEF : Ikan dory usah dimasak lama supaya patty ikan tidak kering
4. ÉCLAIRS UDANG
BAHAN-BAHAN :
Bahan untuk eclairs:
300gm tepung gandum
200gm mentega
500ml susu segar
4 biji telur
Garam secukup rasa
Bahan inti (sos krim masam) :
250ml krim masam
5gm daun ketumbar | dicincang
60ml sos cili
4-6 ekor udang telah digoreng
CARA MEMASAK :
Cara masak éclair:
1. Ayak bersama tepung dan garam.
2. Kemudian masukkan mentega kedalam periuk yang sudah mendidih pada api sederhana.
3. Masukkan tepung yang sudah diayak tadi dan kacau dengan cepat selama 3 Minit sehingga bentuk doh. Masukkan susu segar.
4. Masukkan telur satu demi satu dan kacau dengan sebati.
5. Selepas itu,masukkan ke dalam beg piping dan picitkan pada dulang pembakar dengan cara memanjang.
6. Bakar Eclairs di ketuhar suhu 180c dan bakar selama 30 minit atau sehingga keemasan dan dimasak.
7. Kurangkan haba hingga 160°C dan bakar selama 10 minit atau sehingga kering. Sejukkan dan potong memanjang dibelah dua.
Cara masak inti sos krim masam :
1. Masukkan krim masam,ketumbar dan sos cili kacau sehingga sebati
2. Sudah siap sapu pada eclair atas dan bawah sehingga Rata.
3. Akhir sekali, selepas sapu inti krim masam kita buat eclair macam sandwiches dan letak udang.
4. Siap untuk dihidang
Saiz hidang : 6 ketul éclair, 3 orang
Waktu memasak : 30minit
Cara memasak : Bakar
Keistimew : Menu savoury sesuai dihidangkan sebagai pembuka selera
Jenis masakan : Pastri choux
Anggaran kos : RM12
Ads
INFO CHEF ; Untuk membentuk udang, gunakan lidi pencucuk, dah masak jangan lupa buang lidi
5. TART UDANG
BAHAN-BAHAN :
450gm tepung gandum
250gm mentega
100gm gula halus
1 biji telur
2 sudu teh air sejuk
1 sudu teh esen vanilla
Bahan krim keju :
500gm krim keju
3 sudu teh perahan lemon
5gm parsli kering
100ml susu segar
CARA MEMASAK :
Cara buat kulit tart :
1. Putar mentega, gula dan esen vanila hingga kembang. Masukkan telur dan air.
2. Putar lagi sehingga adunan sebati
3. Masukkan tepung gandum dan kacau rata supaya menjadi satu doh.
4. Ambil sedikit doh, tekan ditapak tangan supaya sedikit rata dan masukkan dalam acuan tart dan dipicit-picit pada keseluruhan acuan dan lebihan di atasnya ratakan dengan menggunakan belakang pisau (guna pisau yang kecil aja)
5. Bakar selama 20 minit dengan suhu 180C sehingga masak.
6. Keluarkan kulit tart mengunakan pengcungkil gigi jenis tajam tekan di tepi kulit tart dan ia akan terangkat keluar.
Cara buat krim keju :
1. Pukul krim keju sehingga kembang
2. Kemudian masukkan susu segar dan kacau sehingga rata
3. Bila sudah sebati masukkan jus lemon dan parsli kering dan kacau.
4. Bila siap adunan krim keju masukkan ke piping bag dan piping ke acuan tart tadi
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 30minit
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Inti udang goreng dengan sos krim keju memang amat lazat .
Jenis masakan : Pastri rapuh
Anggaran k : RM 13
INFO CHEF : Kalau udang hendak ranggup kita celupkan dengan tepung dan bread crumb dan goreng dalam 5 minit
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Setelah makan besar hari cuti panjang dengan segala makanan berlemak dan berminyak, hari ini apa kata anda cuba pula menu yang lebih sihat namun sedap dan mudah disediakan. Jika ingin mencuba, berikut dua jenis menu ikan yang tak sampai 15 minit siap. Sesuai sangat bila dah kembali bekerja ni.
IKAN KERISI TUMIS PINDANG TERUNG TELUNJUK
BAHAN-BAHAN:
4 ekor ikan kerisi | buang sisik, bersih dan tos
2 keping asam gelugor
1 batang bunga kantan | belah dua
1 biji tomato | belah empat
4 biji terung telunjuk | belah dua tidak putus
1 batang serai | titik
1 hiris lengkuas | titik
Garam, gula dan perasa secukupnya
2 sudu makan minyak masak
Air secukupnya
BAHAN KISAR:
10 biji cili padi
3cm kunyit hidup
4 ulas bawang merah
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan bahan kisar hingga wangi.
Masukkan air, asam gelugor, bunga kantan, serai dan lengkuas.
Setelah mendidih masukkan ikan dan terung telunjuk.
Selepas beberapa minit perasakan dengan garam, gula dan perasa secukupnya.
Setelah cukup rasa, ikan sudah masak , terung empuk. Tutup api dan masukkan tomato.
Singgang sedia dihidangkan.
ASAM REBUS IKAN SUSU
BAHAN-BAHAN:
1 kg Ikan Susu | buang sisik, bersih dan toskan
3 sudu makan pes cili kering
1 biji bawang besar | hiris
2 hirisan lengkuas | titik
3 keping asam gelugor
1 batang bunga kantan | belah dua
5 tangkai daun kesum
4 biji kacang bendi
Garam, gula dan perasa secukupnya
Air secukupnya
CARA MEMASAK:
Masukkan air di dalam periuk secukupnya,masukkan asam gelugor, hirisan lengkuas dan bawang besar.
Kemudian masukkan pes cili kering, kacau rata.
Renehkan atas dapur, apabila kuah mendidih masukkan ikan, bunga kantan dan daun kesum.
Selepas dua minit perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa secukupnya.
Kuih muih Melayu memang enak dimakan bila-bila masa. Sebagai pencuci mulut, kudapan petang mahu pun sarapan pagi memang terbaiklah.
Ni min kongsikan resipi kuih bingka ubi kelapa ceri, kuih bakar kacang hijau, apom betawi dan tiga lagi sajian kuih istimewa dengan sedikit olahan baru. Lapang-lapang nanti bolehlah buat.
1. BINGKA UBI KELAPA CERI
BAHAN-BAHAN:
4 cawan ubi kayu | parut
2 cawan santan
1 cawan gula
1/2 sudu teh garam
1/2 cawan kelapa parut | yang putih saja
1/2 cawan buah ceri
Sedikit mentega
CARA MEMASAK: 1. Campurkan kesemua bahan dan kacau sehingga gula larut dan sebati. Bakar dalam loyang 8 inci x 8 inci empat segi yang telah dioles dgn sedikit mentega 2. Bakar pada suhu 200C selama 1 – 1 jam 30 minit atau sehingga garing permukaan atas. 3. Biar betul-betul sejuk baru dipotong.
Info chef: Buah ceri boleh dibeli di kedai bakeri dan bukan yang segar. Saiz hidangan : 6-8 orang Waktu memasak: 2 jam 30 minit Jenis hidangan : Kuih muih Keistimewaan : Rasa lemak santan dan ubi yang sedap Cara memasak : Bakar
2. KUIH BAKAR KACANG HIJAU
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
2 cawan kacang hijau yg telah direbus | simpan sedikit untuk hiasan
1 cawan gula pasir
1 cawan santan pekat
2 cawan air
2 sudu makan minyak sapi
3 biji telur
Secubit garam
Beberapa titik pewarna hijau
CARA MEMASAK: 1. Satukan kesemua bahan bersama satu cawan kacang hijau dan kisar sampai sebati. Minyak sapi gunakan satu sudu sahaja. 2. Masukkan ke dalam periuk dan masak hingga sedikit pekat dan sentiasalah kacau guna ‘whisk’. Guna api sederhana. 3. Masukkan satu cawan kacang hijau yang tidak dikisar tadi dan gaul rata. 4. Masukkan satu sudu makan minyak ke dalam loyang dan oleskan rata. 5. Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi. 6. Taburkan sedikit kacang hijau yg telah direbus tadi dan bakar pada suhu 180 C selama 1 jam atau sehingga garing. Guna api atas dan bawah.
Info chef: Boleh gunakan santan kotak.
Saiz hidangan : 6-8 orang Waktu memasak: 1 jam 30 minit Jenis hidangan : Kuih muih Keistimewaan : Rasa kacang hijau yang sedap Cara memasak : Bakar
3. APOM BETAWI
BAHAN-BAHAN:
6 biji telur
1 ¼ cawan gula
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh ovalette
Sedikit esen vanila
Pewarna kuning dan pink secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Pukul telur bersama gula, esen vanila dan ovelatte sehingga kembang 2. Masukkan tepung sikit demi sedikit dan kacau rata. 3. Bahagikan kepada tiga bahagian. Satu bahagian dengan warna pink, satu bahagian warna kuning dan satu bahagian tidak diwarnakan. 4. Oles loyang dengan minyak dan masukkan adunan secara berselang seli hingga selesai. Kukus selama 45 minit hingga 1 jam.
Info chef: Gunakan loyang bersaiz 7 x 7 inci. Saiz hidangan : 6-8 orang Waktu memasak: 2 jam 30 minit Jenis hidangan : Manisan tradisional Keistimewaan : Rasa lemak santan, manis dan gebu Cara memasak : Kukus
4. LEMPENG PISANG JEM STRAWBERI & PISANG
BAHAN-BAHAN:
3 biji pisang masak ranum
Tepung gandum secukupnya
Gula secukup rasa
Secubit garam
Jem strawberi secukupnya
Hirisan pisang secukupnya
Sedikit minyak sayur
CARA MEMASAK: 1. Dalam mangkuk, lenyekkan pisang, masukkkan gula dan garam, sebatikan. Masukkan tepung gandum, jangan banyak sangat kerana nanti keras. Biar lembik sedikit bancuhannya. 2. Panaskan kuali ‘non stick’, sapukan sedikit minyak sayur dan sendukkan adunan ke dalam kuali kemudian leperkan biar jadi bulat nipis. Sendukkan sesudu jem strawberi dan susun hirisan pisang di atasnya. 3. Masak selama 3-4 minit dengan api perlahan sehingga perang. Angkat dan ketepikan. Ulangi langkah hingga selesai. 4. Sedia dinikmati.
Info chef: Gunakan kuali ‘non stick’ bersaiz kecil untuk lebih memudahkan.
Saiz hidangan : 3-4 orang Waktu memasak: 35 minit Jenis hidangan : Lauk pauk Keistimewaan : Rasa lemak santan dan agak pedas Cara memasak : Tumis dan reneh
5. PUTERI AYU BANDUNG KACANG MERAH
BAHAN-BAHAN:
5 biji telur
250gm tepung gandum
300gm gula
2 sudu teh ovallate
1 sudu teh baking powder
250ml santan
Pewarna pink secukupnya
2 sudu teh kordial air sirap
Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)
Kacang merah secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Panaskan kukusan. 2. Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu. 3. Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, Kordial air sirap, kacang merah dan pewarna. Kacau lagi hingga sebati. 4. Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan. 5. Masukkan adunan yang telah dimasak tadi dan kukus selama lebih kurang 5 minit. 6. Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan. Sedia dinikmati.
Info chef: Letakkan sedikit kelapa dan kacang merah untuk lebih menarik. Saiz hidangan : 3-4 orang Waktu memasak: 35 minit Jenis hidangan : Lauk pauk Keistimewaan : Rasa lemak santan dan agak pedas Cara memasak : Tumis dan reneh
Sambal bilis garing telur masin Cik Ma, seimbang rasa masin, manis dan pedasnya. Sesuai dimakan bila-bila masa. Sambal ini sesuai dinakan bersama nasi putih panas-panas atau pun bubur nasi. Memang ngam habis. Buat untuk anak-anak bawa bekal ke asrama pun sesuai sebab tahan lama.
Yang nak pergi travel pun, sesuai bawa sambal ini sebagai bekalan.
Sambal ini sesuai dimakan bila-bila masa termasuklah waktu sahur. Kadangkala tekak kita nak layan lauk yang simple macam ni je kan? Takut nanti makan bertambah-tambah pula.
Boleh cuba resipi ini yang dikongsikan oleh puan Zainor Shima Ihsan(Cik Ma) ini. Katanya sambal ini
Sambal Bilis Garing Telur Masin
Bahan-bahan:
500 gram cili kering kerinting pedas @ cili kering besar tak pedas. Boleh mix cili ye – boleh beli online di sini
Gunting cili kering kecil-kecil. Tapis dalam bekas jaring untuk buang biji-biji. Basuh cili kering dan tos untuk keringkannya. Kemudian goreng dalam minyak panas sekejap je. Goreng sampai garing. Jangan sampai hangus ye.
Kemudian guna blender kering, kisar bersama sedikit garam. Biar sederhana halus.
Ikan bilis digoreng sampai garing. Bahagi kepada dua bahagian. Kisar sederhana halus dan kasar.
Panaskan minyak. Guna lebihan minyak gorengan cili kering tadi, ambil 4 sudu besar minyak. Masukkan 2 ketul kiub ayam dan hancurkan sehingga sebati dengan minyak. Kacau hingga sebati. Guna api paling kecil sekali.
Masukkan cili kering kisar, ikan bilis goreng kasar dan halus, bawang goreng, gula halus, serbuk perasa, serbuk telur masin, serbuk cheese ( terpulang nak letak atau tidak).
Sentiasa gaul semua bahan tadi dalam 5-8 minit untuk sebatikan bahan-bahan supaya tidak hangus dan tutup api.
Siap! Sejukkan terlebih dahulu sebelum masukkan dalam bekas. Ada rasa pedas manis masin. Sambal ikan bilis pun bau wangi cheese/telur masin. Dah siap. Selamat mencuba!