10 resipi masakan sayur pembuka selera, cepat dan mudah. Sayur memang sedap jika digandingkan dengan makanan berlauk. Walaupun lauk ‘simple’, tapi bila digandingkan dengan masakan sayur, memang ngam.
Setiap hidangan sama ada makan tengah hari atau malam, wajib ada satu menu sayur-sayuran. Kalau tak ada menu sayur-sayuran, seolah-olah tidak lengkap hidangan.
Tapi, bosan juga kalau asyik nak makan menu yang sama setiap hari terutamanya kalau menu yang berasaskan sayur-sayuran. Jadi, RASA kongsikan 10 resipi masakan sayur pembuka selera yang cepat dan mudah dimasak. Selamat mencuba!
CENDAWAN TIRAM BUTTERMILK
BAHAN-BAHAN:
Cendawan tiram
Tepung goreng serbaguna
4biji cili padi
2 ulas bawang putih
3 ulas sudu makan butter
1 tin susu cair
Daun kari
garam
1 keping keju
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KANGKUNG GORENG BELACAN
BAHAN-BAHAN:
Kangkung
2 biji bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
3 biji cili merah dikisar
5 biji cili padi dikisar
3 sudu makan udang kering dikisar
belacan
garam
Ads
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KAILAN CRISPY
BAHAN-BAHAN:
Sayur kailan (kuantiti ikut selera)
Minyak masak secukupnya
1 ulas bawang putih
3 biji cili padi merah
Garam
Gula
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BENDI UDANG KERING
BAHAN-BAHAN:
4 ulas bawang putih
8 biji bendi
2 sudu besar udang kering
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh sos ikan
1 sudu teh sos ikan
1 sudu teh gula
Air secukupnya
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KAILAN IKAN BILIS
BAHAN-BAHAN:
sengenggam ikan bilis
2 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 kiub pati ikan bilis
1 sudu besar udang kering
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
1 ikat kailan
5 biji cili api merah
air secukupnya
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KOBIS DAGING BERKEJU
BAHAN-BAHAN:
1 biji kobis manis
3 ulas bawang putih | Dicincang
100gm daging cincang
1 sudu teh serbuk perasa
1/2 sudu teh mix herbs
Garlic butter
Parsley
Perfect bakes cheese
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Ads
TIMUN & CENDAWAN TUMIS KERING
BAHAN-BAHAN:
Minyak secukupnya
3 biji telur | Dipukul
Cendawan butang putih
3 ulas bawang putih | Dicincang
1/3 sudu kecil garam
1/3 sudu kecil ground pepper
1 biji timun
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
GLASS NOODLE TUMIS TELUR
BAHAN-BAHAN:
Glass noodles | direbus
1 sudu kecil kicap pekat
1 sudu kecil minyak masak
3 biji telur | dipukul
1 sudu kecil daun bawang
1 sudu kecil bawang putih | dicincang
1 sudu kecil cili padi merah | dihiris nipis
Taugeh
Daun kucai
2 sudu kecil kicap cair
1 sudu kecil sos tiram
1/3 sudu kecil garam
1/3 sudu kecil kiub pati ayam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Ads
TUMIS CENDAWAN BERSAMA TELUR
BAHAN-BAHAN:
Cendawan tiram | direbus
2 biji telur | dipukul
1 batang daun bawang | dipotong besar
1 sudu kecil bawang putih | dicincang halus
1 sudu kecil cili padi merah | dihiris nipis
1/3 sudu kecil garam
1/3 sudu kecil kiub pati ayam
3 sudu kecil kicap cair
Cara memasak boleh lihat di dalam video. Selamat mencuba!
KOBIS GORENG
BAHAN-BAHAN:
½ biji kobis | hiris nipis
3 biji telur | dipukul
1 sudu kecil daun bawang | dihiris halus
2 sudu kecil bawang putih | dicincang
1 batang lobak merah | hiris nipis
3 sudu kecil kicap cair
1 sudu kecil sos tiram
1/3 sudu kecil garam
1/3 sudu kecil kiub pati ayam
Minyak masak untuk menggoreng
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Sekarang ni rendang bukan hanya tunggu raya baru boleh makan, bila-bila teringin boleh masak sendiri ye..Istimewanya rendang bukan hanya boleh dipadankan dengan nasi putih semata tetapi juga boleh dimakan dengan nasi impit lemang, pulut, roti dan juga boeh dijadikan inti pizza. Perghhh sedapnya…Kalau korang teringin nak cuba ini lima pilihan rendang yang dikongsikan:-
RENDANG DAGING KERBAU
BAHAN-BAHAN:
1kg daging kerbau | dihiris lebar
1liter santan pekat
500ml santan cair
4 sudu makan kerisik
3 batang serai | dititik
3cm lengkuas | dititik
1 sudu makan air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis secukupnya
Bahan Kisar:
10 biji bawang merah
10 tangkai cili kering
6 ulas bawang putih
2cm halia
3cmkunyit hidup
3 batang serai
CARA MEAMSAK:
Bersihkan daging dan toskan.
Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak.
Masukkan daging, kacau rata, dan biarkan air daging keluar.
Setelah air daging kering masukkan santan cair, biarkan mereneh hingga daging empuk.
Masukkan pula santan pekat, air asam, garam dan gula secukupnya.
Apabila timbul minyak, kecilkan api dan masukkan kerisik.
Teruskan kacau hingga kuah rendang pekat atau kering. Bergantung kepada citarasa anda.
RENDANG AYAM DAUN KUNYIT
BAHAN-BAHAN:
1kg ayam | potong sederhana
500ml santan pekat
1 helai daun kunyit | dicarik-carik
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukupnya
Minyak untuk menumis
Bahan kisar:
10 tangkai cili kering
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2cm lengkuas
2cm halia
CARA MEMASAK:
Bersihkan ayam, kemudan toskan.
Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak.
Masukkan ayam, kacau lagi hingga ayam kecut dan airnya kering.
Seterusnya masukkan santan dan asam gelugor, biarkan mereneh.
Apabila ayam empuk, keluarkan dan ketepikan seketika.
Masukkan garam dan gula, biarkan mereneh hingga kuah pekat.
Masukkan semua ayam bersama daun kunyit.
Kecilkan api biarkan ia mereneh di atas api sederhana sehingga rendang mengeluarkan minyak.
Sedia dihidangkan bersama Nasi Tomato.
RENDANG PEDAS UDANG
BAHAN-BAHAN:
1kg udang saiz XL |dibersihkan dan tos
1liter santan pekat
2 helai daun kunyit | dicarik-carik
3 batang serai | dititik
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar:
10 tangkai cili kering
3 tangkai cili kering
8 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2cm halia
3cm lengkuas
3cm kunyit hidup
CARA MEMASAK:
Masukkan santan dalam kuali bersama bahan kisar.
Masak sehingga kuah hampir pekat.
Seterusnya, masukkan udang, daun kunyit, serai, asam gelugor, garam dan gula secukupnya.
Kecilkan api dan kacau selalu sehingga rendang kering.
Sedia dihidangkan.
RENDANG TOK
BAHAN-BAHAN:
1kg daging batang pinang |dipotong dadu
1 ½ liter santan
4 sudu makan kerisik
2 helai daun kunyit | disiat-siat
4 helai daun salam
3 batang serai | dititik
Rempah penumis | bunga lawang, kulit kayu manis dan bunga cengkih
1 keping gula Melaka
Minyak untuk menunis
Bahan Sangai Dan Kisar Kasar:
2 sudu makan ketumbar
1 sudu makan jintan manis
1 sudu teh jintan putih
Bahan Kisar:
15 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3cm lengkuas
4 batang serai
3cm halia
3cm kunyit hidup
CARA MEMASAK:
Perapkan daging dengan sedikit bahan kisar lebih kurang dua jam.
Panaskan minyak, tumiskan serai titik, rempah penumis dan bahan kisar sehingga wangi dan pecah minyak.
Masukkan daging yang telah diperap dan kacau hingga air daging kering.
Masukkan santan, garam gula Melaka, separuh dari kerisik, daun kunyit dan daun salam. Kacau sekali sekala.
Bila kuah pekat dan daging empuk. Masukkan bahan sangai dan sebahagian lagi kerisik tadi.
Kacau hingga rendang betul-betul kering.
RENDANG AYAM MINANG
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam | potong sederhana
2 liter santan
2 batang serai | racik halus
1 batang serai|titik
4 helai daun limau purut
2cm asam gelugur
2 helai daun kunyit|hiris
BAHAN KISAR:
5 biji buah keras
6 ulas bawang putih
100gm cili besar merah
12 biji bawang merah
100gm cili padi merah
2cm halia |bakar sedikit
2cm lengkuas
3cm kunyit|bakar sedikit
1/2 sudu makan ketumbar
2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk buah pala
1 sudu teh jintan| sangrai
CARA MEMASAK:
Di dalam periuk, tuangkan santan, masukkan serai yang dititik, asam gelugur, daun limau purut dan daun kunyit.
Kacau hingga santan mendidih dan pastikan santan yang dimasak tidak pecah.
Setelah santan mendidih, masukkan rempah yang telah dikisar dan gaul sebati kira-kira 20 minit.
Apabila santan mula mengeluarkan minyak, masukkan potongan ayam dan masak menggunakan api yang sederhana hingga santan mengering.
Perasakan dengan garam secukup rasa dan masukkan hirisan serai. Gaul sebati.
Biasa bila kita makan di restoran Thai, makan Mee CelupThai sangatlah sedap rasanya. Hidangan mee celup, bihun celup dan maggi celup cukup popular di Pantai Timur dan menggunakan kuah yang sama. Kuah Mee Celup Thai biasanya berwarna gelap dan pekat menjadikan ia cukup sempurna untuk dinikmati. Ayuh kita buat Mee Celup Thai mengikut resipi mengikut resipi yang dikongsikan oleh Faziela Lala
RESIPI MEE CELUP THAI
BAHAN UNTUK KUAH:
Tulang/daging/ayam 1 paket rempah sup Thai (pek oren) – beli online Bawang putih *diketuk – beli online Serai *diketuk Akar ketumbar Daun ketumbar *diblender Halia – beli online Lengkuas – beli online Kicap sotong/ sos ikan – beli online Kicap Mountain Thai Serbuk perasa
CARA MEMBUAT:
1. Tumis bawang putih, akar daun ketumbar, serai, halia, lengkuas dan 1 paket rempah sup thai sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan daun ketumbar yang telah diblender untuk menaikkan lagi aroma kuah, kicap sotong dan kicap Mountain Thai.
3. Tambahkan air berserta daging/ayam, garam dan serbuk perasa. Rebus sehingga daging empuk. Bila daging sudah empuk, keluarkan dan hiris nipis-nipis.
Lada jeruk Limau nipis Bawang goreng Bawang putih goreng Kacang tumbuk Serbuk lada sulah Minyak cili
*Bahan penambah rasa boleh juga beli yang sudah siap.
CARA HIDANG:
Masukkan bahan celur dan bahan penambah rasa. Tuangkan sup. Susun juga hirisan daging di atasnya. Boleh juga letak telur separuh goreng separuh masak jika suka.
Kalau sebut tentang sup, memang ramai penggemarnya. Untuk rasa kelainan, boleh cuba buat Sup Ayam Thai. Aroma daun limau purut itulah yang membuatkan sup ayam ini lagi umph. Dapat pula hirup kuah panas-panas. Memang mengundang selera.
Nak menyediakan Sup Ayam Thai ini pun mudah sahaja. Bahan-bahan pun menggunakan yang sedia ada di dapur sahaja. Jom ikuti perkongsian resipi daripada Tengku Syazwanyini. Kalau badan rasa tak sihat, minum sup ini pun akan buat tubuh berpeluh dan kembali segar. Cubalah.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...