Dok pikir bau apa la manis2.Rupa2nya, bau tapai. Lupa plak mlm jumaat bru ni aku buat tapai ni..
Nasib Xde semut 😂Alhamdulillah, manis sgt. Simpan dlm peti dulu, esok mkn. Nikmatnya mkn sejuk2..
Sape suka? 😘
Tapai Pulut Manis
Bahan-bahan:
1kg beras pulut
1 biji ragi (Seeloknya jemur terlebih dahulu, tp yg ni sy xjemur pon. Hancurkan ragi, sy letak dlm plastik dan ketuk guna alu lesung, nnti nak guna baru ayak guna penapis teh)
-bekas dadih/daun getah/daun pisang. (sy guna bks dadih je)
Cara memasak:
1.Basuh beras pulut bersih2 dan rendam min 2jam..
2.Kemudian toskan air, kukus beras pulut selama 25 min..
3.Siramkan pulut yang telah dikukus dgn 3cawan air, sambil kaup balik.. (sy xalihkan pulut kedalam bekas, sy siramkan air trus dr pngukus)
4.Kukus semula pulut tadi dalam 10min/sehingga naik wap..
5.Tutup api dan alihkan pulut yg telah masak kedalam dulang besar utk disejukkan. (Ratakan pulut td, supaya cpt sejuk)
6.Biarkan pulut betul2 sejuk..
7.Bila pulut dah sejuk, ayakkan ragi keatas pulut, balik2kan pulut td, ayak ragi keatas pulut skli lg.. (agak2 ragi rata pd pulut)
8.Sudukan pulut td kedalam bekas dadih/daun getah.
9.Susunkan ke dalam bekas sesuai. (sy letak dlm besen)
10.Balut besen tersebut dgn Kain..
Simpan di tempat yg gelap slma 2hari..
Selepas 2 hari, baru tgk tapai tu ye..
InsyaAllah, menjadi.. Tapai manis dan berair.. 😋
Selamat mencuba 😊
credit : Siti Norizan
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
5 Resipi Paling Best & Sedap Untuk Penggemar Pastri. Sesuai Sangat Buat Untuk Minum Petang.
Jika anda memang penggemar pastri manis, inilah himpunan resipi yang sesuai untuk anda cuba. Memang memikat selera! Nak buat pun tidak renyah mana. Jom cuba! Anda pasti sukakannya.
1. WOOPY PIE
BAHAN-BAHAN:
- 125gm mentega bergaram
- 200gm gula perang
- 1 biji telur gred A
- 260gm tepung serbaguna
- 60gm serbuk coklat
- 1 1/4 sudu teh serbuk penaik
- 250gm yogurt asli
- 1 sudu teh esen vanila
- 2 sudu air suam
BAHAN INTI:
- 250gm krim keju
- 1 cawan krim putar
- 4 sudu besar gula kastor
CARA MEMBUAT:
- Pukul gula perang dengan mentega sehingga sebati dan campurkan dengan mentega dan esen vanila. Masukkan pula yogurt.
- Seterusnya masukkan semua bahan kering dan air suam dan pukul perlahan sehingga sebati.
- Masukkan adunan ke dalam beg paiping. Paipkan adunan (jangan terlalu kecil, jangan terlalu besar). Bakar selama 10 minit pada suhu 150C.
- Untuk membuat inti, pukul krim keju yang dikeluarkan terus dari chillerdengan gula kastor sehingga kembang. Gunakan kelajuan rendah. Masukkan krim putar dan sebatikan.
- Kemudian paipkan inti di atas pai yang sudah disejukkan dan tindan satu lagi pai di atasnya.
INFO CHEF: Sebagai optional, anda boleh membuat inti dengan 1/2 cawan mentega kacang dicampur dengan 1/2 cawan krim keju
2. NUTELLA CHEESE TART
BAHAN-BAHAN:
- 260gm tepung
- 250gm mentega asli
- 70gm gula aising
- 1 sdu teh garam
BAHAN TOPPING:
- 226gm krim keju
- 226gm krim putar
- 2 sudu makan gula
- 170gm nutella
CARA MEMBUAT:
- Sebatikan semua bahan tat dan ratakan atas acuan. Kemudian dibakar selama 25 minit pada suhu 150C.
- Untuk membuat toppingpula, pukul krim keju dan gula sehingga lembut. Masukkan pula krim putar dan nutella. Sebatikan.
- Tuangkan topping ke atas kulit tat yang sudah disejukkan sebelum dipotong.
INFO CHEF: Sebaiknya, simpan tat yang telah diratakan bahan topping dalam peti ais sebelum dipotong.
3. JAPANESE CREAMPUFF
BAHAN-BAHAN (PASTRI):
- 125gm tepung gandum
- 1 cawan air
- 1 sudu teh gula
- 100gm mentega
- 3 biji telur
BAHAN PUFF CRUST:
- 85gm tepung
- 50gm gula
- 65gm mentega
- 1/2 biji kuning telur
BAHAN INTI:
- 2 cawan susu penuh krim
- 6 biji kuning telur
- 1/2 cawan gula
- 1/3 cawan tepung
- 1 sudu teh esen vanila
- 60gm mentega
CARA MEMBUAT:
- Masak air bersama mentega sehingga menggelegak dan matikan api. Masukkan tepung dan kacau sebati.
- Kemudian hidupkan api dan masak tepung. Kemudian masukkan adunan ini yang telah disejukkan ke dalam mesin pengadun dan masukkan telur.
- Biarkan adunan sebati dan masukkan ke dalam beg paiping. Paip bentuk puff mengikut kegemaran anda.
- Untuk membuat puff crustsebatikan semua bahan dan bentukkan menjadi doh. Rol adunan dan potong segiempat. Letakkan ke atas adunan yang dipaip tadi dan bakar pada suhu 170C selama 20 minit.
- Untuk membuat inti, Panaskan susu. Dalam bekas lain campurkan telur, gula dan tepung. Ambil 1/2 cawan susu yang dipanaskan tadi dan campurkan dalam adunan tepung. Kacau sebati dan masukkan adunan ke dalam lebihan susu. Kacau atas api sehingga masak dan masukkan mentega. Kemudian disejukkan.
- Paipkan inti ke dalam pastri yang dibakar dan boleh dinikmati.
INFO CHEF: Pastikan pastri disejukkan sebelum dipaipkan inti.
4. ECLAIRS WITH CHOCOLATE GANACHE
BAHAN-BAHAN (PASTRI):
- 125gm tepung gandum
- 1 cawan air
- 1 sudu teh gula
- 100gm mentega
- 3 biji telur
BAHAN INTI:
- 2 cawan susu penuh krim
- 6 biji kuning telur
- 1/2 cawan gula
- 1/3 cawan tepung
- 1 sudu teh esen vanila
- 60gm mentega
BAHAN GANACHE:
- 2/3 cawan cip coklat
- 1/2 cawan krim putar
CARA MEMBUAT:
- Satukan air dan mentega kemudian masak atas api sehingga menggelegak. Kemudian matikan api dan masukkan tepung. Kacau sebati dan hidupkan api sekali lagi sehingga tepung masak.
- Kemudian masukkan adunan ini yang telah disejukkan ke dalam mesin pengadun dan masukkan telur.
- Apabila adunan sebati, masukkan ke dalam beg paiping. Paip bentuk puff mengikut kegemaran anda.
- Bakar pada suhu 170C selama 20 minit.
- Untuk membuat ganache coklat, panaskan susu dan masukkan cip coklat. Biarkan sebati dan sejukkan.
- Akhir sekali, hiaskan permukaan eclair dengan ganache coklat.
INFO CHEF: Selain menggunakan ganache, anda juga boleh membuat fruit compote untuk diletakkan atas eclair.
5. FRAMBOZEN KENARI
BAHAN-BAHAN (SHORTBREAD):
- 100gm mentega
- 40gm gula kastor
- 280gm tepung gandum
- 1 sudu teh esen vanila
- 150gm jem rasberi
- 120gm emping badam
BAHAN MERINGUE:
- 60gm putih telur
- 30gm gula kastor
- 60gm gula aising
- 2 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu teh esen vanila
CARA MEMBUAT:
- Pukul mentega dan gula sehingga kembang kemudian masukkan tepung gandum. Kemudian tuangkan adunan ke atas loyang pembakar dan cucukkan dengan garfu. Bakar selama 40 minit selama 150C.
- Setelah adunan masak, ratakan jem rasberi di atasnya dan taburkan emping badam.
- Untuk membuat meringue, pukul putih telur sehingga kembang dan masukkan gula. Kemudian masukkan pula tepung jagung dan esen vanila. Pukul lagi sehingga ‘bertanduk’.
- Ratakan meringuedi atas sapuan jem atas adunan. Kemudian taburkan emping badam sekali lagi.
- Bakar sekali lagi selama 30 minit pada suhu 140C.
INFO CHEF: Untuk tekstur yang lebih rapuh, anda boleh mencampurkan sedikit serbuk kacang hazel ke dalam adunan frambozen.
Kuih Bergoreng Warisan Tradisional Sentiasa Sedap Dimakan
Kuih Goreng warisan orang lama kita memang sedap dinikmati sepanjang zaman. Mudah dibuat dan kosnya pun murah aje.
Boleh dibuat sarapan dan sajian petang, ni 4 resipi min kongsikan untuk dibuat esok pagi nanti ya. Korang try lah nanti ya…
1. SARDIN ROLL
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 500 gm tepung gandum
- 150 gm marjerin @ mentega
- 1 biji telur
- 1 sudu teh gula
- 1/2 sudu teh garam
- 110 ml air sejuk/dingin dari peti sejuk
Bahan inti :
- 1 tin kecil sardin
- 2 sudu makan cili kisar
- 3 ulas bawang putih /ditumbuk
- 3 biji cili padi /dicincang
- 1 biji bawang besar /dicincang
- 1 sudu makan jus limau nipis
- 1 biji ubi kentang /dipotong dadu
- Garam secukup rasa
- Minyak masak untuk menumis
CARA MEMASAK :
CARA MASAK INTI :
- Panaskan minyak masak dalam kuali.
- Tumis cili kisar, masukkan bawang putih dan bawang besar dan cili padi.
- Tumis hingga agak garing, masukkan kentang, kacau dan biarkan kentang masak
- Masukkan sardin dan garam, biarkan masak . Angkat dan ketepikan
CARA BUAT DOH DAN PENYEDIAAN:
- Satukan tepung gandum, gula, garam dan marjerin atau mentega. Gaul hingga menjadi tekstur serbuk roti dan tidak mengapa jika ada sedikit ketulan kecil mentega.
- Masukkan telur ayam dan gaul sebati.
- Tuangkan air sejuk sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang lembut dan licin. Jika keras tambahkan lagi sedikit air.
- Balut doh dengan ‘plastic wrap’ dan masukkan dalam peti ais selama 15- 30 minit.
- Keluarkan doh dari peti sejuk, dan bahagikan doh kepada bebola kecil seberat 25 gm setiap satu.
- Ambil satu doh kecil, canai nipis jadi memanjang
- Kelar bahagian atas, letakkan sedikit inti pada sebelah bahagian yang tidak dikelar
- Gulung dan tarik bahagian sisi doh dengan kemas
- Panaskan minyak masak dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan toskan.
Saiz hidangan : 5 orang
Masa memasak : 40 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Kulit doh ini sama dengan cara membuat pastri
Anggaran kos : RM 10
INFO CHEF : Ketulan mentega yang terhasil akan membuatkan doh yang dileper dan digoreng menjadi berongga dan rangup. Pastikan roh direhatkan di dalam peti sejuk.
2. CUCUR BADAK
BAHAN-BAHAN :
Bahan inti :
- Minyak masak untuk menumis
- 1/2 biji kelapa parut
- 100 gm udang kering /direndam dulu
- 1 ulas bawang putih
- 3 biji bawang kecil
- 7 biji cili merah
- 1 sm halia
- 1 batang serai
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 2 sudu makan gula
- 1/2 sudu teh garam
Bahan doh :
- 250 gm keledek /rebus dan lenyek
- 4 sudu makan tepung gandum
- 1/2 sudu teh garam
- Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK :
CARA MASAK INTI :
- Kisar semua bahan inti kecuali kelapa parut
- Panaskan minyak masak, masukkan bahan kisar, kacau hingga masak
- Masukkan kelapa parut, gaul rata, Tutup api dan ketepikan.
CARA BUAT DOH DAN PENYEDIAAN :
- Ambil keledek dan masukkan ke dalam bekas, lenyek.
- Masukkan tepung gandum perlahan-lahan dan uli.
- Ambil sedikit doh, masukkan inti di tengah
- Ulang sehingga doh dan inti habis
- Goreng sampai kekuningan , angkat dan toskan
Saiz hidangan : 5 orang
Masa memasak : 40 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Kuih rasa keledek yang lembut dan berinti pedas
Anggaran kos : RM 7
INFO CHEF : Jika anda hendak menyimpan dalam peti sejuk dalam masa yang lama anda bolehlah menggorengnya separuh masak.
3. KUIH TOPI *(Kuih Pantai Timur)
BAHAN-BAHAN :
- 1 1/2 cawan gula
- 2 cawan air
- Secubit garam
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan tepung beras
CARA MEMASAK :
- Gula, air dan garam dimasak hingga gula hancur. Sejukkan air gula.
- Tepung gandum dan tepung beras dicampurkan. Kemudian masukkan air gula sedikit demi sedikit.
- Kacau sehingga adunan tidak berketul dan berbuih.
- Kemudian perap 8 jam atau semalaman
- Sebelum goreng kacau sebati dulu adunan kuih topi itu. Kalau pekat tambah sedikit air dan kacau sebati.
- Apabila adunan sudah sebati ambil sesenduk adunan curah dalam kuali yang sudah panas minyak.
- Guna kuali yang dalam, bila sudah masuk, balikkan kuih topi.
- Masa ini anda boleh lihat topinya naik.
- Goreng hingga tepi dan kelililing kuih agak garing
- Kuih topi siap dihidangkan
Saiz hidangan : 4-5 orang
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Aduan tepung gandum dan beras menghasilkan kuih yang rangup dan manis
Anggaran kos : RM 5
INFO CHEF : Kuih topi cukup popular di Kelantan dan Terengganu. Ia juga dikenali sebagai kuih cucur manis atau cucur jawa.
4. KUIH BOM
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 2 cawan tepung pulut
- 2 sudu makan tepung gandum
- Garam secukup rasa
- 1 cawan air
- Bijan secukupnya untuk salut
Bahan inti kelapa :
- 1 biji kelapa parut/ putih sahaja
- 1 cawan gula merah atau gula Melaka
- 2 sudu makan gula pasir
- 2 helai daun pandan /disimpul
- Sedikit air untuk melarutkan gula
CARA MEMASAK :
CARA MASAK INTI :
1.Gaulkan kesemua bahan inti dalam kuali dan jerangkan di atas api yang sederhana.
2. Kacau inti hingga melekit dan separa kering
3.Angkat dan ketepikan
4. Bila sudah sejuk kepal inti bulat-bulat.
CARA BUAT DOH:
- Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam.
- Bancuh dengan air sedikit sedikit hingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan.
- Jika terlembik tambahkan sedikit lagi tepung beras pulut
- Sapukan sedikit minyak pada tapak tangan. Ambil adunan leperkan dan masukkan inti kelapa yang telah dikepal bulat-bulat tadi.
- Golekkan di atas bijan. Kemudian goreng dalam minyak panas hingga kekuningan.
- Angkat dan toskan.
Saiz hidangan : 9 biji kuih bom bersaiz bola ping pong
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Kulit ini agak liat dan kenyal kulitnya, salutan bijan mengenakkan lagi rasa
Anggaran kos : RM 7
INFO CHEF : Selain inti kelapa manis, kuih bom ini juga didapati dengan inti kacang hijau dan kacang dal. Lebihan inti boleh disimpan untuk dibuat inti kuih lain seperti kuih koci, ketayap dan pulut inti.
Cara-Cara Buat Kulit Karipap Daun Sup. Memang Sedap & Nampak Mewah!
Karipap Daun Sup ni nampak sedap, unik dan menarik. Kalau biasa anda makan karipap kulit kosong tu, kali ni boleh cuba karipap daun sup perkongsian saudari Tie Watiezz ni. Mesti lagi wangi! Jom lihat cara-caranya.
RESIPI KARIPAP DAUN SUP
BAHAN KULIT KARIPAP:
- 3 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh garam
- 1 senduk daun sup cincang
- 2 sudu makan marjerin
- 2 sudu makan minyak masak
- Air secukupnya
CARA-CARA:
- Panaskan marjerin dan minyak. Setelah marjerin cair, biarkan suam.
- Satukan tepung, garam, daun sup dan marjerin suam tadi. Ramas supaya berderai.
- Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit. Uli hingga jadi doh.
- Perap sekejap dalam bekas bertutup selama 10 minit. Kemudian bolehlah mulakan proses buat karipap.
BAHAN INTI KENTANG:
- 7 biji ubi kentang – direbus sebiji-sebiji. Jangan potong.
- 1 biji bawang besar
- 3 biji bawang putih
- Sedikit halia
- 2 tangkai daun kari
- 4 sekawan (pelaga,cengkih,bunga lawang,kayu manis)
- 2 sudu makan rempah kari
- 1 biji kiub pati daging (optional)
- Garam secukup rasa.
- 1/2 cawan air
- Daun sup secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Rebus ubi kentang hingga empuk. Toskan kemudian tumbuk/potong kasar. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis 4 sekawan, bawang besar, bawang putih, daun kari dan halia.
3. Masukkan rempah kari dan air. Tunggu hingga pecah minyak sedikit anggaran 5 minit.
4. Perlahankan api, masukkan garam dan kiub pati daging.
5. Setelah rempah masak, padamkan api, buang rempah 4 sekawan.
6. Masukkan ubi kentang yang ditumbuk kasar tadi. Gaul rata bersama rempah.
7. Akhir sekali, tabur daun sup yang dicincang.
8. Ambil doh karipap tadi dan bentukkan bulat.
9. Ambil doh, canai jangan terlalu nipis.
10. Kemudian masukkan inti dengan secukupnya. Kelim dan bentukkan menjadi karipap.
11. Sedia untuk digoreng dan dinikmati.
Kredit resipi & foto: Tie Watiezz
Nak try buat KARIPAP DAUN SUP tapi bahan tak cukup? Tak perlu keluar rumah pun, beli je BAHAN-BAHAN BASAH secara online DISINI. Ada banyak pilihan & pastinya lebih mudah.
Nak lebih banyak resipi KARIPAP mudah, sedap & cepat masak, boleh cuba resipi di bawah ni:
Resipi Step By Step Buat Karipap Pusing Sedap Yang Gerenti Jadi.
Cara Mudah Buat Karipap Gergasi Inti Telur Yang Sangat Sedap.
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official