Umpph sedapnya bila dapat merasa tempeyek yang rangup dan sedap. Sedar-sedar dah sebalang habis. Memang melekakan. Boleh cuba resipi tempeyek ini.

Bahan-bahan:

1/2 kg tepung beras
1/2 kg tepung ubi
200g tepung jagung
Udang kering secawan (blende)
Cabai kering 2 senduk lauk (blende)
Garam 4 sdt
Ajinamoto 3 sdt * jika perlu
Telur 4@5 biji ikut saiz (blende last)
Jintan manis 1 sdb
Biji lemuju 1 sdb (kalau tak letak pon x pa. Akak xletak harini sebab takde)
Air kapur 1sdb
Air tak reti sukat. Tp pastikan adunan tak terlalu pekat atau terlalu cair ye 
Kacang & ikan bilis mentah utk letak kat atas (pastikan betul2 kering kalau basuh)

Bahan tambahan:
Suka hati anda mahu letak apa, ada yg tambah daun limau purut dihiris halus, jagung dll.

Cara memasak :
Campur semua bahan kecuali telur.

Lepas siap bancuh baru masuk telur yg di blende tu

Cara menggoreng, curah di tepi kuali
Tempeyek kira dah masak bila dah takde buih2 kat sekeliling dia masa mengoreng.
Resepi ni boleh dapat lebih kurang 400 keping

kredit resipi:Jom Belajar Buat Biskut